Solberg møtte tidligere FARC-soldater

Johana Riano er en av de tidligere FARC-soldatene som får utdanning i Vistahermosa. Onsdag møtte hun statsminister Erna Solberg (H). Foto: Tore Meek / NTB scanpix
Johana Riano er en av de tidligere FARC-soldatene som får utdanning i Vistahermosa. Onsdag møtte hun statsminister Erna Solberg (H). Foto: Tore Meek / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tidligere FARC-soldat Johana Riano (35) håper den skjøre fredsavtalen i Colombia holder stand, men er villig til å ta til våpen igjen om det trengs.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Riano holdt onsdag et innlegg da statsminister Erna Solberg (H) besøkte Vistahermosa, hvor tidligere geriljasoldater fra FARC får hjelp til å reintegrere seg i samfunnet.

Den tidligere geriljasoldaten, som sluttet seg til FARC da hun var 13 år gammel og tok navnet Carolina, understreket i innlegget at de fleste ønsker fred, men ikke til en hver pris.

– Jeg er nå i en god livssituasjon, men jeg håper regjeringen gjør det de har lovet å gjøre. Jeg vil leve et normalt liv og studere, jobbe og stifte familie, sier Riano til NTB.

I fredsavtalen fra 2016 forplikter myndighetene seg til å gjennomføre en jordreform, endre strategi i kampen mot narkotika og styrke innsatsen i fattige deler av landet. Ofre for konflikten skal få kompensasjon.

– De aller fleste av tingene har ikke skjedd, sier landdirektør for Flyktninghjelpen i Colombia, Christian Visnes.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han understreker at dette har ført til mye misnøye og at fredsprosessen mange steder er i krise. Enkelte steder har nye væpnede grupper oppstått og man kan se en oppblomstring av konflikt.

– Norge må legge press på Colombia

Vinsnes mener Norge må legge press på den colombianske regjeringen om å holde løftene som ble gitt i fredsprosessen.

– Vi pusher på der vi kan pushe på. Det dreier seg om utbetalinger fra disse fondene som gjør at noen av prosjektene kan komme raskere i gang. Dette har det tatt litt tid å få på plass, men dette har vi jobbet med de siste dagene, sier Solberg til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Statsministeren sier hun forstår at Riano og andre er utålmodige.

– Du har satt livet ditt på vent, du er her og ønsker å komme videre. Da er du utålmodig etter å få resultater. Men det er noen faktiske utfordringer, blant annet tildeling av land, sier hun og understreker at dette er en gyllen mulighet i Colombias historie.

Artikkelen fortsetter under annonsen

FARC-forhandler pågrepet

Mens Solberg denne uken var på besøk i det latinamerikanske landet ble den tidligere FARC-fredsforhandleren Jesús Santrich pågrepet og siktet i en narkosak. Riano mener dette er myndighetenes måte å spille et puss med FARC på.

– Santrich er uskyldig, og jeg håper de lar han gå. Vi vil ikke ha krig, og ingen vil i fengsel eller bli drept, men om jeg må ta til våpen igjen, så gjør jeg det, sier Riano, som har jobbet både som sykepleier og kommunikasjonsarbeider i løpet av sin tid i FARC.

Riano understreker at hun ønsker at FARC nå skal forbli et politisk parti, og ikke gå tilbake til å være en gerilja.

Santrich var en av de første sentrale FARC-medlemmene som gikk inn for en fredsprosess. I 2012 dro han til Norge for å delta i de første samtalene med den colombianske regjeringen. De neste fire årene var han også sentral i de videre fredsforhandlingene på Cuba.