Naturturisme: Slik vil de unngå trengsel på turistattraksjonene

Den nye tjenesten Uncrowded som Visit Skåne AB skal teste i høst kan gi publikum sjansen til å unngå kø og trengsel ved de mest besøkte naturopplevelsene i Skåne. Som for eksempel her ved Ales stenar.
Den nye tjenesten Uncrowded som Visit Skåne AB skal teste i høst kan gi publikum sjansen til å unngå kø og trengsel ved de mest besøkte naturopplevelsene i Skåne. Som for eksempel her ved Ales stenar. Foto: Frits Meyst / WideOyster.com
Artikkelen fortsetter under annonsen

Lange køer og store folkemengder som besøker populære naturopplevelser er et økende problem. En ny tjeneste som skal testes i svenske Skåne kan gi deg muligheten til å besøke slike steder på tider hvor det ellers er færre besøkende.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Visit Skåne AB begynner nå å teste ut sin tjeneste Uncrowded, et innovasjonsprosjekt som kan regulere og balansere besøksstrømmer på en bærekraftig måte, samtidig som de skal gi besøkende smart service.

Uncrowded er en gratistjeneste under utvikling som skal legge til rette for planlegging av bilturer til naturområder ved å gi oversikt over parkeringspresset, både i sanntid og i flere måneder fremover.

Mange vil være uforstyrret...

Den uforstyrrede naturopplevelsen er mest ettertraktet av de som oppsøker naturen. Med Uncrowded håper Visit Skåne å kunne kombineres unike naturopplevelser med moderne teknologi.

Og besøkende får mulighet til å velge bort steder og tider med høy trafikk. Målet er å spre besøksstrømmene over tid og rom.

– Det er viktig å verne om allemannsretten og finne innovative løsninger for å håndtere utfordringene som overbelastning av populære natursteder også betyr for naturen, sier Josefine Carlsson, prosjektleder for Smart natur i Visit Skåne AB i en pressemelding.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I løpet av de neste ukene vil Visit Skåne AB begynne å teste ut de tekniske løsningene på parkeringsplasser ved to av Skånes mest populære besøksdestinasjoner, Stenshuvud nasjonalpark og Ales stenar.

Batteridrevne kjøretøymålere graves ned i bakken og data samles inn og analyseres. Kjøretøymålerne har vært brukt i lang tid, men med Uncrowded-tjenesten ønsker prosjektet å teste å bruke dem til å gi sanntidsinformasjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Innledende studier har gitt positive signaler. Det er et potensial for å påvirke besøkendes atferd. Utfordringen er å venne folk til å bruke tjenesten og virkelig sjekke situasjonen før de drar til de mest populære utfluktsmålene. Derfor skal vi i høst også teste ulike kommunikasjonsløsninger, sier Carlsson.

Slik fungerer Uncrowded

Kjøretøytellere er installert i veibanen ved inn- og utkjøring til destinasjonens parkeringsplasser.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den batteridrevne kjøretøytelleren, eller magnetometeret, registrerer om et kjøretøy passerer, hvor tungt det er, hastighet og kjøreretning.

Testene gjennomføres på flere ulike parkeringsplasser, for eksempel har Ales Stenar to parkeringsplasser.

Dataene visualiseres og sendes ut til en nettside som er åpen for alle. Innholdet oppdateres hvert femte minutt.

Om prosjektet Smart natur

– Med prosjektet tar Visit Skåne AB et stort steg mot en mer bærekraftig fremtid for naturturismen i Skåne. Ved hjelp av innovative prosjekter og samarbeid med ulike interessenter, streber Visit Skåne AB etter å finne løsninger for å balansere besøksstrømmene og minimere den negative påvirkningen på naturressursene, sier Visit Skåne.

– Gjennom Smart Natur er målet å beskytte våre mest vernede naturområder på lang sikt og skape en mer bærekraftig og attraktiv naturdestinasjon i Skåne. Prosjektet er en del av Visit Skåne ABs overordnede strategiske veikart frem til 2030 – som streber etter å balansere besøksstrømmene for å minimere negative påvirkninger fra turisme, og maksimere de positive effektene.