Hudlege: Dette er minimumsrutinen du må følge for sunn hud

Illustrasjonsfoto: Det er en jungel av hudpleieprodukter der ute. Dette bør du se etter.
Illustrasjonsfoto: Det er en jungel av hudpleieprodukter der ute. Dette bør du se etter. Foto: Shutterstock / NTB

Men det er langt fra tilstrekkelig hvis du ønsker synlige forbedringer i huden.

De siste årene har interessen for hudpleie økt betydelig. Solkrem er fortsatt viktigst for å forebygge hudkreft, men i en mer skjønnhetsbevisst hverdag har også dens rolle i å motvirke aldringstegn fått oppmerksomhet. Da er det solfaktor 50 som gjelder.

Men sammen med den økte forespørselen etter å se ung ut som mulig og ta vare på huden sin, har det også dukket opp en jungel av hudpleieprodukter og «aktive ingredienser» det kan være vanskelig å navigere i.

I tillegg kan det være kostbart.

Dyrt ikke nødvendigvis best

Hudelege Miray Al-Mustafa er spesialist på hudsykdommer og jobber på Aleris og Beths Medispa. Hun er også styremedlem i European Society of Cosmetic and Aesthetic Dermatology. Hun sier at de aktive ingrediensene, altså ingredienser som har en dokumentert effekt på huden, og ofte gjør en merkbar forskjell, er viktigere enn merke og pris.

– Fuktighetskremer og solkremer trenger ikke å være dyre, sier hun til ABC Nyheter.

Faktisk kan hun fortelle at det i 2018 ble publisert en liten studie i Journal of Cosmetic Dermatology som viste at dyre hudkremer ofte gav flere allergiske reaksjoner enn billigere kremer. Hovedsynderen var parfyme.

– Bruken av mer parfyme i disse kremene det ble vist til i studien, kan også skyldes at produsentene av de dyre kremene gjerne føler for å gi noe ekstra, og dermed tilsetter gode lukter, mener hun.

Men kjøper du en dyr krem, viser en annen studie at det er større sjanse for at den blir brukt opp.

– De som kjøper dyre kremer er trolig flinkere til å bruke dem regelmessig og opprettholde hudrutinen, fordi de kjenner på behovet om å få mest mulig ut av pengene.

Hudelege Miray Al-Mustafa gir tips til hva som er viktigst i en hudpleierutine. Foto: Beate Willumsen
Hudelege Miray Al-Mustafa gir tips til hva som er viktigst i en hudpleierutine. Foto: Beate Willumsen

Disse ingrediensene er verdt å bruke penger på

Det er derimot noen produkter med enkelte ingredienser som kan koste mer, forteller Al-Mustafa, dette fordi det kan være kvalitetsforskjeller, og det koster mer å lage kvalitet.

Hun trekker frem blant annet peptider og produkter med antioksidanter som produkter man bør investere mer i.

– Dette er selvfølgelig en sannhet med modifikasjoner, men det kreves mange oppskrifter, formuleringer med prøving og feil, og gjerne flere studier utført av produsenten, for å vise at disse produktene fungerer – ettersom antioksidanter er ganske ustabile ingredienser, spesielt når de eksponeres for luft og lys. Og dette koster penger.

Hva er peptider og antioksidanter?

Peptider er korte kjeder av aminosyrer som fungerer som signalmolekyler i huden. I hudpleie brukes peptider fordi de kan stimulere huden til å produsere kollagen og elastin, proteiner som bidrar til å holde huden fast og elastisk. Dette kan bidra til å redusere synligheten av fine linjer og rynker. Peptider kan også styrke hudbarrieren og forbedre hudens tekstur.

Antioksidanter i hudpleieprodukter, da særlig vitamin C, beskytter huden mot frie radikaler, altså skadelige molekyler som kan føre til tidlig aldring, pigmentforandringer og nedbrytning av kollagen.

For å forsikre seg om at man kjøper produkter med kvalitetsingredienser anbefaler hudlegen å se etter om produsenten har utført studier som bekrefter effekten.

