Ekspert: – Russland har skrudd opp atomretorikken voldsomt

Russlands president Vladimir Putin.
Russlands president Vladimir Putin.  Foto: Reuters / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

En dansk Russland-ekspert mener det er en dramatisk opptrapping. 

Artikkelen fortsetter under annonsen

Torsdag sa Russlands president Vladimir Putin i en tale at landet vil gjøre alt for å unngå et globalt sammenstøt, men samtidig ikke vil la seg true.

– Våre strategiske styrker er alltid i beredskap, uttalte Putin, med referanse til Russlands atomstyrke.

Den danske Russland-eksperten Flemming Splidsboel skriver i en tråd på X at Russland har skrudd opp atomretorikken voldsomt.

– Russlands forsvar vil gjennomføre øvelser som skal simulere bruk av taktiske atomvåpen. Det er en dramatisk opptrapping. Vi skal først og fremst se dette som et uttrykk for at Russland er presset på grunn av de kommende våpenleveransene til Ukraina, skriver han.

Se video: Her slår spesialstyrkene til i Russland

Vil ta tid

Ukraina har i flere måneder advart om at de mangler ammunisjon. De har pekt på at forsyninger fra Vesten har vært forsinket og anklager også vestlige land for ubesluttsomhet når det gjelder nye leveranser av ammunisjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

USA godkjente i forrige måned en bistandspakke til Ukraina på 61 milliarder dollar, men eksperter har uttalt at det vil ta tid før denne hjelpen materialiserer seg på slagmarken.

Talen, som Putin holdt foran tusenvis av soldater på Den røde plass i Moskva, var for å markere Sovjetunionens seier over Nazi-Tyskland i andre verdenskrig.

– Går gjennom en vanskelig tid

Putin hyllet også styrkene som kjemper i Ukraina, og anklaget «vestlige eliter» for å skape konflikter rundt om i verden.

– Kjære venner, Russland går nå gjennom en vanskelig, avgjørende tid. Skjebnen vår og framtiden avhenger av hver enkelt av oss, sa Putin.

Tirsdag tok Putin fatt på sin femte presidentperiode tirsdag. 71-åringen ble tatt i ed under en seremoni i Kreml.