WonderINN, Rølingen
WonderINN, Rølingen

Norgesferie 2021: Unike steder å tilbringe natten

WonderINN, Rølingen Foto: Paul Hughson

Det langstrakte landet vårt fortoner seg som reneste skattekisten for alle som vil oppleve noe nytt og annerledes. Her er ti grunner til hvorfor du skal legge ferien til Norge.

Artikkelen inneholder annonselenker.

Som ferieland har Norge uendelig mye spennende å by på og er som et eldorado for eventyrlystne i alle aldre. Du kan sove søtt i en vintønne, en togvogn eller et bilvrak, og drømme deg bort i en tretopphytte, en arkitektonisk perle eller et historisk hotell. Og hva er vel bedre enn å kunne våkne opp til storslagne utsikter og mektige opplevelser?

Journalist, forfatter og God morgen Norges reiselivsekspert, Torild Moland, har i mange år fartet Norge land og strand rundt fra sør til nord. I praktboken «110 unike overnattinger i Norge» har Moland samlet overnattingsfavoritter fra landets elleve fylker som strekker seg fra det vakre og luksuriøse til det rare og historiske.

Gjennom tekst og vakre, stemningsfulle bilder gir Moland deg 110 grunner til hvorfor du skal velge Norge som reisemål, krydret med tips til hva du kan se og gjøre. Du får også møte mennesker som har skapt sitt eget paradis, til stor glede for oss som kommer på besøk.

Boken kan du bestille hjem i posten herfra. I mellomtiden kan du lese om forfatterens ti personlige favoritter:

For de vågale: The Bolder (Lysefjorden)

Navnet er ikke til å misforstå, men det er usikkert om det gjenspeiler selve arkitekturen, beliggenheten eller de som våger å overnatte her. I en fyrstikkeske av kanadisk sedertre på en stylte plassert helt ytterst på åskammen 600 meter over Lysefjorden.

(Saken fortsetter under)

Bolder Foto: Ronny Frimann
Bolder Foto: Ronny Frimann

– Om The Bolder Sky Lodges ser spektakulære ut fra utsiden, er de om mulig enda mer magiske innvendig. Første etasje er bare 10 kvadratmeter stor, men har likevel fått plass til et fullverdig kjøkken fra Vipp, lys og interiør fra Expo Nova og en god lenestol. Pluss et spisebord omringet av glass, med utsikt rett ned og ut fjorden mot Lysefjordbrua og storhavet i det fjerne, forteller Torild Moland til Bak omslaget.

Oppe venter rosinen i pølsa, nemlig en deluxe dobbeltseng med vinduer på tre kanter.

– Her er det kvalitet i alle ledd: Sengen er justerbar og kan med et knappetrykk gjøres om til sofa. Å våkne opp her om morgenen er som å flyte på skyene. Det er vel derfor prosjektet har fått navnet The Bolder Sky Lodges, fortsetter hun.

En stavkirke i tretoppene: Ramnereiret (Amla i Kaupanger)

Hvor passer det bedre å lage en norrønt inspirert tretopphytte, enn i historiske Kaupanger?

– Familien Falck Husum har brukt tusenvis av timer på å skape kanskje Norges aller mest unike overnattingssted. For byggverket som er reist i åssiden over historiske Kaupanger, med utsikt over Amlabukta i Sognefjorden, er alt annet enn ordinær, forteller Torild Moland som har skrevet om Ramnereiret i boken «110 unike overnattinger i Norge».

Det som åpenbarer seg der inne i skogen er en tretopphytte, et vikingskip, en stavkirke. Over inngangspartiet slynger Midgardsormen seg, på takmønet brøler drager mot himmelen.

(Saken fortsetter under)

Ramnereiret Foto: Torild Moland
Ramnereiret Foto: Torild Moland

– Utskjæringene rundt dørene er inspirert av Urnes stavkirke, selve bygningen av Borgund. For å skjære ut kunstverket har fresen gått 6000 timer – og det er bare en liten del av jobben; på døra er det 130 nagler lagt i syrebad og banka i smia så de ser håndlagde ut, spon på taket er laget for hånd, og alt treverket er selvfølgelig hugget i egen skog, forklarer Moland før hun fortsetter:

– Ramnereiret er en fullt utstyrt luksushytte, inspirert av norrøn mytologi og tradisjonelle, norske byggeteknikker og stavkirker.

