Stoltenberg om Ukraina-vedtaket: – Dette gjør oss alle tryggere

Støtten til Ukraina er ikke svekket, sier Natos generalsekretær Jens Stoltenberg. Onsdag morgen ønsket han Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj velkommen til Natos forsvarsministermøte i Brussel. Foto: AP/ NTB
Støtten til Ukraina er ikke svekket, sier Natos generalsekretær Jens Stoltenberg. Onsdag morgen ønsket han Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj velkommen til Natos forsvarsministermøte i Brussel. Foto: AP/ NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nato-sjef Jens Stoltenberg gleder seg over at Representantens hus har vedtatt støttepakken på 61 milliarder dollar til Ukraina.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Støttepakken går nå videre til endelig behandling i Senatet og skal deretter signeres av president Joe Biden.

– Jeg ønsker velkommen at Representantenes hus i USA har godkjent en stor ny støttepakke til Ukraina. Ukraina bruker våpnene som de Nato-allierte gir landet til å ødelegge den russiske kampevnen. Dette gjør oss alle tryggere, både i Europa og Nord-Amerika, sier Stoltenberg i en melding på X/Twitter.

Også Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj ønsker vedtaket i Representantenes hus velkommen.

– Jeg er takknemlig overfor Representantenes hus, begge partier, og speaker Mike Johnson personlig, for beslutningen som gjør at historien er på rett spor, skriver presidenten i en melding lagt ut på X/Twitter.

– Takk, USA, avslutter han.

Biden: – Et svar på historiens kall

USAs president Joe Biden gleder seg over hjelpepakkene til blant annet Ukraina og Israel som er vedtatt i Representantenes hus.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Presidenten omtaler dem som et svar på «historiens kall».

– Denne pakken vil levere kritisk nødvendig støtte til Israel og Ukraina, gi tvingende nødvendig nødhjelp til Gaza, Sudan, Haiti og andre steder – og også styrke sikkerhet og stabilitet i de asiatiske stillehavsområdene, sier han i en uttalelse.

Det hvite hus har oppfordret Senatet til å sluttbehandle pakkene raskt, slik at de kan signeres og settes ut i livet.

Eide: – Svært gledelige nyheter

– Dette er svært gledelige nyheter. Denne støtten er sårt tiltrengt og vil blant annet bidra til å gi Ukraina bedre luftverndekning, skriver utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) i en epost til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han påpeker at USA har vært en svært viktig støttespiller for Ukraina i forsvarskampen mot den russiske invasjonen. Innenrikspolitiske forhold i USA har den siste tiden ført til at det ikke er blitt enighet om noen ytterligere støtte til Ukraina i Kongressen side høsten 2022.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette har resultert i stor materiellmangel blant ukrainske styrker langs fronten og har gitt russiske styrker et overtak, sier Eide.

Da han tidligere denne uken besøkte både Kyiv og Odesa i Ukraina, sa president Zelenskyj og Ukrainas militære og sivile ledelse at de trenger med militær støtte snarest.

Eide understreker at situasjonen i Ukraina fortsatt er svært alvorlig, og mener flere land må ta ansvar for å støtte det krigsherjede landet.

– Det er viktig at den amerikanske støttepakken ikke må bli noen hvilepute for Ukrainas europeiske partnere. Alle nå må ta sin del av ansvaret og benytte det momentumet den amerikanske støttepakken skaper, sier han.