USA med kraftig refs av Ungars statsminister Viktor Orbán: – Vi kan ikke ignorere det

Dette utdelingsfotografiet tatt og publisert 8. mars 2024 av den ungarske statsministerens pressekontor, viser Ungarns statsminister Viktor Orban og USAs tidligere president og republikanske presidentkandidat, Donald Trump, under møtet deres på Trumps Mar-a -Lago-bolig i Palm Beach, Florida.
Dette utdelingsfotografiet tatt og publisert 8. mars 2024 av den ungarske statsministerens pressekontor, viser Ungarns statsminister Viktor Orban og USAs tidligere president og republikanske presidentkandidat, Donald Trump, under møtet deres på Trumps Mar-a -Lago-bolig i Palm Beach, Florida. Foto: Zoltan Fischer / AFP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forholdet mellom de to Nato-allierte USA og Ungarn er på frysepunktet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter at USAs president Joe Biden uttalte at Ungarns statsminister Viktor Orban ønsker å utvikle et diktatur, er USAs ambassadør til Ungarn kalt inn på teppet.

– Vi trenger ikke å tåle slike løgner fra noen, selv om vedkommende er president i USA, uttalte utenriksminister Peter Szijjarto.

Nå har diplomatiet tatt en ny negativ vending etter at USAs ambassadør i Ungarn, David Pressman, fordømmer Ungarns uttalelser og stempler disse som «farlige» og «anti-amerikanske.»

– Vi kan verken forstå eller akseptere at statsministeren identifiserer USA som en toppmotstander av vår allierte Ungarn, sier Pressman, ifølge Politico.

– Isolerer seg i økende grad fra venner og allierte

SAs ambassadør i Ungarn, David Pressman. Foto: Bernadett Szabo / Reuters
SAs ambassadør i Ungarn, David Pressman. Foto: Bernadett Szabo / Reuters

Det var under en tale ved Central European University i Budapest, på 25-årsdagen for Ungarns tiltredelse til Nato, at USA-ambassadøren tok et politisk oppgjør med sin allierte.

– Statsminister Viktor Orbán isolerer seg i økende grad fra venner og allierte ved å si og gjøre ting som undergraver tillit og vennskap, eller påstanden om at USAs regjering prøver å styrte den ungarske regjeringen, tordnet David Pressman, skriver The New York Times.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi kan ikke ignorere det

Han gikk langt i stemple uttalelsene fra Ungarns utenriksminister som løgnaktige.

– Vi kan ikke ignorere det når taleren for Ungarns nasjonalforsamling hevder at Putins krig i Ukraina faktisk er ledet av USA, understreket USAs toppdiplomat i Ungarn.

Ungarn blir av flere kommentatorer omtalt som en «trojansk hest» og muldvarp i EU og Nato. Samtidig som Ungarn er representert i de innerste organer i de to alliansene, pleier Victor Orbán omgang med sin nære venn Vladimir Putin.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Forventer ting som vi ikke vil levere og ikke kan levere

Ungarn har også satt ned foten og stemt nei til at EU skal støtte Ukraina med våpen. Dette har satt tilliten mellom EU, Nato og Ungarn på prøve. Ungarns trenering av Sveriges medlemsskap i Nato har også satt sinnene i kok.

Video: Viktor Orban advarer om at vestlig militærhjelp til Ukraina gjør tredje verdenskrig mer sannsynlig

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Den amerikanske administrasjonen forventer ting fra Ungarn som vi ikke vil levere og ikke kan levere, sa Orbán i en videotale på X.

Det er ikke bare USA som har uttalt seg kritisk til og vært bekymret for hvordan Ungarn håndterer demokrati og korrupsjon, to av de viktigste bærebjelkene i EU og Nato.

– Det ville være ille

Da Viktor Orbán nylig besøkte Donald Trump i USA omtalte Orbán Trump som «en fredens mann».

– Han vil ikke gi en krone til den ukrainsk-russiske krigen. Dette er grunnen til at krigen vil ta slutt, fordi det er åpenbart at Ukraina ikke kan stå på egne ben, sa Orbán, ifølge The Guardian.

På spørsmål om hva som ville skje hvis Biden vant valget, spøkte Orbán: – Det ville være ille.