
Ekspert: – Russland vil ikke klare å bygge seg opp til å kunne true Nato på flere år

Den russiske aggresjonen og brutaliteten i Ukraina har fått alarmklokkene til å ringe i mange Nato-land.
Nå rustes det opp i et voldsomt tempo for å kunne svare dersom Putin vil utvide krigen til andre europeiske land.
Spørsmålet er om Russland i det hele tatt er i stand til å foreta seg så mye mer den dagen krigen i Ukraina er over. Russiske styrker har mistet hundretusener av soldater, enorme mengder militært utstyr er ødelagt, og økonomien satt under ekstremt press siden invasjonen startet natt til 24. februar 2022.
Sjef for seksjon landmakt på Krigsskolen ved Forsvarets høyskole, oberstløytnant Palle Ydstebø, mener det er mye som tyder på at Russland er sterkt svekket som militærmakt, primært på landsiden, og at det vil ta lang tid å bygge seg opp igjen.
– De kan ikke vinne en krig mot Europa

– Så lenge Russland brenner av så å si all sin våpen- og ammunisjonsproduksjon i krigen mot Ukraina, vil de ikke klare å bygge seg opp til å kunne true Nato på flere år. De mest optimistiske analysene sier fem år. Men gitt at Europa får fart på sin egen opprustning, vil ikke Russland har industriell kapasitet til å bygge en styrkeoverlegenhet som gjør at de kan vinne en krig mot Europa, men det forhindrer dem ikke fra å prøve, legger Ydstebø til.
Da anslagsvis 110.000 kampklare russiske soldater støttet av fly, tanks, raketter og marine, krysset grensen til Ukraina for mer enn tre år siden, var det få som trodde at Ukraina skulle klare å stå imot. Likevel snudde Putins krigslykke raskt etter at ukrainerne fikk summet seg og gjorde motstand.
– Styrkeforholdet er mer jevnt nå
I dag er krigen inne sitt fjerde år, og Russland er milevis unna å klare å bryte gjennom ukrainernes forsvarslinjer, og langt mindre ta kontroll over Ukraina.
Russerne gjør riktignok fremskritt, men disse er likevel marginale i forhold til det antall soldater Putin er villig til å ofre på krigens blodige alter. Bare å erobre Donetsk vil ta flere år med dagens fremrykkingstempo.
– Russerne virker å ha brukt de siste månedene til å bygge opp og samle styrker for en fornyet offensiv, men Ukraina har også forsterket forsvaret og korrigert en del dårlig arbeid fra tidligere. Styrkeforholdet er mer jevnt nå, og det virker som om ukrainerne har styrker nok til å holde fronten i tillegg til å gjennomføre mindre motangrep, forklarer Palle Ydstebø til ABC Nyheter.
– Russlands økonomi er mindre enn Italias
– Med tanke på alt som er levert av våpen og ammunisjon fra USA og Europa - burde ikke krigen vært avgjort i Ukrainas favør, eller er det slik at Russland uansett er sterkere på grunn av at Putin har innført krigsøkonomi i Russland, og har større tilgang på soldater?

– Russlands økonomi er mindre enn Italias. Europa alene har en økonomi 12-14 ganger den russiske. I tillegg hemmer sanksjonene både russisk økonomi og industri, selv om Kina bidrar noe og Russland får inn noe kapital ved salg av olje. Kina begrenser seg til sivil teknologi for ikke å rammes av vestlige sanksjoner, men det er nok til de våpnene Russland produserer for denne krigen, mener Palle Ydstebø.
– Da kunne det gått skikkelig galt for Russland
Han viser til at den europeiske industribasen er større, bedre og mer fleksibel enn den russiske.
– Hvis det hadde vært en klarere kriseforståelse, en forståelse av hva en industriell utmattelseskrig krever, og politisk vilje til å satse, så burde Russland vært på hælene for lenge siden. Dersom USA hadde trått til ordentlig kunne det gått skikkelig galt for Russland, understreker sjefen for seksjon landmakt på Krigsskolen ved Forsvarets høyskole.
– Absurd er rette ordet
– Hvor absurd er det at Russland får støtte fra Iran og Nord-Korea, som ble omtalt som «ondskapens akse», med tanke på at alle i og for seg har er USAs hovedfiender? Burde ikke det være nok til at USA velger tydelig side?
– Absurd er rette ordet. Det er temmelig spinnvilt, men er nok enda et eksempel på hvor godt vesten, inkludert USA, sitter fast i forestillingen om dyp fred, og unnlater å bruke makt når internasjonal rett og regler brytes.
– Strategisk utpressing av Ukraina
– Hvilken rolle vil USA få fremover i den pågående krigen, ser du for deg at amerikanerne vil øke eller stanse sine bidrag? Hva hvis USA trapper opp sitt militære engasjement - knekker Russlands hær da?

– Det vet vi ikke. Det kan være alt fra å drive strategisk utpressing av Ukraina for å tvinge gjennom en mineralavtale, til å erkjenne at Russland ikke er til å stole på og øke støtten til Ukraina til et nivå der ukrainerne kan gå på offensiven. Gitt den stadige uklarheten og usikkerheten i amerikansk politikk, så er det helt åpent, svarer Ydstebø, og legger til:
– Russland mangler ressurser
– Både Europa og USA har økonomiske og industrielle ressurser til å utprodusere Russland militært med god margin, så hvis det er politisk vilje kan de hver for seg eller samlet gi Ukraina det de trenger for å ta initiativet og gå på offensiven. Det videre utfall er mer uklart, men Russland mangler ressurser til å stå i mot et Ukrainsk forsvar som blir massivt støttet fra Vesten.
– Til slutt: Hvordan feirer du selv påske?
– I år blir påsken ved sjøen på Kvitsøy. Da er det kajakkturer og ikke skiturer som gjelder. For meg er påsken den viktigste kristne høytiden og hele grunnlaget for troen, med Jesu soningsdød og oppstandelse, oppsummer militær ekspert Palle Ydstebø.