DN og TV 2: Regjeringen vil ha Anniken Huitfeldt som ambassadør i USA

– Jeg kommenterer ikke prosessen, men jeg gir veldig gjerne gode skussmål til Anniken Huitfeldt. Hun er en dyktig politiker med erfaring fra forsvars- og utenrikspolitikken. Hun var en dyktig utenriksminister, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap). Foto: Frederik Ringnes / NTB
– Jeg kommenterer ikke prosessen, men jeg gir veldig gjerne gode skussmål til Anniken Huitfeldt. Hun er en dyktig politiker med erfaring fra forsvars- og utenrikspolitikken. Hun var en dyktig utenriksminister, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap). Foto: Frederik Ringnes / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringen har bestemt seg for Anniken Huitfeldt som ny ambassadør til USA. UD venter nå på diplomatisk godkjennelse fra amerikanerne, melder flere medier.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dagens Næringsliv skriver at avisen har fått bekreftet fra regjeringskilder at Utenriksdepartementet har søkt om såkalt agrement for Anniken Huitfeldt som ambassadør til Washington, D.C.

Et agrement er en godkjennelse som innhentes hos et fremmed lands regjering før en diplomatisk representant, i dette tilfellet en ambassadør, utnevnes.

Når amerikansk UD har behandlet søknaden og returnert den til norsk UD, gjenstår bare den formelle beslutningen hos Kongen i statsråd. Den amerikanske saksbehandlingen er bare en formalitet, men det varierer hvor lang tid det tar, skriver avisen.

I august forlater dagens ambassadør Anniken Krutnes posten, og regjeringen må få hennes etterfølger på plass.

Statsministeren vil ikke kommentere – Listhaug kritisk

Flere medier har fått bekreftet nyheten.

– Jeg kommenterer ikke prosessen, men jeg gir veldig gjerne gode skussmål til Anniken Huitfeldt. Hun er en dyktig politiker med erfaring fra forsvars- og utenrikspolitikken. Hun var en dyktig utenriksminister, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) til TV 2.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Frp-leder Sylvi Listhaug sier at hun registrerer at «Ap-staten», der man gir verv og posisjoner til partikolleger, er tilbake.

– Dersom dette stemmer, utviser Jonas Gahr Støre svært dårlig dømmekraft. Dette er en av de mest prestisjetunge toppjobbene i utenrikstjenesten, en stilling som er altfor viktig til at Arbeiderpartiet skal kunne bruke den i et forsøk på å kvitte seg med internpolitiske stridigheter, skriver Listhaug i en kommentar via epost.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg vil minne statsministeren på at det kun er få måneder siden han ikke hadde tillit til Huitfeldt som utenriksminister. At hun nå kort tid senere plutselig skulle være kvalifisert til denne stillingen, fremstår veldig spesielt. Vi mener at den best kvalifiserte søkeren må få den viktigste jobben i norsk utenrikstjeneste. Etter det vi kan se i mediene, er det åpenbart at det finnes andre kandidater med bedre kvalifikasjoner, avslutter hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Måtte gå av

Huitfeldt måtte gå av som utenriksminister i oktober etter at ektemannen hadde handlet aksjer i flere børsnoterte selskaper mens hun var utenriksminister. Hun hevdet under høringen i kontroll- og konstitusjonskomiteen at ektefellens aksjehandel ikke hadde vært noe tema da hun hadde en tiltredelsessamtale med departementsråden.

– Jeg er her fordi jeg i min tid som utenriksminister har gjort feil. Min ektefelle har gjort aksjehandler som kan gjøre meg inhabil. Jeg tar ansvar for det, sa hun.

Huitfeldt sa at hun fikk opplæring om aksjer da hun ble statsråd, og at hun viste mannen regelverket og advarte om at aksjer kunne gjøre henne inhabil.

– I sommer gjorde han det motsatte. Han eide Kongsberg-aksjer i elleve uker. Han ville beskytte meg og være aktsom, derfor ville han ikke informere meg, sa hun.