Satellittbilder viser skip koblet til russisk og nordkoreansk våpenhandel i Kina

Den nordkoreansk registrerte lastebåten Angara er sett forankret sammen med et større fartøy ved Zhoushan Xinya skipsverft i Zhoushan, Kina, den 11. februar 2024.
Den nordkoreansk registrerte lastebåten Angara er sett forankret sammen med et større fartøy ved Zhoushan Xinya skipsverft i Zhoushan, Kina, den 11. februar 2024. Foto: Planet Labs PBC/Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Skipet Angara har tidligere gått i skytteltrafikk mellom Nord-Korea og Russland. Nå vekker skipets siste havn bekymring. 

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er den britiske tenketanken Royal United Services Institute (RUSI) som har fulgt det russiske skipet Angaras bevegelser de siste månedene gjennom satellittbilder.

Bildene viser at skipet siden august 2023 har flyttet tusenvis av containere til russiske havner. Det antas at disse kan ha inneholdt nordkoreanske våpen, skriver Reuters.

Nå viser de siste satellittbildene at Angara har vært forankret ved det kinesiske skipsverftet Zhoushan Xinya i Zhejiang-provinsen siden februar.

Avsløringen kommer samtidig som bekymringen for et tettere samarbeid mellom Russland og Kina øker.

Se video: Russland klargjør sitt interkontinentale ballistiske missilsystem Yars til øvelse

Klare advarsler

Spesielt den amerikanske utenrikstjenesten har stadig kommet med klare advarsler om det de hevder er Kinas hjelp til å gjenoppbygge Russlands militær etter de store tapene tidlig i Ukraina-krigen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Washington har gjentatte ganger bedt Kina om ikke å hjelpe til med Russlands krigsinnsats siden Russlands invasjon av Ukraina i februar 2022. Bare uker tidligere erklærte Russland og Kina et partnerskap uten begrensninger.

– Når utenriksminister Blinken møter sine kinesiske motparter denne uken, vil han ta opp en rekke bekymringer, også Russlands krig mot Ukraina og Russlands forbindelser til Nord-Korea, sier en talsperson for USAs utenriksdepartement.

Utenriksminister Antony Blinken ved hans ankomst i Shanghai, Kina, onsdag 24. april 2024. Foto: Mark Schiefelbein / AP/ NTB
Utenriksminister Antony Blinken ved hans ankomst i Shanghai, Kina, onsdag 24. april 2024. Foto: Mark Schiefelbein / AP/ NTB

Skipets forankring kan også vise seg å bli et aktuelt tema under besøket. Talspersonen bekreftet at de er klar over hvor skipet befinner seg og at de har tatt opp saken med kinesiske myndigheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Skipsverftet skriver på sine nettsider at det er Kinas største private verft.

RUSI skriver at før Angara ankom Kina 9. februar etter at det hadde ligget til kai ved nordkoreanske og russiske havner med sitt unike automatisk identifikasjonssystem (AIS) slått av.

Artikkelen fortsetter under annonsen

AIS-senderen ble slått av igjen kort tid etter ankomsten til Kina.

Motsetter seg sanksjoner

RUSI har drevet et prosjekt for å overvåke Nord-Koreas brudd på sanksjoner. I den forbindelse har de fulgt Angaras bevegelser siden det ble sanksjonert av USA i mai 2022.

Skipet har, ifølge RUSI, utført minst 11 leveranser mellom den nordkoreanske havnen Rajin og russiske havner fra august 2023.

Den kinesiske ambassaden i Washington sier på sin side at de ikke er kjent med detaljene knyttet til Angara, og at Kina motsetter seg ensidige sanksjoner som ikke har basis i internasjonal lov eller mandat fra Sikkerhetsrådet.

Tidligere i år uttalte flere land at de nordkoreanske våpenleveransene til Russland åpenlyst bryter med flere av Sikkerhetsrådets resolusjoner.

– Vil sannsynligvis ikke gjøre noe

Forsker ved RUSI, Joseph Byrne, mener at de kinesiske myndighetene burde være klar over at det sanksjonerte skipet ligger til kai ved en havn i Kina.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hvis de lar Angara seile ut av havnen uinspisert og nylig reparert, viser det at Kina sannsynligvis ikke vil gjøre noe med disse russiske skipene, sier Byrne.

Blinken kritiserte forrige uke Kinas støtte til Russlands forsvarsindustri, og sa at Beijing for øyeblikket er den primære bidragsyteren til Moskvas krigføring i Ukraina gjennom sin levering av kritiske komponenter til våpenproduksjon.

Både Russland og Nord-Korea har gjentatte ganger avvist kritikk for de påståtte våpenleveransene. Russiske myndigheter sier at de vil samarbeide med hvilke land de vil og at samarbeidet deres med Nord-Korea ikke bryter internasjonale avtaler.