Nato har funnet gapende hull i Europas forsvar
Bak rampelyset har Natos planleggere fokusert på de enorme kostnadene ved å fikse Europas sviktende forsvar.
Nato-ledere ble i fjor enige om nye planer for den største overhalingen av forsvarskapabilitetene på tre tiår, midt i økende frykt for russisk aggresjon. Bak kulissene er minimumskravene for å oppnå disse planene studert og sendt til regjeringer i Europa, sier en anonym Nato-kilde til Reuters.
Det har gitt en grov indikasjon på hvor mange milliarder euro det kan koste å rette opp. Målet er at Europas forsvar sikres innen høsten 2025.
Oppgaven Nato står overfor er krevende, spesielt med de ulike holdningene til forsvarsbudsjetter og hvordan man skal forholde seg til Russland som en trussel.
– Må gjøre mer av det tunge arbeidet
Spøkelset om at Natos fremste makt kan bli ledet av en mann som er kritisk til alliansen – Donald Trump – er også vekket.
På Washington-toppmøtet tidligere i juli innrømmet europeiske politikere offentlig at, uavhengig av hvem som vinner det amerikanske valget, vil kontinentet måtte øke sine militærutgifter.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsen– Vi må anerkjenne at for Amerika, uansett resultatet av presidentvalget, vil prioriteten i økende grad skifte til Indo-Stillehavsområdet, så de europeiske nasjonene i Nato må gjøre mer av det tunge arbeidet, sa Storbritannias forsvarsminister John Healey på sidelinjen av toppmøtet.
Se video: Voldsomme kamper: Hevder flere krigsfly ble skutt ned
Så mye vil kreves
Natos første ordentlige overhaling siden slutten av den kalde krigen vil dreie alliansen tilbake til forsvaret av Europa mot et mulig russisk angrep, etter år med oppdrag i for eksempel Afghanistan.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenKilden tror de vil trenge mellom 35 og 50 ekstra brigader for å tåle et russisk angrep. En brigade består av 3000 til 7000 soldater, noe som betyr alt fra 105.000 til 350.000 soldater, ifølge Reuters.
Det betyr for eksempel at Tyskland vil trenge tre til fem ekstra brigader eller 20.000 til 30.000 ekstra kamptropper, sier militærkilden. Det vil si en til to brigader mer i tillegg til de tre divisjonene Berlin jobber med å utstyre for øyeblikket.
Artikkelen fortsetter under annonsenUSA er langt den største bidragsyteren til Nato-operasjoner og gir omtrent ti ganger så mye som neste på listen: Tyskland. Totalt er militærutgifter for 2024 estimert til 1474 milliarder dollar.
Tyskland trenger å firedoble sitt luftforsvar for å beskytte baser, havner og mer enn 100.000 tropper som forventes å krysse landet på vei til østflanken i tilfelle alvorlige spenninger eller krig.
Tyskland hadde 36 Patriot-luftforsvarsenheter da det var Natos frontlinjestat under den kalde krigen og selv da var det avhengig av støtte fra Nato-allierte. I dag er tallet redusert til 9 Patriot-enheter, etter å ha donert tre til Ukraina siden den russiske invasjonen i 2022 og må drastisk øke antallet.
Kostnadene vil være betydelige. Berlin bestilte nettopp fire Patriot-enheter til en prislapp på 1,35 milliarder euro.
Artikkelen fortsetter under annonsenEt tegn på de budsjettmessige utfordringene som allerede tynger Europas største økonomi, er at Tyskland planlegger å halvere sin militære bistand til Ukraina i 2025. Berlin håper i stedet at Ukraina vil være i stand til å dekke store deler av sine militære behov med 50 milliarder dollar i lån fra inntektene av frosne russiske midler, skriver Reuters.
Artikkelen fortsetter under annonsenGigantutfordring
En gigantutfordring for det europeiske forsvaret er logistikken – hvordan man skal transportere mat, drivstoff og vann til tropper langs en forsyningslinje, og ikke minst hvordan sårede og krigsfanger skal fraktes tilbake.
En annen militær kilde skisserte et scenario der fiendtlige styrker kan slå ut den amerikanske flybasen i Ramstein i sørvestlige Tyskland, eller Nordsjøhavnene som Bremerhaven, hvor Nato-styrker må gjennom mot Polen.
– Hvordan beskytter jeg disse styrkene slik at de ikke blir verdifulle mål? Ellers vil de være de første og de siste amerikanerne som deployeres her, sier kilden.
Artikkelen fortsetter under annonsenMens titusenvis av Nato- og sovjetiske tropper sto ansikt til ansikt langs den indre tyske grensen under den kalde krigen, vil utplassering av tropper nå ta lengre tid.
Frontlinjen for konflikt vil sannsynligvis ligge lenger øst. Europa har ikke nok jernbanekapasitet til å flytte stridsvogner, og jernbanesporene varierer mellom Tyskland og baltiske statene, noe som betyr at våpen og utstyr må lastes på forskjellige tog.
Den første kilden forteller at cyberforsvaret må styrkes for å beskytte mot hackingangrep som kan påvirke mulige utplasseringer, for eksempel i Polen. Et slikt angrep kan blokkere jernbanen og stanse troppebevegelser østover.
Det gjør rask beslutningstaking og en pålitelig vurdering av faremomenter avgjørende.
Nato-planleggere har skjerpet et tosifret antall tidlige varselsindikatorer for hva som kan utgjøre forløperen til en fullskala russisk invasjon, sier Nato-kilden til Reuters, uten å gi ytterligere detaljer.
Europa må være forberedt på å «vise tenner» og flytte kampklare tropper helt frem til en potensiell frontlinje som svar på russiske militære bevegelser. Det både som avskrekking, men også for å umiddelbart ta opp kampen dersom spenningene utvikler seg til krig, sier Nato-kilden.