Matvarene som kan «spise» magefettet

Flere matvarer kan hjelpe med forbrenningen.
Flere matvarer kan hjelpe med forbrenningen. Foto: Shutterstock / NTB

Ernæringsfysiologen peker ut syv matvarer.

Forbrenning er blitt et kjent begrep når det er snakk om trening og kosthold.

I korte trekk er forbrenning cellers nedbryting av energirike næringsstoffer. Og når kroppen forbrenner karbohydrater, proteiner og fett, frigjøres det energi som cellen kan bruke.

Ifølge Dagbladet er det flere matvarer som du skal spise for å bli kvitt magefettet.

Den svenske ernæringsfysiologen, Fredrik Paulùn, peker ut syv matvarer.

Sterk chili, grønn te, kaffe, egg og andre proteinrike matvarer, vann, fet fisk (laks, makrell, sardiner), meierifett og kokos, kan øke forbrenningen.

Se video: Det er en grunn til at menn er glad i bryster

Følg anbefalingene

Overlege ved senter for forebyggende medisin ved Bærum Sykehus, Samira Lekhal sier til Dagbladet at man er delvis arvelig disponert for overvekt.

Men hun understreker at det kan være lurt å velge matvarer som bidrar til å holde på metthetsfølelsen.

Lekhal sier også at mat som gjør oss mer mett, gjør at vi spiser mindre. Dette gjør at man indirekte kan styre hvor mye energi kroppen bruker på å forbrenne maten.

– Her har vi en del kunnskap om matvarer som vi vet påvirker. Det er dessverre lite hokus-pokus: Du må spise i tråd med kostholdsanbefalingene, sier Lekhal til avisen.

Anbefalingene nevner blant annet grønnsaker, grove kornprodukter og sunt fett.

Dette bør du unngå

Paulùn trekker også frem noen matvarer som man ikke burde spise hvis man burde ha kontroll over sult- og metthetsfølelsen.

– Sukker. Særlig i flytende form som brus. Dette gir en rask økning i blodsukker og insulin, noe som hemmer fettforbrenningen og ofte fører til energioverskudd, sier han til Dagbladet.

I tillegg trekker han frem chips, pommes frites og andre frityrstekte matvarer. Det samme gjelder bakverk og kaker, sjokolade, hvitt brød og alkohol.