Trump sier Ukrainas skjebne er viktig for USA

Tidligere president Donald Trump sier Ukrainas overlevelse som stat er viktig for USA. Og hans hovedbudskap når det gjelder Nato er at Europa må få opp farten i hjelpearbeidet. Foto: Jabin Botsford/Washington Post via AP, Pool / NTB
Tidligere president Donald Trump sier Ukrainas overlevelse som stat er viktig for USA. Og hans hovedbudskap når det gjelder Nato er at Europa må få opp farten i hjelpearbeidet. Foto: Jabin Botsford/Washington Post via AP, Pool / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tidligere president Donald Trump sa torsdag at Ukrainas overlevelse som stat er viktig for USA. Trump ber ellers Europa om å få fart på hjelpen til ukrainerne.

Artikkelen fortsetter under annonsen

EU tok raskt til motmæle. EUs rådspresident Charles Michel ba Trump om å sette seg inn i de faktiske forhold og sjekke tallenes tale.

– La oss på tallene på bordet. Og de viser at EUs bidrag til Ukraina e på 143 milliarder euro, skrev Michel på X.

Innlegget på Trumps egen nettsted Truth Social kom bare dager før Representantenes hus, der Republikanerne har flertall, etter planen skal stemme over en hjelpepakke til Ukraina på 61 milliarder dollar lørdag.

Trump varslet ikke støtte til hjelpepakken, heller ikke det motsatte. Han brukte mesteparten av innlegget til å kritisere europeiske land for ikke å bidra med nok til Ukraina.

– Hvorfor kan ikke Europa bidra med like mye som USA for å gi den hjelpen landet så desperat trenger? Alle er enige om at ukrainsk styrke og overlevelse burde være viktigere for Europa enn for oss. Men det er også viktig for oss, hamret den tidligere president og avsluttet innlegget med EUROPA, FÅ OPP FARTEN!

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det tyske Kiel Institute, som registrerer bistand til Ukraina, sier at ved starten på 2024 var EUs løfter på 144,1 milliarder euro, mens USA lå på 67, 7 milliarder euro. Men konkrete utbetalinger fra EU-landene summerte seg til 77,2 milliarder, da flere av løftene om bistand strekker seg over mange år.

Trump roste for to dager siden Polen etter et møte med den polske presidenten Andzrej Duda i Trump Tower i New York. Polen har foreslått at Nato-landene skal bruke 3 prosent av sitt bruttonasjonalprodukt på forsvaret. I dag er målsettingen 2 prosent.