Åpning av laksefiske i Eidselva:Hobby-fisker: – Dette gir meg adrenalinkick, og hjertet banker litt hardere
Jan Christiansen fikk napp kun 12 minutter etter sesongstart: – Det har aldri skjedd før.
NORDFJORDEID (ABC Nyheter): Solen har forsvunnet bak fjellene som omkranser Nordfjordeid i Sogn og Fjordane. Lufta er klar og kjølig. Det nærmer seg midnatt. Datoen har akkurat tippet juni. For noen betyr det at den største dagen i året er like rundt hjørnet.
– Det er som julaften. For meg er 1. juni for helligdag å regne. Jeg har sagt til sjefen min at jeg aldri, aldri skal jobbe den dagen. Det må han bare akseptere, sier Jan Christiansen med et bredt glis om munnen.
Han er glad, gira og uthvilt denne natten. Om kort tid skal han endelig få gjøre det han liker best; fiske laks og ørret fra elv. 1. juni åpner Eidselva for laksefiske i en tre måneder kort sesong.

– Vi har gledet oss hele vinteren. Det er denne type fiske du får adrenalinkick av. Hjertet banker litt hardere når du får fisk på kroken. Laksen er utrolig sterk, og den drar oppstrøms og nedstrøms. Det er noen minutter med stor spenning etter at den biter på, sier Jan, som har fisket i elv siden 1994.
– Det er jo et helt svangerskap siden sist! Tenk så lenge vi har ventet, istemmer Christiansens forlovede, Anita Sundsmoen, som har fisket i elv siden hun møtte Jan. 2019 blir hennes fjerde laksesesong.
– Alt jeg kan om å fiske laks i storelv, har jeg lært av ham. Han har lært meg hvordan jeg skal lese elva, om strømningene, hvor laksen trives best, hvor den står for å få oksygen og sånne ting. Jeg synes det er utrolig gøy!
Les også: Ryvarden kulturfyr – der hav og himmel møtes
(Saken fortsetter under)

Fisker natten gjennom
Kjæresteparet har skaffet seg et «kompiskort» for natta i en av elvas fiskesoner. Det betyr at de kan være to stykker som fisker, men kun én stang kan være i elva til enhver tid. Heldigvis har de god tid. Fiskekortet er gyldig fra midnatt og fram til klokken 14.

– Vanligvis får du fiskekort fra klokka 14-02 og fra 02-14. Men siden det er åpning får vi to timer ekstra, forklarer Jan mens han pakker ut av bilen.
I tillegg til fiskestenger og selvplukkede meitemark i monn, kommer kaffekjele, engangsgrill, kakao, stearinlys, pølser, bacon, rekesalat og pølsebrød ut av bilen. Jan og Anita har planer om å fiske hele natten, og det skal ikke mangle på mat og varm drikke.
Med armene fulle rusler de forbi en sauegrind og et forlatt hus, i gjørme og høyt gress, til de kommer fram til laksebua ved elva. Det er en åpen, liten trestue som gir litt ly for regn og vind, samtidig som den gir god utsikt til elva. Jan forteller at alle fiskesonene ved Eidselva har sin egen laksebu. Dessverre er akkurat denne plassert midt i en beitemark og sauene har satt sitt personlige duftpreg utenfor hytta.
– Det holder ikke med en grind inn til selve bua. Det skulle vært en ekstra grind for å dekke området utenfor. Det stinker jo sauepiss her, sukker Anita, hvorpå Jan lett irritert kan melde at han har tråkket i noe illeluktende.
Les også: Scenen er satt for restaurant «Under» - publikum strømmer til
(Saken fortsetter under)

