Tannlege advarer mot whitening-tannkrem: – Skadelig
Du har sikkert sett dem eller handlet med deg en eller to hjem selv. «Hvitere tenner på kun 1 uke», «Whiter teeth in 10 days» og «Extra white» – i norske butikkhyller bugner det av tannkremer på rekke og rad som lover en hvitere tanngard på kort tid.
Et hvitt glis er noe mange trakter etter, og da er det ikke så overraskende at whitening-tannkremer kanskje havner i handlekurven hos enkelte.
Les mer om helse og livsstil her!
Tannlege Petter Gjessing Johnsen ved Frisk Tannhelse – også kjent som «Tanndoktor» på TikTok – oppfordrer imidlertid sterkt til å holde seg unna whitening-tannkremer.
I en video i sosiale medier trekker Johnsen frem whitening-tannkremer fra merkene Colgate og Solidox som eksempler.

– Whitening-tannkrem har rent historisk inneholdt mer slipestoff enn annen tannkrem, sier Johnsen til ABC Nyheter.
Tannlegen forklarer at slipestoffene i disse tannkremene kommer i form av stoffet «hydrert silica», og kan gjøre skade på tennene på sikt.
– Slipestoffenes hensikt er å slipe bort misfarging som sitter i den ytre delen av emaljen. Det vil i teorien kunne gi inntrykk av hvitere tenner, men vil være kortvarig da man hele tiden utsettes for ny misfarging, sier han, og fortsetter:
– Om whitening-tannkremen inneholder mye slipestoff, sliper man da gradvis også bort tannemaljen.

Ødelegger emaljen
Tannemaljen er det beskyttende «skallet» rundt tennene. Emaljen er det som gjør at tennene våre holder seg sunne og friske over tid, og bidrar til at man kan bruke tennene på normal måte.
– Uten emaljen slites tennene raskere. De blir mer sensitive – og blir paradoksalt nok da whitening over tid sliter bort emaljen – gulere fordi tannbein er gulere enn emalje i farge.
En whitening-tannkrem har høy RDA-verdi, noe som altså ødelegger emaljen, påpeker Johnsen.
– RDA-verdi forteller forbruker noe om hvor abrasiv tannkremen er, altså hvor mye den vil slite på emaljen. RDA graderes fra 0 og oppover, der alt over 100 er noe jeg ville ha frarådet.
Bør ha tydeligere merking
Johnsen mener at merkingen og markedsføringen av whitening-tannkremer er misledende, og etterlyser tydeligere merking av disse produktene på det norske markedet.
– Jeg mener at «whitening» gir inntrykk av at produktet er blekende. På engelsk er det en markant forskjell på «bleaching» og «whitening». Bleaching er «vernet» til å omhandle blekende produkter som hydrogenperoksid. Jeg mener at dette bør komme tydeligere frem på forpakningen, sier han.
Se video: Slår alarm om tatoveringer
Tannlegen mener også at det bør stilles krav til merking av andelen slipestoffer i disse tannkremene, altså RDA-verdi.
I et hav av tannkremer, råder Johnsen til å se etter tannkremer med lav RDA-verdi og som inneholder korrekt mengde fluor – 1450 ppm. Tannkremer uten for sterke såpestoff (SLS), triklosan og titandioksid er også ideelle.
– Dessuten er det supert om den også inneholder probiotika og prebiotiske komponenter. Jeg anbefaler for enkelhets skyld å avstå fra whitening, fastslår han.
– Skulle sett at produktene var bedre merket
Fagsjef og tannlege Camilla Hansen Steinum i Den norske tannlegeforening (NTF) stiller seg bak Johnsens kritikk av misvisende og mangelfull merking av whitening-tannkremer.
– Johnsen har rett i at det er forskjell på «bleaching» og «whitening» – og at det ikke kommer godt nok frem. Vi skulle også gjerne sett at produktene var bedre merket, sier Steinum til ABC Nyheter.
Fagsjefen råder også forbrukerne til å styre unna tannkremer med høy RDA-verdi.
– NTF anbefaler generelt ikke tannkremer med mye slipemidler fordi de kan skade emaljen.

