
Slik vil politikerne løse bemanningsproblemene i Forsvaret

– Man må ha en verktøykasse for å gjøre forsvaret særlig attraktivt.
Forsvaret sliter med bemanning, i Forsvarsanalysen fra 2025 trekkes det frem at slik løpet er satt opp i dag, vil forsvaret slite med å få nok og godt nok personell innen 2036.
Ifølge Norges offisers- og spesialistforbund (NOF), Torbjørn Bongo, er det ikke antallet søkere som er problemet – det er å beholde kompetansen over tid.
Det er politikerne enig i.
Trekker frem pensjon
Utenriks- og forsvarspolitisk talsperson i SV, Ingrid Fiskaa, påpeker at det er et kjent problem at det er en personellflukt fra Forsvaret.
– Det viktigste vi kan gjøre nå er å beholde flere av de som allerede er i Forsvaret, sier hun til ABC Nyheter.
Hun peker på pensjonsvilkårene, og tror dette kan stoppe at de militære ansatte slutter i jobbene sine.
– Forsvarspersonell i dag får ikke pensjon på hovedinntekt på inntekten sin. De har en lav grunnlønn, og en del tillegg. Og tilleggene er ikke pensjonsgivende, sier Fiskaa.
Hun påpeker at SV har etterlyst handling. Her fikk de også med seg hele Utenriks- og forsvarskomiteen, og har tydeliggjort at pensjonen må på plass.
– Dessverre somler regjeringen noe voldsomt. De har fremdeles ikke fulgt opp Stortingets vedtak, sier Fiskaa.
Dette svarer Forsvarsdepartementet på Fiskaas kritikk:
«Forsvaret og arbeidstakerorganisasjonene jobber nå med å utvikle en ny modell for arbeidstid og godtgjøring. Samtidig venter regjeringen på en avgjørelse i saken som Høyesterett behandlet 25. og 26. februar, om beregning av pensjon etter fartøy- og vakttjeneste i Forsvaret. Avklaring i denne saken er viktig for å komme videre i arbeidet med å gi forsvarsansatte en bedre balanse mellom inntekt og pensjon.»

– Man må ha en verktøykasse
Hårek Elvenes i Høyre stiller seg bak sin kollega i SV.
– Vi rekrutterer godt, men vi har utfordringer med å beholde personell. Militært utdannet personell er attraktivt på det sivile arbeidsmarkedet, og derfor må vi gjøre Forsvaret mer konkurransedyktig, sier Høyres forsvarspolitiske talsperson Elvenes til ABC Nyheter.
For å styrke Forsvaret på lang sikt mener Høyre at utdanningskapasiteten ved krigsskolene og befalsskolene må økes. Dette er allerede påbegynt, men det krever også investeringer i infrastruktur.

Høyre mener at et mer fleksibelt lønnssystem og bedre insentivordninger må på plass for å sikre at Forsvaret kan beholde disse fagfolkene.
– Tenker du at det er viktig å prioritere Forsvaret over andre sektorer i samfunnet?
– Ja, vi har et fritt arbeidsmarked i Norge. Det er jo tilbud og etterspørsel som avgjør dette. Da må de som etterspør arbeidskraft, det vil si staten og forsvaret, etablere betingelser og insentivordningen som gjør det særlig interessant å lukte på en arbeidskarriere i forsvaret.
– Man må ha en verktøykasse for å gjøre forsvaret særlig attraktivt, sier Elvenes til ABC Nyheter.
Se video: «Svarene vi fikk, sjokkerte oss»
Vil bruke sivile utdanningsinstitusjoner
Forsvarspolitisk talsperson i Frp, Morten Wold, er klar på hva som må forbedres.
– Utfordringene er at flere slutter etter endt tjenesteplikt etter at de har fått utdanning som gir kompetanse. De slutter for å begynne i det sivile, sier han til ABC Nyheter.
Han tror noe av grunnen er fordi flere personer blir omstasjonert, og må hyppig flytte på seg.
– Det er også behov for flere befal, og selv om rekrutteringen til forsvarets skoler er god, er det for få plasser i forhold til behovet, sier Wold.
Han og Frp foreslår at Forsvaret burde kjøpe plasser ved sivile utdanningsinstitusjoner.
– Forsvaret må også bli en forutsigbar arbeidsgiver, hvor den enkeltes karriereløp kan utvikles og legges til rette for det, sier Wold.
Han påpeker også at lønn er viktig for å beholde de kompentene i Forsvaret.

Øvingsaktivitet
Et annet kritisk punkt er øvingsaktiviteten i Forsvaret. Det vil Elvenes og Høyre gjøre noe med.
– Vi ser nå at øvingsaktiviteten i 2025 trolig blir lavere enn i 2024. Det bryter med forutsetningene i langtidsplanen og er uheldig både for Forsvarets operative evne og for motivasjonen blant personellet, sier Elvenes.
Ifølge Høyre skyldes reduksjonen i øvingsaktivitet økte driftskostnader, men partiet mener dette ikke kan gå på bekostning av Forsvarets beredskap.