Huitfeldt ble ikke utspurt i bakgrunnssjekk før hun tiltrådte som statsråd

Tidligere utenriksminister Anniken Huitfeldt under Kontroll og Konstitusjonskomiteen åpne høring om Regjeringens håndtering av habilitetsregelverket.
Tidligere utenriksminister Anniken Huitfeldt under Kontroll og Konstitusjonskomiteen åpne høring om Regjeringens håndtering av habilitetsregelverket. Foto: Ole Berg-rusten / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tidligere utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) bekrefter at hun ikke var gjennom en såkalt vettingsamtale før hun ble utnevnt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Nei, jeg hadde ikke det, svarte Huitfeldt tydelig på spørsmål i habilitetshøringen i kontroll- og konstitusjonskomiteen.

Det har vært vanlig at statsråder og statssekretærer er gjennom en bakgrunnssjekk ved Statsministerens kontor (SMK) før de blir utnevnt. Formålet med denne «vettingen» er at man kan finne ut mulige uheldige forhold som det er viktig å vite før utnevnelsen finner sted.

Huitfeldt gikk i oktober av som utenriksminister – mot sin vilje. Årsaken var at ektemann Ola Flem gjennomførte flere aksjekjøp mens hun var statsråd.

– Ville ikke endret noe

I oktober skrev Dagens Næringsliv, basert på ikke navngitte kilder, at Huitfeldt ikke var til en slik vettingsamtale hos påtroppende stabssjef Kristine Kallset ved SMK. Det har ikke blitt bekreftet og Venstres Grunde Almeland ville gjerne ha svar.

Huitfeldt svarte at hun var gjennom vetting da hun ble utnevnt under Jens Stoltenbergs regjeringen, men at hun denne gangen ikke hadde hatt en slik samtale.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men vetting ville uansett ikke endre på noe, mente hun. Det var fordi ektefellers aksjeeierskap ikke var tema.

– Det var et område som det overhodet ikke hadde vært fokus på i noe av det politiske liv, sa hun.

Hun minnet om at saker mange var opptatt av den gang var metoo-hendelser, pendlerleiligheter og gaver og annet. Dette var også Kallsett opptatt av.

– Hennes vetting var basert på dette. Og verken hun eller andre stilte spørsmål om ektefellers aksjer. Dette mener jeg i stor grad var vært en blindsone i politikken. Og det var også en blindsone for meg, sa Huitfeldt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Har vært redd for å gjøre feil

Huitfeldt understreket at hun hele sitt politiske liv har vært redd for å trå feil i habilitetssaker.

– Jeg turte ikke sette penger i fond en gang. Jeg satte dem på høyrentekontoer.

Huitfeldt sier hun fikk opplæring om aksjer da hun ble statsråd. Og at hun viste mannen regelverket og advarte om at aksjer kunne gjøre henne inhabil.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun ga også uttrykk for at opplæringen og rutinene for å håndtere inhabilitet ikke hadde vært gode nok.

– Du opplyste til departementsråden at din ektefelle hadde enkeltaksjer. Fikk du tilbakemeldingen om at du pliktet å skaffe deg oversikt over hvilke aksjer det var? ble hun spurt under høringen.

– Men det som det var veldig fokus på under opplæringen, og også i mine samtaler med min mann og departementsråder, var aksjer som kunne havne på mitt bord. Det var der fokuset var, og i mindre grad saker som ble behandlet i kollegiet, svarte Huitfeldt.