Hjerte- og karsykdommer: Ekspertenes råd

Dersom man trener ekstremt mye og hardt, bør man være mye mer på vakt for symptomer fra hjertet.
Dersom man trener ekstremt mye og hardt, bør man være mye mer på vakt for symptomer fra hjertet. Foto: Gumbariya / Shutterstock / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette er de vanligste faresignalene. 

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dødeligheten av hjerte- og karsykdommer har gått kraftig ned de siste 40 årene, men sykdommene er fortsatt den nest vanligste dødsårsaken i Norge og stod for 23 prosent av alle dødsfall i 2022, ifølge tall fra Folkehelseinstituttet.

I gjennomsnitt er det 28 personer som dør av hjerte- og karsykdommer daglig.

De vanligste hjerte- og karsykdommene er hjertekrampe, hjerteinfarkt, hjerneslag, atrieflimmer og hjertesvikt, og det er disse sykdommene som er omtalt her.

Professor: Unngå dette

Leder for kardiologisk avdeling på Rikshospitalet, Thor Edvardsen. Foto: Kristin Ellefsen, UIO
Leder for kardiologisk avdeling på Rikshospitalet, Thor Edvardsen. Foto: Kristin Ellefsen, UIO

For å ta best mulig vare på hjertet sitt, er det flere ting man kan gjøre selv. Hjerteforsker og professor Thor Edvardsen har et tydelig råd: lev sunt.

Regelmessig mosjon, vanlig sunn mat og null røyk er noen nøkkelpunkter Edvardsen nevner.

Han er leder for kardiologisk avdeling på Rikshospitalet.

– Man kommer langt ved å spise normal sunn kost. Unngå mye sukker og fett, og unngå ekstreme dietter som ikke er spesielt anbefalt av lege, sier Edvardsen til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han anbefaler også at man sjekker blodtrykket og kolesterolverdier hos legen en gang i ny og ne.

Finn tid til trening

I en artikkel publisert av Aleris, har hjertespesialist Øyvind Senstad Andersen listet opp seks råd for god hjertehelse.

Ett av dem er å finne tid til trening.

– Fysisk aktivitet er gunstig, og jeg understreker alltid til mine pasienter at de bør ha realistiske målsetninger. Litt er alltid bedre enn ingenting, skriver han.

Edvardsen er ikke uenig.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er ingen som helst tvil om at det er sunt å trene. Vanlig trening tåler stort sett alle mennesker, inkludert de fleste hjertesyke, sier han.

– Det største faresignalet

Dersom man trener ekstremt mye og hardt, bør man derimot være mye mer på vakt for symptomer fra hjertet.

De vanligste faresignalene er ifølge Edvardsen vondt i brystet, halsen, kjeven eller armene ved fysisk aktivitet. Noen blir kun mer andpusten enn forventet når man er fysisk aktiv, dette kan også være et tegn på hjertesykdom. Andre faresignal kan være hjertebank under eller like etter anstrengelse.

– Og kanskje det største faresignalet er hvis nære familiemedlemmer har blitt hjertesyke eller hatt plutselig død i forholdsvis ung alder, sier han.

Enkelte som har forskjellige typer av arvelig hjertesykdom, skal ikke trene hardt på grunn av risikoen for alvorlige hjerterytmeforstyrrelser.