Protester og pågripelser i Tyrkia etter at nyvalgt ordfører ble fratatt posten

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan og hans parti AKP gikk på knusende nederlag i lokalvalgene i helgen. Foto: Francisco Seco / AP / NTB
Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan og hans parti AKP gikk på knusende nederlag i lokalvalgene i helgen. Foto: Francisco Seco / AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tyrkisk politi har pågrepet 89 personer over hele landet for å ha deltatt i «ulovlige» demonstrasjoner til støtte for en nyvalgt prokurdisk ordfører.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Protestene kom etter en beslutning fra den lokale valgmyndigheten om å hindre nyvalgte Abdullah Zeydan fra det prokurdiske partiet Grønne venstrepartiet i å tas i ed som ordfører i byen Van.

Valgmyndigheten hevdet at Zeydan har kriminelt rulleblad og ikke burde fått stilt til valg, ifølge det statlige nyhetsbyrået Anadolu.

U-sving

Senere snudde valgmyndigheten og gjeninnsatte Zeydan, opplyser hans parti.

Avgjørelsen er et «resultat av motstanden fra det kurdiske folk», skriver partiet på X. Nyhetsbyrået Reuters har fått opplysninger om at Zeydan blir gjeninnsatt.

Demonstrasjonene har hovedsakelig funnet sted sørøst i Tyrkia og i provinsen Izmir ved Egeerhavet.

Zeydan ble først nektet ordførermandatet selv om han ifølge hans eget parti fikk 55 prosent av stemmene i søndagens lokalvalg. Partiet tok raskt rettslige skritt for å utfordre beslutningen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nederlag for Erdogan

Ordførerposten ble i stedet gitt til en kandidat fra president Recep Tayyip Erdogans parti AKP, som ble nummer to i valget i Van med rundt 27 prosent av stemmene.

Helgens lokalvalg ble et ydmykende nederlag for Erdogan da landets største opposisjonsparti, Det republikanske folkepartiet (CHP), for første gang på flere tiår fikk et flertall av stemmene og vant i de fleste av Tyrkias storbyer.

CHP fordømte avgjørelsen om å nekte Zeydan ordførerposten og ba om at den omgjøres.