Hardkokt eller bløtkokt egg? Dette er kjendiskokkenes dom

Hva er best av hardkokt eller bløtkokt egg? Norges kjendiskokker deler sin mening med ABC Nyheter. Her er Frode Aga (t.v.), Arne Brimi og Trond Moi avbildet.
Hva er best av hardkokt eller bløtkokt egg? Norges kjendiskokker deler sin mening med ABC Nyheter. Her er Frode Aga (t.v.), Arne Brimi og Trond Moi avbildet. Foto: Terje Bjørnsen / Skjermdump fra Instagram / Privat

Norges fremste kokker avgir sin stemme rundt det store egg-spørsmålet. 

Påsken har gjort sitt inntog, og egg er på mange måter symbolet på den gule høytiden.

På flere norske frokostbord i påsken serveres matvaren i ulike varianter. Noen liker hardkokt egg, mens andre holder en knapp på bløtkokt, speilegg eller eggerøre.

Spesielt er debatten mellom hardkokt eller bløtkokt egg evigvarende, for hva er egentlig best?

Ifølge Fedon Helse er både hardkokte og bløtkokte egg sunne, men bløtkokte egg kan være litt bedre for helsen. Steking ved høy varme eller langvarig koking kan føre til mer oksidert kolesterol i eggeplommen, sammenlignet med mildere metoder som posjering eller mykkoking.

Det er likevel lite oksidert kolesterol i eggeplommer, og det har trolig liten betydning for helsen.

ABC Nyheter har spurt hva Norges kjendiskokker foretrekker – hardkokt eller bløtkokt egg.

Førstemann ut er «sjalottløkens far» Arne Brimi (67), som sverger til bløtkokt egg.

– Eggene mine er bløtkokte, sier Brimi til ABC Nyheter.

Kokkeveteran Arne Brimi. Foto: Arne Brimi / Skjermdump fra Instagram
Kokkeveteran Arne Brimi. Foto: Arne Brimi / Skjermdump fra Instagram

«God morgen Norge»-kokk Christer Rødseth (35) utpeker også bløtkokt egg som sin favoritt.

– Bløtkokt egg – det smaker best, synes jeg. Enkelt og greit.

TV-kokk Christer Rødseth. Foto: Christer Rødseth / Skjermdump fra Instagram
TV-kokk Christer Rødseth. Foto: Christer Rødseth / Skjermdump fra Instagram

Tidligere NRK-kokk Frode Aga (69) holder seg til bløtkokt egg.

– Det smaker mer egg, fastslår han.

Kokkeveteran Frode Aga. Foto: Terje Bjørnsen
Kokkeveteran Frode Aga. Foto: Terje Bjørnsen

Kokk og kokebokforfatter Trond Moi (55) stiller seg også bak bløtt egg, men liker også en annen versjon:

– Jeg liker best bløtkokt egg, og stekt «sunny side up».

Kjendiskokk Trond Moi. Foto: Privat
Kjendiskokk Trond Moi. Foto: Privat

Bløtkokt egg går rett hjem hos kokk og programleder Kjartan Skjelde (48) også.

– Bløtkokt – den bløte konsistensen fremhever den gode, deilige smaken av egget, mener Skjelde.

TV-kokk og programleder Kjartan Skjelde. Foto: Privat
TV-kokk og programleder Kjartan Skjelde. Foto: Privat

Av bløtkokt eller hardkokt egg, velger kokk og matinfluenser Jan Henrik Syversen (45), også kjent som «Gladkokken», førstnevnte.

– Fordi en flytende eggeplomme smaker så godt.

Kokk og matinfluenser Jan Henrik Syversen, også kjent som «Gladkokken». Foto: Gladkokken / Skjermdump fra Instagram
Kokk og matinfluenser Jan Henrik Syversen, også kjent som «Gladkokken». Foto: Gladkokken / Skjermdump fra Instagram

I motsetning til sine berømte kokkekollegaer, ønsker «God morgen Norge»-profil Wenche Andersen (70) egget sitt medium kokt.

– Det vil si at plommen ikke er flytende, sier Andersen.

«God morgen Norge»-kokk Wenche Andersen. Foto: Øyvind Ganesh Eknes / TV 2
«God morgen Norge»-kokk Wenche Andersen. Foto: Øyvind Ganesh Eknes / TV 2

De fleste av landets stjernekokker er enige – det er bløtkokt egg som tydeligvis smaker best.