Erdogan lover bot og bedring etter ydmykende valgnederlag

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan og hans parti AKP gikk på knusende nederlag i lokalvalgene.(AP Photo/Khalil Hamra)
Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan og hans parti AKP gikk på knusende nederlag i lokalvalgene. (AP Photo/Khalil Hamra)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan lover å ta grep etter opposisjonens brakseier i lokalvalget. Erdogans parti AKP led sitt største valgnederlag på 20 år.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Landets største opposisjonsparti, Det republikanske folkepartiet CHP, fikk for første gang på flere tiår et flertall av stemmene og vant valget i de fleste av Tyrkias storbyer. Det politiske kartet som i lang tid er dominert av AKP, ble dermed tegnet opp på nytt i søndagens lokalvalg.

CHP vant makten i 35 av Tyrkias provinshovedsteder, mens AKP måtte nøye seg med 24. Prokurdiske DEM vant i ti provinser, mens det nystiftede islamistpartiet Yenideh Refah kapret makten i to.

Brakseieren gir ny giv til CHP og styrker Istanbul-ordfører Ekrem Imamoglus posisjon som Erdogans fremste rival fram mot neste presidentvalg.

At tyrkiske velgere har mistet tålmodigheten med regjeringspartiet, skyldes både en levekostnadskrise drevet av inflasjon nærmere 70 prosent, og Erdogans polariserende politiske stil, ifølge analytikere.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ikke slutten

Valgnederlaget svekker Erdogans håp om å få innført en ny grunnlov som potensielt kan la ham beholde makten etter at presidentperioden hans utløper i 2028, mener eksperter. AKP og allierte partier har fortsatt flertallet i nasjonalforsamlingen. Men Erdogan vil trenge enda bredere støtte eller grønt lys i en folkeavstemning for å få på plass en ny grunnlov.

Presidenten holdt en dyster og selvransakende tale på valgnatten.

– Dette er ikke slutten for oss, men faktisk et vendepunkt, sa Erdogan og erkjente samtidig at partiet har «tapt høyde».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hvis vi gjorde noe feil, så skal vi ordne opp i det, sa han til folkemengden som var samlet i AKPs hovedkvarter i hovedstaden Ankara.

Han kom imidlertid ikke med noen detaljer om hva slags endringer han kan komme til å gjøre i partiet eller i politikken.

– En historisk seier

CHP – partiet til grunnleggeren av det moderne Tyrkia, Mustafa Kemal Atatürk – fikk nesten 38 prosent av stemmene på landsbasis. Det er over 2 prosentpoeng mer enn AKP og en kraftig økning fra CHPs toppnotering hittil i dette århundret på 25 prosent av stemmene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

«En historisk seier» som ga Erdogan en lærepenge, konstaterer den opposisjonsvennlige avisa Cumhuriyet.

Før valget lanserte Erdogan en intens personlig kampanje for å vinne tilbake Tyrkias største by Istanbul, der han selv var ordfører en gang i tiden, men som glapp for AKP ved forrige valg.

Imamoglu fikk 51 prosent av stemmene, hele 11 prosentpoeng foran AKPs utfordrer. Seieren kommer på tross av at opposisjonsalliansen som ble stablet på beina i forkant av fjorårets nasjonalvalg, har kollapset.

Peker på økonomien

Imamoglu hadde i forkant av søndagens valg strakt ut en hånd til kurdiske velgere og andre som vanligvis ikke tilhører CHPs sekulære velgerbase.

– Tiden med enmannsstyre har i dag tatt slutt, sa Imamoglu til tusenvis av jublende tilhengere søndag kveld.

Den tidligere forrentingsmannen som ble politiker i 2008, vant over Erdogans kandidat i lokalvalget for fem år siden. Imamoglu fremheves stadig som en utfordrer til selve presidentjobben.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi stemte selvsagt ikke på AKP. Grunn er de økonomiske forholdene og løftene som ikke ble holdt, sier regnskapsfører Onur Hizmetci i den asiatiske delen av Istanbul.

42-åringen legger til at han har stemt på AKP de siste 15 årene.

– Alle partier må bevege seg bort fra polarisering og gjøre noe samlende for landet vårt. Folk er lei av slåssing og krangling, sier Hizmetci.

Renteøkninger

AKPs kandidater røk ikke bare på en smell ved valgurnene i både Istanbul og Ankara – men også i sterkt Erdogan-vennlige provinser som Bursa, Afyonkarahisar og Adiyaman.

– Jeg tror det handler mest om økonomien og spesielt inflasjonen. Jeg tror velgerne bestemte seg for å straffe Erdogan på grunn av dette, sier Wolfango Piccoli i konsulentfirmaet Teneo.

Erdogan gjorde en brå u-sving i sin økonomiske politikk etter valgtriumfen fjorårets nasjonalvalg. Det innebar aggressive renteøkninger for å dempe inflasjonen som har skutt i været under årevis med uortodoks pengepolitikk og lave renter. Styringsrenta ligger nå på rundt 50 prosent.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Erdogan har bedt folk ha tålmodighet i en tid med dempet økonomisk vekst og høye lånekostnader og lover at ting vil bli bedre senere i år. Finansminister Mehmet Simsek sa mandag at innstrammingsprogrammet vil fortsette.

Rundt 61 millioner tyrkere hadde stemmerett ved valget på ordførere, samt kommunestyremedlemmer og andre lokale tjenestemenn, i Tyrkias 81 provinser.

Valgdeltakelsen var på rundt 78 prosent, ifølge det statlige nyhetsbyrået Anadolu.