
Forsvaret sliter med bemanning: Kritisk situasjon for erfaringsnivået

Forsvaret står overfor en bemanningskrise som kan få alvorlige konsekvenser for beredskapen.
I Forsvarsanalysen 2025 trekkes det frem flere problemstillinger når det gjelder bemanning i Forsvaret.
Ifølge Norges offisers- og spesialistforbund (NOF) er det ikke antallet søkere som er problemet – det er å beholde kompetansen over tid.
– Vi rekrutterer mange, men vi klarer ikke å holde på dem lenge nok. Særlig midtsjiktet, altså de mellom 30 og 50 år, er kritisk underbemannet, sier leder Torbjørn Bongo i NOF til ABC Nyheter.
Ifølge langtidsplanen for Forsvaret skal bemanningen i Forsvaret økes med 4600 stillinger innen 2036. Bongo mener dette ikke vil automatisk løse problemet.
– Hvor enn du reiser i forsvaret, vil du høre at vi mangler folk, vi har vakanser (ubesatte stillinger/embeter, red.anm.), og oppgavene overstiger bemanningen, sier Bongo, og understreker at denne «opplevde underbemanningen» viser en kritisk situasjon allerede i dag.
– Biter oss i halen
Ifølge Bongo er det store utfordringer knyttet til erfaringsnivået i Forsvaret. De eldste offiserene, som ble utdannet under den kalde krigen, nærmer seg pensjonsalderen. Samtidig har kullene etter dem vært langt mindre, noe som skaper et betydelig kompetansehull.

– Vi har fortsatt en del erfarne offiserer, men vi har en hel generasjon der det ble rekruttert svært få. Det betyr at vi i dag har en svak mellomgenerasjon, noe som skaper store problemer, forklarer han.
– For noen år siden kuttet vi relativt kraftig i Forsvarets utdanningssystem. Det biter oss i halen nå, for å si det sånn.
Dilemmaet nå er om Forsvaret skal bruke sine erfarne offiserer i stillingene i de nye bataljonene i Finnmark, eller som instruktører i en gjenoppbygging av Forsvarets utdanningssystem.
I Forsvarsanalysen trekkes det frem at utdanningen av offiserer må økes, men at dette ikke vil være nok. Andelen unge offiserer vil også øke betydelig, noe som påvirker det samlede erfaringsnivået.
Se video: Smeller rett ved fransk krigsskip
Peker på lønn og boforhold
Forsvaret har vurdert muligheten for å hente inn kompetanse fra det sivile, men ifølge NOF-lederen er dette ingen fullgod løsning.
– Du kan ikke bare ta en kaptein fra en tankbåt og gjøre ham til skipssjef på en fregatt. Det krever spesialisert utdanning og mange års erfaring. Dette gjelder på flere områder i forsvaret, sier Bongo.
Bongo påpeker at privat industri har et konkurransefortrinn.
– De kan gå først lønnsmessig, mens vi i offentlig sektor kommer et steg bak. Men dette er en samfunnsutfordring, sier han.
For å beholde flere i tjeneste mener Bongo at det må satses på bedre vilkår, både økonomisk og praktisk. Han peker på lønn, boforhold og pensjonsordninger som avgjørende faktorer.
– Vi må sørge for at det lønner seg å bli i forsvaret, sier han.

Behovet er større
Samtidig peker Bongo på at forsvarssjefen står i en vanskelig situasjon. Han har fått tydelige styringsmål for bemanning fra departementet, men realiteten på bakken viser at behovet er større enn det som er lagt opp til.
– Jeg skulle ønske forsvarssjefen var enda tydeligere på dette i det offentlige rom. Behovet for personell er større enn det som er satt av ressurser til, sier Bongo.
ABC Nyheter har bedt om kommentar fra Forsvaret og forsvarssjefen uten foreløpig svar.
Torbjørn Bongo er nå klar på hva han mener må gjøres.
– Vi må beholde dem vi har, rekruttere eksternt og utdanne som bare julingen i bunn.