Steinum forklarer at verken tannkrem eller skyllemidler kan gjøre tennene hvitere. De kan riktignok i noen grad fjerne overfladisk misfarging og hindre at ny misfarging setter seg så lett på tennene.
– De inneholder imidlertid ikke nok blekemidler til å bleke tennene og endre selve tannfargen.
Overfladisk misfarging og tannstein kan tannlegen fjerne, men vil du ha hvitere tenner må de blekes, påpeker Steinum.
– Sikkerhetsvurdert av ansvarlig produsent
ABC Nyheter har tatt kontakt med Mattilsynet for å høre om deres syn på whitening-tannkremer i norske butikker.
– Hvorfor er det lov å selge tannkrem som markedsføres som blekende, men som i realiteten gjør tennene hvitere ved at den sliper ned emaljen på tennene?
Are T. Sletta, seksjonssjef i seksjon kjemisk mattrygghet i Mattilsynet, viser til kosmetikkregelverket, som regulerer produksjon, markedsføring og salg av kosmetiske produkter i EU og EØS-landene.
– Alle kosmetiske produkter, inkludert tannkremer med blekende effekt, skal i henhold til kosmetikkregelverket være sikkerhetsvurdert, før de kan markedsføres, sier Sletta.
Sletta opplyser at ansvaret for at produktene som er i salg er trygge, ligger hos den «ansvarlige personen», som kan være produsent, importør eller en annen juridisk eller fysisk person.
– Kosmetiske produkter kan ikke være merket med medisinske påstander, og de påstandene som brukes på produktene må være dokumentert i henhold til kosmetikkregelverket. Dersom de kan understøtte med relevante og kontrollerbare bevis, at produktet har den effekten det påstår, så er påstanden tillatt.

Når det gjelder markedsføring av kosmetiske produkter, deriblant tannkrem, må de være i tråd med kravene i kosmetikkregelverket, påpeker Sletta.
– Her stilles det krav til at påstander om produktet skal være dokumentert og ikke villede forbruker. Virkestoffene som brukes for å oppnå påstått effekt er oppgitt på ingredienslisten, noe forbrukerne selv kan lese på produktet, og på den måten ta informerte valg. Dette gjelder generelt.
– Om det er bekymringer knyttet til spesifikke navngitte produkter, så vil vi gjerne at forbrukere kontakter oss via nettsidene våre om disse, sier Sletta.
Kan ikke innføre RDA-krav
Sletta informerer videre om at ulike slipemidler kan brukes i tannkremer, men det finnes ingen reguleringer spesifikt knyttet til RDA-verdi, altså slitestyrke, i kosmetikkregelverket.
– Kan norske myndigheter innføre noen særkrav for at RDA-verdi skal bli regulert i kosmetikkregelverket?
– Ettersom dette er et felles regelverk med EU kan vi ikke innføre nasjonale krav utover de som er fastsatt i kosmetikkforskriften. Produkter i henhold til regelverket, skal være trygge å bruke. Det er viktig å minne om at hvordan man best kan ta vare på egen tannhelse om man ønsker hvitere tenner, det bør man snakke med tannlegen sin om.
– Dokumentasjon er en forutsetning
ABC Nyheter har tatt kontakt med Solidox og Colgate, som særskilt reklamerer for at deres whitening-tannkremer gir hvitere tenner.
Orkla eier Solidox, og midlertidig kommunikasjonssjef i Orkla Health Holding, Nilüfer Sahin, sier at de ikke ønsker å kommentere kritikken rundt misledende markedsføring, men legger til at:
– Forbrukernes tillit er en hjørnestein i vår virksomhet, og har alltid vært det. Dokumentasjon er en forutsetning for det vi skriver på produktene våre.
Colgate har foreløpig ikke svart på ABC Nyheters henvendelse.