Kjærlighetsredet: Woodnest (Odda)

Høyt hevet over industribyen Odda, med utsikt over Sørfjorden og fjellene som ramler ned i sjøen, ligger to kongleformede elskovsreder omgitt av høyreiste grantrær og dunkel moseduft.

Stien opp fra parkeringen er lang og bratt, men vel fremme er det verdt alt strevet.

– Her venter en varm og koselig hytte med lyst interiør og store vindusflater som vender ut mot sjøen, perfekt for en romantisk kveld der man kan nyte skogens fred og ro i fugleperspektiv – akkurat det eierne så gjerne ville dele med andre, forteller Moland.

(Saken fortsetter under)

Woodnest Foto: Torild Moland
Woodnest Foto: Torild Moland

Eventyret startet da rogalendingen Kjartan Aano var i bryllup i Australia og alle gjestene fikk beskjed om å skrive ned hva de drømte om. Kjartan drømte om å bygge en tretopphytte – og så viste det seg at den søteste jenta i bryllupet drømte om å bo i en.

– Spol frem og verket er, ved hjelp av arkitektene hos Stavangerbyrået Helen & Hard, blitt Norges mest spesielle tretopphytter; to 14 kvadratmeter store kongler som rommer både kjøkken, bad med dusj og WC, og en stor, deilig dobbeltseng hvor man kan nyte en kopp kaffe og utsikten over fjord og fjell.

Vinterparadiset: Arctic Dome Rondane (Høvringen)

Arctic Dome Rondane ved Høvringen var den første av sitt slag da den poppet opp i 2018. Siden er det kommet minst et titalls domer over hele landet.

– Men det vil alltid være noe spesielt med den første – ikke minst er omgivelsene helt unike. Den igloformede domen ligger helt alene på snaufjellet, med vinduer mot vidda og stjernehimmelen i taket, forteller Moland som selv har overnattet der.

(Saken fortsetter under)

Arctic Dome Rondane Foto: Yngve Ask
Arctic Dome Rondane Foto: Yngve Ask

I det fjerne reiser de mektige Rondetoppene seg. Teltet er innredet med en king size-dobbeltseng dekket med ullpledd og reinsdyrfeller. I kroken er det en stor vedovn, og foran panoramavinduet venter to deilige lenestoler, også de med myke skinnfeller. Det er lunt og varmt, og den perfekte hule for å se på Kong Vinter og kulda utenfor.

– Om man vil, leverer eierne tapas basert på lokale spesialiteter som spekemat fra Bjorli Fjellmat, Fjelldronning fra Avdem Gardsysteri, Geitost fra Heidal Ysteri. Alt svært kortreist og levert av lokalorganisasjonen Gudbrandsdalsmat.

Helt kongle: Konglehytta (Espa)

Konglehytta ligger på kanten av hyttefeltet Mjøsli, som våren 2021 blir kjent som åsted for realityprogrammet «Sommerhytta». Eierne Tormod Tvinnereim og kona Heidi har selv hytte i feltet, og da de skulle sette opp en ekstra hytte for et par år siden, valgte de med vilje en løsning som er så liten at man må være mye ute.

(Saken fortsetter under)

Konglehytta Foto: Torild Moland
Konglehytta Foto: Torild Moland

– Likevel rommer hytta både kjøkkenkrok, bad med dusj og wc, lenestoler og en himmelsk dobbeltseng hvor man kan nyte morgenkaffen med utsyn over Mjøsa gjennom et buet vindu. Utenfor er det bålpanne, lykter med levende lys og lenestoler dekket av varme saueskinnfeller, forteller Moland om konglehytta som er å finne i «110 unike overnattinger i Norge».

