Ukraina: Russlands svartehavsflåte har tatt grep for å ikke miste flere skip

Den russiske Svartehavsflåten var blant Putins stoltheter. Her er flåten avbildet utenfor Krimhalvøya under Seiersdagen i 2014.
Den russiske Svartehavsflåten var blant Putins stoltheter. Her er flåten avbildet utenfor Krimhalvøya under Seiersdagen i 2014. Foto: Stringer/Reuters/NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge den ukrainske marinen skal ikke Russland ha et eneste krigsskip ute i verken Svartehavet eller Azovhavet – i frykt for å miste flere skip.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I slutten av mars meldte Ukraina at de hadde angrepet to skip og en russisk kommunikasjonssentral i Sevastopol på Krim-halvøya. Russland bekreftet at en person mistet livet i det de omtalte som et massivt angrep.

Ifølge Dmytro Pletentsjuk, talsmann for den ukrainske marinen, var det kun «taperskipet» Tsiklon som var igjen på Krim etter angrepet.

Etter det aktuelle angrepet var Pletentsjuk tydelig på at Ukraina ikke hadde noen planer om å stanse angrepene, da deres ultimate mål er et «fullstendig fravær av militærskip fra den såkalte russiske føderasjonen i regionene ved Azovhavet og Svartehavet».

Video fra arkivet: Krim: Skal vise øyeblikket dronen treffer

Svartehavsflåten er savnet

Nå, en måned senere, fortsetter angrepene. Russland hevder å ha skutt ned seks USA-produserte ATACMS-raketter på Krim-halvøya, og den ukrainske marinen melder at den russiske svartehavsflåten er savnet, ifølge Newsweek.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nå skal det se ut til at Russland har flyttet krigsskipene fra Svartehavsflåten vekk fra havnen på Krim-halvøya for å unngå fremtidige tap som følge av vellykkede ukrainske drone- og rakettangrep.

Ifølge den ukrainske marinen skal ikke Russland ha et eneste krigsskip ute i verken Svartehavet eller Azovhavet i frykt for å miste flere skip.

Ny marinesjef

Russlands marine har hatt en del å bryne seg på siden Russland invaderte Ukraina.

Dmytro Pletentjsuk har tidligere uttalt at ukrainske styrker har senket eller ødelagt en tredel av alle russiske krigsskip i Svartehavet.

Den russiske marineledelsen har fått skarp kritikk av russiske militærbloggere og medier for hvordan de har håndtert de ukrainske angrepene.

Tidligere i mars meldte flere russiske medier at marinens sjef, admiral Nikolaj Jevmenov, var sagt opp og erstattet av admiralen Aleksandr Moisejev. Dette er ikke offisielt bekreftet av Kreml, men forrige uke ble Moisejev presentert som fungerende marinesjef.