Oppskrift: Hjemmelaget soppstuing er det perfekte tilbehør

Foto: Colourbox.com

Hjemmelaget soppstuing passer utmerket som tilbehør til vilt og fugl, biff og lam. Og det er svært enkelt å lage.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen inneholder annonselenker.

Ved siden av brokkolien virker det å være få råvarer fra naturen som splitter oss såpass mye som sopp. På den ene siden har du de som hater konsistensen, som vokste opp med utelukkende sopp på boks og forbinder det med en konsistens og smak som får det til å grøsse langt inn til ryggmargen.

Oval, flettet pilkurv i høy kvalitet og godt egnet størrelse for soppsanking. Foto: Revir.no
Oval, flettet pilkurv i høy kvalitet og godt egnet størrelse for soppsanking. Foto: Revir.no

På motsatt side har du de som opplever sopp som den perfekte garnityr til gourmetmiddagen, eller som deilig hovedrett i seg selv.

Dette er kanskje de som først og fremst har vokst opp med årlige soppturer i skogen om høsten. Som har kjent gleden av å fylle kurven – for eksempel en oval, flettet pilkurv fra Revir.no – med skogens gull og plukke fyldige, flotte steinsopp med en soppkniv.

Prikken over hjortemedaljongen

Soppsanking om høsten er en populær tradisjon for mange nordmenn, og mange velger å tørke soppen for senere bruk. Tørket sopp kan enten rives og brukes som slags krydder i maten, eller du kan legge den i bløt i lunkent vann i cirka en halvtime. Deretter siler du av vannet (vannet kan brukes til å smaksette saus), og soppen brukes som fersk sopp.

For å tørke sopp trenger du en sopp-/frukttørker. Hos Bakeren og Kokken finner du et rikt utvalg av sopptørkere i ulike prisklasser. Vi anbefaler Princess Dehydrater Tørkeovn til 568 kroner med seks nivåer slik at du kan tørke mye samtidig.

(Saken fortsetter under)

Princess Dehydrater Tørkeovn er perfekt til deg som vil tørke ulike typer mat og beholde både smak og vitaminer. Foto: Bakeren og Kokken
Princess Dehydrater Tørkeovn er perfekt til deg som vil tørke ulike typer mat og beholde både smak og vitaminer. Foto: Bakeren og Kokken

Uansett om du har funnet soppen i skogen eller i butikken, passer sopp perfekt som deilig ingrediens på middagsbordet, blant annet kan du blande sammen ulike sopper til en stuing som for eksempel hever en deilig hjortemedaljong til nye høyder. Og det beste av alt er at det er lett å lage soppstuing.

Oppskrift på hjemmelaget soppstuing

Dette trenger du:

  • 600 gram renset kantarell, skogsopp, aromasopp eller sjampinjong
  • 3 dl creme fraiche
  • 100 gram bacon (kan sløyfes)
  • 2 ss smør
  • 1 sjalottløk
  • 1 fedd hvitløk
  • En dasj hvitvin eller 1 ss hvitvinseddik
  • Fersk eller tørket timian
  • Salt
  • Pepper

Slik går du frem:

Har du fersk sopp som ikke er renset på forhånd, er det viktig å starte med å rense den grundig med en egen soppbørste, som Iris soppbørste i oljet bjørk fra Bakeren og Kokken . Ikke bruk vann til å vaske soppen mens du renser den.

Skjær opp soppen i skiver med en grønnsakskniv – for eksempel Porsgrunds Porselænsfabriks DeCussions porselenskniv fra Christiania Glasmagasin – og legg så soppen i en tørr gryte på middels varme, helt til vannet har sluppet.

(Saken fortsetter under)

Kniven fra De Cussion er laget av porselen som sikrer et skarpt blad i lang tid. Foto: Christiania Glasmagasin
Kniven fra De Cussion er laget av porselen som sikrer et skarpt blad i lang tid. Foto: Christiania Glasmagasin

Dersom skogsoppen ikke er forvellet, legger du renset sopp i en tørr stekepanne, og steker til vannet har sluppet soppen. Du kan spare på dette vannet som en smaksforsterker i stuingen. Ha i så fall vannet i når du skal ha i hvitvinen. Ta sopp og vann ut av pannen, og sett til siden.

Del bacon i biter, og stek dette passe sprøtt i stekepannen. Sett baconet til siden.

Kutt sjalottløk og hvitløk i små biter, og stek det i smør i stekepannen til løken blir blank. Ha i soppen, og stek videre i noen minutter. Ha så i stekt bacon, creme fraiche, hvitvin, soppvannet og timian. La det hele tykne på middels varme. Ha i mer vann om det skulle tykne for mye. Smak til med salt og pepper.

Server soppstuing på ristet landbrød, eller som tilbehør til kjøtt eller kylling. For eksempel i Bitz soppeskål fra Bakeren og Kokken som er laget av steintøy og ideell for flere forskjellige måltider som suppe, risretter og pasta.

Vel bekomme!

Foto: Colourbox.com
Foto: Colourbox.com