
Oppskrift: Kremet soppsuppe med skogens gull

Soppsuppe er for mange smaken av høst og gjør seg fantastisk godt til forrett, middagsrett eller som kveldsmat.
Artikkelen inneholder annonselenker.
Den norske soppsesongen strekker seg typisk fra august til frosten kommer mot slutten av oktober. I denne perioden søker mange av oss ut i skog og mark for å høste av naturens lager av råvarer, og spesielt populær er skogens gull i form av den gule, kjøttfulle kantarellen. Men også steinsopp, blek piggsopp, traktkantarell og svart trompetsopp.
Mange velger å tørke soppen for senere bruk. Tørket sopp kan enten rives og brukes som slags et krydder i maten, eller du kan legge den i bløt i lunkent vann i cirka en halvtime. Deretter siler du av vannet (vannet kan brukes til å smaksette saus), og soppen brukes som fersk sopp.
For å tørke sopp trenger du en sopp-/fukttørker. Hos Bakeren og Kokken finner du et rikt utvalg av sopptørkere i ulike prisklasser. Vi anbefaler Princess Dehydrater Tørkeovn til 568 kroner med seks nivåer slik at du kan tørke mye samtidig.
(Saken fortsetter under)

Viktig med varmebehandling
Sopp har enorme bruksmuligheter på kjøkkenet så lenge den er behørig kokt eller stekt på forhånd. Mange matsopper inneholder skadelige stoffer som forsvinner dersom de tilberedes korrekt, som for eksempel den populære sjampinjongen som må varmebehandles grundig før den kan spises.
Når du skal koke sopp er det viktig med et godt sett med kjeler, som dette i tidløst rustfritt stål fra Christiania 1739 som kommer med glasslokk med damphull. Settet på tre kjeler kan fås hos Christiania Glasmagasin.
(Saken fortsetter under)

Stekt sopp tar seg svært godt ut som garnityr på de fleste retter, du kan blande sammen ulike sopper til en stuing og mange vegetarianere bruker den som en erstatning for kjøtt. Sopp kan stekes og kokes, inngå i wok, brukes i sauser eller kanskje best av alt: supper.
I soppsuppen du nå skal få oppskriften på har vi benyttet traktkantareller. Men vanlige kantareller, steinsopp eller annen god matsopp kan brukes. Og skulle du ikke ha skogsopp tilgjengelig, så passer aromasopp aldeles utmerket.
Les også: Bålpanne, popcorngryte og 13 andre ting du trenger til hytta
(Saken fortsetter under)

Til 4 porsjoner suppe trenger du:
- 600 gram fersk sopp (eller cirka 300 gram forvellede, eller 50 gram tørket sopp)
- 3 spiseskjeer smør
- 2 stykk sjalottløk
- 2 fedd hvitløk
- 1 dl hvitvin eller syrlig eplejuice
- 6 dl kraft (eller buljong) – bruk gjerne restevannet etter å ha lagt tørket sopp til bløt/eller forvellet soppen
- 4 dl matfløte
- 75 gram parmesan
- Salt
- Pepper
- Litt timian (frisk eller tørket)
Les også: Oppskrift: Slik lager du tranebærsyltetøy
(Saken fortsetter under)

Dette er fremgangsmåten:
Har du fersk sopp som ikke er renset på forhånd, er det viktig å starte med å rense den grundig med en egen soppbørste, som Iris soppbørste i oljet bjørk fra Bakeren og Kokken. Ikke bruk vann til å vaske soppen mens du renser den.

Skjær opp soppen i skiver med en grønnsakskniv – for eksempel Porsgrunds Porselænsfabriks De Cussions porselenskniv fra Christiania Glasmagasin – og legg så soppen i en tørr gryte på middels varme, helt til vannet har sluppet.
Stek soppen i et par minutter i 1,5 spiseskjeer smør. Legg gjerne litt av soppen til side som pynt til slutt. Deretter tilsetter du finhakket sjalottløk og hvitløk, la det hele surre til løken er blitt blank. Hell over hvitvin og timian. Nå skal det hele koke godt i cirka fem minutter.
Etter fem minutter er gått, tilsetter du kraften, fløte og parmesan og lar småkoke i nye fem minutter. Bruk stavmikser til å kjøre suppen glatt, og ha i salt og pepper etter smak.
Hvis du visper kraftig nå, skummer suppen seg på toppen. Det setter en ekstra spiss på det hele. Server i dype skåler, som for eksempel Pillivuyt Gastronomi suppeskål som er tilgjengelig hos Bakeren og Kokken. Ha over hele sopp, timian og litt revet parmesan på toppen. Server med godt brød.