Hytta er designet og bygget av det estiske selskapet Iglucraft, som satser på håndlagde produkter i nordisk design og kombinerer mange hundre år gammel shingelteknologi med moderne kunnskap og håndverk.

Dommen fra reiselivseksperten er tydelig:

– Resultatet er landets søteste lille kongle.

Skip o’hoi: Helgeland Havhus (Tomma)

Det lå en liten husbåt i en bukt på sydvestsiden av øya Tomma utenfor Helgelandskysten, der den 922 meter høye Tomskjevelen ruver som en grønnkledd kjegle over topasfarget vann. Det ga Cicilie Løkås og mannen Andreas Lie ideen om at de kunne få sin egen husbåt, og leie den ut når de selv ikke brukte den.

(Saken fortsetter under)

Helgeland Havhus Foto: Ronny Frimann
Helgeland Havhus Foto: Ronny Frimann

Lille Havhus ble født i 2018. Båten er 90 kvadratmeter stor med en 25 kvadratmeter stor hytte med kjøkkenkrok, dobbeltseng og utejacuzzi. Året etter investerte paret i en større luksusversjon. Store Havhus er 204 kvadratmeter med 75 kvadratmeter hytte med plass til 12 personer.

– Den åpne løsningen med stue og kjøkken er sentrert rundt et stort kjøkkenbord. Det er heldekkende panoramavindu mot uteplassen, hvor det er benkeplass og jacuzzi dimensjonert for en storfamilie eller en vennegjeng, forklarer Moland.

Ved båtrekka ligger en 10 fots jolle og venter på å bli tatt med ut på fiske i farvann berømt for å by på storkveita.

– Vel hjemme er det bare å smørsteke fisken i panna, trylle fram noen rotgrønnsaker, en god flaske vin, og dekke på ute ved jacuzzien, anbefaler hun.

Heng med: Vanncampen på Preikestolen BaseCamp (Jørpeland)

En 15 minutters padletur fra Preikestolen Basecamp venter et lite bryggeanlegg med rorbu, takoverheng, bord med benker og en bålpanne. Oppe i skogen, ute av syne, ligger en utedo. Her er det ikke et menneske, og stillheten blir bare brutt av årene som plasker i vannet.

For et sted! Kanoene fortøyes ved bryggekanten, og gjør klar camp.

(Saken fortsetter under)

Preikestolen vanncamp Foto: Torild Moland
Preikestolen vanncamp Foto: Torild Moland

– Det er fort gjort; under taket er det ferdige oppheng for hengekøyene. Og om man har glemt noe er det hengekøyer, tau og liggeunderlag i bokser i rorbua. Der står også bagasjen, og to matbokser vi bestilte – middag til i kveld, og frokost som uansett er inkludert i leien, forteller Moland.

Ellers er boksene godt utstyrt; her er stekepanne, kaffekjele, kokekar, tallerkener, bestikk og alt man trenger til å lage mat på bål. Timene går fort når man har bålpanne, kaffekos og en lysende stjernehimmel.

– I fjellheimen bak oss ligger Preikestolen, på andre siden av vannet kan vi skimte Preikestolen BaseCamp. Ellers er vi så langt unna lysforurensing at det eneste som synes på himmelen er et mylder av skinnende stjerner.

Hytte på hjul: Cabin Campers (Oslo)

Innredet med trepanel på veggene, kjøkkenbenk og blomsterkasser, er Cabin Campers som norske hytter på hjul. Det spesielle bilkonseptet begynte som en god ide på kjøkkenbenken i 2017.

– Fire venner fra Oslo og Stavanger snakket om hvordan de hadde lyst til å bruke ferien. Samtidig var det å bygge sin egen campervan svært populært ute i verden , en trend som ikke var kommet til Norge ennå, forteller Moland om Cabin Campers som er å finne i hennes bok «110 unike overnattinger i Norge».

(Saken fortsetter under)

Cabin Campers. Foto: Torild Moland
Cabin Campers. Foto: Torild Moland

Vennene begynte med å kjøpe to Volkswagen Crafter varebiler, så på youtube-videoer og hentet inspirasjon fra sosiale medier. De tilpasset sponvegger, laget benker og hengte opp gardiner. Kjell og Birk var født.

