Slik begynner du å samle på vin

En velorganisert samling av toppviner.
En velorganisert samling av toppviner. Foto: Jon Trygve Hegnar

Å samle på vin kan være både en god investering i smaksopplevelser og en utrolig morsom hobby. Dette er våre tips til deg som skal begynne å samle vin.

Denne artikkelen ble først publisert hos Finansavisen.

Vinmonopolet har kanskje verdens beste butikkutvalg av vin. Med økt interesse for mat og vin i Norge er det blitt vanlig å ha en mindre eller større vinsamling.

Du trenger ikke vinkjeller for å samle vin

I 2021 publiserte Finansavisen en guide og en podkast-episode om hvordan man kan bygge sin egen vinkjeller hjemme . Men om du ikke har plass, interesse eller økonomi til å bygge en fysisk vinkjeller, er det ingen grunn til å vente med å samle vin. Skal du samle i vinskap, er det viktigste å sørge for at du kjøper et vinlagringsskap som er ment for langsiktig lagring. Det finnes imidlertid også andre alternativer. Nylig startet Areni Winestorage et nytt konsept midt i Oslo sentrum, hvor man kan leie vinskap for oppbevaring.

Hold en digital oversikt

Når du begynner å samle vin, er det viktig å ha god oversikt fra start. Mange bruker et enkelt Excel-ark til dette, men det er krevende å oppdatere og lite praktisk i farten. Verdens mest populære alternativ er CellarTracker . Her i Norge har søsterselskapet til Hegnar Media, nemlig Vinify – der undertegnede også jobber – utviklet en nett- og mobilapp for å holde orden på vinsamlingen din.

CellarTracker og Vinify har mye til felles, men med litt ulike løsninger.

I både CellarTracker og Vinify kan man manuelt eller automatisk generere vinens anbefalte drikkevindu, slik at du til enhver tid har full kontroll på hva som bør drikkes først.

I Vinify kan du samle vinene dine i en digital kjeller med full oversikt. Foto: Skjermdump / Vinify
I Vinify kan du samle vinene dine i en digital kjeller med full oversikt. Foto: Skjermdump / Vinify

Planlegg ut fra dine preferanser

Når er vinen på sitt beste? Vel, det avhenger i stor grad av personlig preferanse. Noen foretrekker å drikke vinen i ung alder, når primærfrukten (og eventuelle noter fra modning på eikefat) dominerer.

Andre foretrekker en mer utviklet karakter, der frukten får innslag av tertiære aromaer som sopp, skogbunn, sort te og krydder. Her finnes det ingen fasit.

Selv fra svake årganger som 1974 leverer denne perfekte modnede flasken høy kvalitet og en fantastisk drikkeopplevelse. Foto: Ole S. Berg
Selv fra svake årganger som 1974 leverer denne perfekte modnede flasken høy kvalitet og en fantastisk drikkeopplevelse. Foto: Ole S. Berg

Generelt er vinene som produseres i dag langt mer tilgjengelige i stilen enn for femti år siden. Eksempelvis har vinene fra Barolo historisk blitt omtalt som lagringsvin. Ikke bare fordi de kan holde lenge, men fordi de ikke kunne drikkes unge. Nebbiolo-druen har naturlig høy tannin og syre, som kan virke voldsom og udrikkelig i ung alder, og har derfor krevd lang modning for at elementene skal komme i balanse.

Med økt kunnskap i vinmarken og vineriet produseres vinene fra Barolo i dag i en langt mer imøtekommende stil. De kan nytes allerede ved lansering, men har samtidig konsentrasjon, tekstur, syre og balanse til å tåle lang lagring.

Skaff deg referanser

For å danne deg referanser bør du smake moden vin av ulike stiler på forskjellige stadier i utviklingen. Slike viner er sjelden tilgjengelige på Vinmonopolet, men du kan gjøre gode kjøp på vinauksjonene til Blomqvist.

Når du handler på Blomqvist, har du ingen garanti for lagring eller returrett på produktene. Derfor kan det være lurt å ikke satse for mye penger på de mest populære vinene og å inspisere flaskene nøye på bildene for å sikre at fargen ikke er for brun i tonene eller at fyllet i flasken ikke er mistenkelig lavt – noe som kan tyde på for varm eller dårlig lagring.

Et spredt utvalg av gamle flasker åpnet for smaking. Foto: Ole S. Berg / Finansavisen
Et spredt utvalg av gamle flasker åpnet for smaking. Foto: Ole S. Berg / Finansavisen

Et godt tips er å gå inn på auksjonen i siste liten før budrunden avsluttes og se hva som har færrest bud. Det er nok ikke de mest kjente eksemplarene i sin kategori, men de kan likevel by på en god opplevelse til en god pris – særlig vin som tåler lagring ekstra godt, som søt riesling.

Kjøp spredt og ha drikkevin tilgjengelig

Vinsamlingen din bør naturligvis representere hva du selv liker å drikke, men det er ikke så spennende å kun lagre hvit Bourgogne eller Barbera fra Piemonte. Både for egen utvikling og for å klare å holde fingrene unna de mest kostbare flaskene, som helst bør modnes lenger, er det smart å supplere med gode drikkeviner innenfor ulike kategorier – viner som også har konsentrasjon, tekstur og balanse til å lagres i noen år.

Ønsker du konkrete anbefalinger for gode lagringsviner? I neste ukes vintips kommer vi med en rekke forslag.

Til orientering: ABC Startsiden, som ABC Nyheter er en del av, eies av Periscopus AS som også eier Vinify AS.