– Ofte er dette mindre kliniske studier, men de kan gi en pekepinn om effekten av produktet – særlig hvis de sammenligner opp mot konkurrentenes, legger hun til.

Illustrasjonsfoto Foto: Shutterstock / NTB
Illustrasjonsfoto Foto: Shutterstock / NTB

Dette kan du gjøre ekstra

– Men med så mange produkter og ingredienser å velge mellom, hva er et minimumskrav?

– Det er vanskelig å si hva som er «nok» for en hudpleierutine, ettersom behovene og forventningene til hver enkelt forbruker varierer.

Al-Mustafa peker likevel på at en mild rens, en fuktighetskrem tilpasset din hudtype, solkrem og et serum med antioksidanter som vitamin C må være med i en komplett hudpleierutine.

– Men ønsker man å oppnå en anti-ageing- effekt eller hudforbedring i form av glød eller jevnere hudtone er ikke dette nok, legger hun til.

En ingrediens som har vært mye i vinden den siste tiden, og som har dokumentert effekt mot aldringstegn, er retinol.

Hva er retinol?

Retinol er en type retinoid som igjen er vitamin A. Det brukes ofte i hudpleieprodukter for å forbedre hudens utseende og struktur, og er kjent for å redusere fine linjer, rynker, ujevn hudtone og pigmentflekker ved å øke cellefornyelsen og stimulere produksjonen av kollagen.

– Når man er i 20-årene, kan man fint starte med «voksen hudpleie» og retinol visse deler av året. Om man er nøye med solvett – og da mener jeg ikke å bare smøre solkrem én gang daglig – kan man bruke det hele året. Om man ønsker ytterligere hudforbedring grunnet forstørrede porer, grov tekstur, ujevn hudtone, matt hud eller uren hud, kan man legge til ulike syrer.

Fra og med november blir det ulovlig å selge produkter som inneholder mer enn 0,3 prosent retinol i Norge og EU. Dette har EU-kommisjonen bestemt, fordi de frykter folk får i seg for mye vitamin A når de får det både gjennom kosthold, kosttilskudd og kosmetikk. Det er særlig gravide dette er farlig for.

Al-Mustafa sier hun er enig i at en viss regulering er nødvendig. Dette skrev hun en Instagram-post om allerede tilbake i 2020.

Se video: Slår alarm om hvit snus

Denne hudpleierutinen passer barn

På grunn av alt fokuset hudpleie har fått på sosiale medier har også barn helt ned i seks årsalderen begynt med hudpleie, også med sterke ingredienser som retinol.

Dette har fått flere til å reagere, også Al-Mustafa:

– Dersom retinol brukes for anti-ageing, synes jeg ikke det bør brukes av noen før de har kommet i slutten av 20-årene. Det er ikke riktig, og faktisk bekymringsverdig, å bruke retinol hvis man er en tenåring kun for å forebygge rynker man uansett ikke ville fått før minimum ti år senere.

Om barn imidlertid skulle hatt en hudpleierutine er det en mild rens og solkrem som gjelder. Eventuelt en fuktighetskrem om vinteren hvis de har tørr hud.

– Barns hud er mer sensitiv enn voksen hud. Den beskyttende hudbarrieren er ikke fullt utviklet som hos voksne. Huden er dermed mer gjennomtrengelig, noe som gjør at potensielt irriterende stoffer kan trenge dypere inn enn hos voksne. Det vil også medføre at ingredienser som vanligvis ikke ville irritert voksne, kan irritere barn, og at potensielt irriterende stoffer kan irritere barns hud i større grad.

Det er også at risiko for allergi øker, forklarer hudlegen.

– Derfor er det knyttet bekymringer til at bruk av slike produkter med potensielt irriterende eller allergifremkallende stoffer kan føre til allergi eller andre hudproblemer i fremtiden.

Og sliter barnet ditt med huden, eller har hudsykdommer som akne eller eksem, da skal eventuelle produkter brukes i samråd med lege, understreker hudlegen til slutt.