– Siden har de fått følge av en hel familie avkom, men det er stødige Kjell som tar oss med for å oppdage Vestlandet på lykke og fromme. Bak i bilen er det kjøkkenbenk med gassbluss, skuffer med kjøkkenutstyr, skap til klær og sofa med bord som kan forvandles til en stor dobbeltseng om kvelden.

Veggene er foret med trepanel, og bakluka kan åpnes som en stuedør.

– Det er sommerferie, sola skinner, og foran oss ligger to blanke uker uten timeplan. Alt oppsummert: Ferie med frihet, konkluderer Moland.

Norges minste hytte: Radiobua Mini Suite (Flørli)

Radiobua Mini Suite i Flørli er verdens beste eksempel på at man ikke trenger stor plass for å ha det bra. Vaglende på en liten fjellknaus 20 meter over Lysefjorden, med utsikt mot den historiske kraftbygda Flørli, ligger en liten, rød og hvitmalt hytte.

(Saken fortsetter under)

Radiobua Foto: Torild Moland
Radiobua Foto: Torild Moland

– Radiobua er ikke større enn at det er plass til én stor dobbeltseng, mens en vannkoker har fått plass på ei hylle. Et stort panoramavindu rammet inn av florlette lingardiner vender ut mot vannet. Ute er det platting med stoler og bord, og fem påmalte steiner viser veien til «beach», forteller Moland.

Det har krevd litt innsats å komme hit; Flørli har verken vei eller biler, og eneste ankomst er med ferga.

Da det åpnet i 1918, var Flørli en av de første vannkraftverkene i Norge og ansett som en imponerende ingeniørbragd. Siden kraftverket stengte helt i 1999, har stedet forfalt inntil nederlenderen Hessel Haker kom. I møte med de berømte 4444 trappetrinnene, husene der malingen flasset av og den hvite kraftstasjonen i jugendstil, var han solgt.

– I 2015 flyttet Hessel til Flørli på fulltid. Her har han pusset opp skolen på kaia, flere leiligheter, ingeniørmessa og deler av kraftverket – og den lille radiobua som er Norges minste, forteller Moland.

I et speil, i en gåte: WonderINN (Rælingen)

Ved kanten av Nord-Europas største innlandsdelta ligger en elegant speilhytte, som på magisk vis reflekterer omgivelsene fra «Norges Amazonas». Den går nærmest i ett med naturen: Tre av fire vegger på den rektangulære boksen er speil som reflekterer omgivelsene, og det største speilbildet er det Nordre Øyeren naturreservat som okkuperer.

Men hva skjuler seg bak speilbildet?

(Saken fortsetter under)

WonderINN Mirrorhut Foto: Mari Bareksten
WonderINN Mirrorhut Foto: Mari Bareksten

– Nøkkelen til hytta ligger i en liten boks vi har fått kode til på mail. Overraskende mye har fått plass på 20 kvadratmeter, her er både kjøkkenkrok, spiseplass for to, stor dobbeltseng og regndusj. Stilfullt er det også; lys eik, kombinert med sorte detaljer, forteller Moland.

På en solterrasse som strekker seg utover skråningen, ligger det varme boblebadet svært innbydende omkranset av romantiske lyslenker.

– Med to glass rosé er vi klare for å pleie både kropp og sjel, mens månen lyser opp deltaet fremfor oss. Bålpanna knitrer i bakgrunnen. Kveldsmørket gjør det nå mulig å se inn i vårt lille glasshus. Hva som skjuler seg bak speilet er ikke lenger en gåte. Men det er fortsatt veldig tiltrekkende, avslutter hun.

Les om samtlige av Torild Molands overnattingsanbefalinger i boken «110 unike overnattinger i Norge» ved å bestille boken hjem i posten her.

Journalistene og redaksjonen i ABC Nyheter har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette annonsørinnholdet. Artikkelen inneholder kommersielle lenker, som gir ABC Startsiden en provisjon ved kjøp av produkter/tjenester via disse lenkene.