– Han har napp!
Sporene etter dyrene setter ingen langvarig demper på stemningen. Anita skravler og byr på kaffe og kakao mens hun tenner stearinlysene i bua. Klokka drar seg nærmere midnatt. Jan venter, og kaster lange blikk mot elva.
– Hender det ofte at du får laks første dagen?
– Tja, jeg fikk ikke i fjor, svarer Jan.
– Men i forfjor! Da var du på førstesiden av avisa med en laks i hver hånd, sier Anita.
– Det er umulig å si når fisken er mest aggressiv. Det handler om å være på rett plass til rett tid.
Når det er fire minutter til klokken slår 00.00, reiser Jan seg, går ut i natta og gjør klar fiskestangen. Omsider kan han gå ned til vannet.
(Saken fortsetter under)

Mens Jan åpner årets fiskesesong, smyger ABC Nyheters fotograf seg forsiktig rundt når han tar bilder for ikke å skremme vekk laksen. For elva er blank, og laksestammen er vár for bevegelser og lyder langs bredden.
Anita underholder avisens andre utsendte i bua, da hun brått avbryter seg selv midt i en setning:
– Han har napp! Han har napp!
Vi spretter opp fra bua begge to, kjæreste og besøkende journalist, og løper ned mot elva. Alt om å opptre rolig for ikke å skremme laksen er glemt. Jeg kaster et blikk på klokka. Den er ikke mer enn 00.12.
Fitjar: Flere ser revyen enn det bor innbyggere i kommunen: – Et eventyr
– Det har aldri skjedd før
Jan drar erfarent fisken opp på land. Det viser seg å være en ørret, som det i likhet med laksen kun er lov å fiske etter i sesong mellom 1. juni og 31. august.
Etter at fisken er avlivet, skjelver og gliser hobby-fiskeren om hverandre.
– Herlig! Det er så herlig! For en start!
– Har du noen gang fått fisk i elva så raskt før?
– Ikke på åpningsdagen. Det har aldri skjedd.
Anita skyter inn:
– Og det er første gang vi får ørret så lenge vi har fisket sammen. Det er jo egentlig enda mer sjeldent enn laks. Det beste er at vi fremdeles kan fiske laks. Vi har én ørret og to laks på fiskekortet.
(Saken fortsetter under)

Etter feiring og fotografering, overtar Anita stanga fra Jan og setter i gang med sitt første laksefiske for året. Men både laks og ørret lar vente på seg. Imens sitter Jan i bua og forteller venner om bragden via sms og poster bilde av fangsten på Facebook.
Engangsgrillen fyres opp. Årets første fangst skal feires med pølse rullet i bacon.
Etter at pølsene er fortært og klokken har passert 01.30, tar to slitne journalister taxi hjem til campingplassen. For Anita og Jan har natten såvidt begynt.
Les også: Norges siste levende fyrtårn
(Saken fortsetter under)

Fiskelykken sto ham bi
Neste morgen får jeg en telefon klokken 10.40.
– Nå gir vi oss med fisket, meddeler Jan.

Vi blir enige om å møtes på Circle K i sentrum av Nordfjordeid, hvor laksefiskeren har en overraskelse i bagasjerommet å vise fram.
– Denne må være på minst 10 kilo, gliser han, og viser fram en skinnende flott laks.
– Jeg fikk den i 3-tiden. Lokalavisen var også innom for å skrive om fangsten.
Anita måtte gå tomhendt hjem, men var blid likevel. De to har en uoffisiell konkurranse gående mellom seg om å fiske mest gjennom sesongen, og fruen i huset har ambisjoner om å komme sterkere tilbake i løpet av de mange fisketurene paret skal ta seg i løpet av sommeren.
Om hun skulle tape, har hun likevel laksen å glede seg over. I løpet av vinteren skal den røykes etter oppskriften til Jans far.
– Han var kjent for røykalaksen sin da han levde. Den ble til og med sendt til Amerika. Den er fremdeles fryktelig populær. Om det er jul eller bursdag, så ønsker alle seg røykelaksen vår, sier Anita stolt.
Samleside: Les alle artiklene fra sykkelprosjektet «To på strømmen»