Kraftig solstorm i vente – kan forstyrre kommunikasjonsutstyr

NOAA omtaler denne siste hendelsen som sjelden, og sier at den er knyttet til en solflekk som er 16 ganger så stor som jordas diameter.
NOAA omtaler denne siste hendelsen som sjelden, og sier at den er knyttet til en solflekk som er 16 ganger så stor som jordas diameter. Foto: Shutterstock / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

En kraftig solstorm er på vei mot jorda. Det kan både føre til økt nordlysaktivitet og forstyrrelser av kommunikasjon i helga.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den amerikanske etaten National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) har sendt ut et sjeldent varsel om geomagnetisk storm – det første på nesten 20 år. Det gjelder fra fredag og ut helga.

NOAA opplyser at det har vært en kraftig solstorm som begynte onsdag. De har registrert fem utbrudd der plasma er slynget ut, noe som kan påvirke satellitter og strømnett her på jorda.

Såkalte koronamasseutbrudd – der plasma slynges ut fra sola – kan inneholde milliarder av tonn solplasma. NOAA omtaler denne siste hendelsen som sjelden, og sier at den er knyttet til en solflekk som er 16 ganger så stor som jordas diameter.

Under en lignende hendelse i 2003 oppsto det strømbrudd i Sverige og skader på transformatorer i Sør-Afrika.

Se video: Historisk landing: – Velkommen til månen!

«Solmaksimum»

Solen er nå i en periode med toppaktivitet kalt «solmaksimum», som forekommer omtrent hvert 11. år. I løpet av denne perioden bryter det ut gigantiske eksplosjoner på solens overflate, inkludert solutbrudd.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Når en serie av disse solarrangementene bryter ut, kalles det en solstorm, og disse sender ut stråling dypt ut i verdensrommet.

Dette er også årsaken til at man flere steder enn i Nord-Norge har kunnet se så sterke nordlys i år.

Kan brukes til mer kunnskap om Mars

Solstrålingen vi nå får, skal Nasa bruke til å finne ut hvordan man i fremtiden kan bo på Mars, skriver Sky News.

Her nede på jorden er vi beskyttet på grunn av planetens magnetfelt, men Mars skal ha mistet denne beskyttelsen for lenge siden. Derfor er «den røde planet» mer sårbar for solens energiske partikler.

Forskerne vet fortsatt ikke hvor ille solstormer, og strålingen fra dem, vil påvirke mennesker og roboter på Mars i fremtiden. Dette håper de nå de ved hjelp av romsonden Maven (Mars Atmosphere and Volatile EvolutionN) og Curiosity-roveren, kan finne ut av. Det kan du lese mer om her.