Viktor Orban etter Trump-møte: – Trump vil strupe Ukraina-støtten

Fredag møttes Donald Trump og Viktor Orban i Mar-a-Lago.
Fredag møttes Donald Trump og Viktor Orban i Mar-a-Lago. Foto: Zoltan Fischer / AFP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den ungarske statsministeren kaller den amerikanske ekspresidenten «en fredens mann» i ferskt intervju.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Han vil ikke gi en krone til Ukraina-Russland-krigen . Derfor vil krigen ta slutt, for det er åpenbart at Ukraina ikke kan stå på egne bein. Om amerikanerne ikke gir penger og våpen sammen med europeerne, så er krigen over, sier Viktor Orban i et intervju med Magyar Nemzet mandag.

Han påpeker at europeiske land ikke vil klare å gi Ukraina nok våpen og midler alene, og at Ukraina derfor vil måtte ende krigen. Tilbake i Budapest kaller Orban Trump for «en fredens mann».

Her kan du lese alt om krigen i Ukraina

Trump: – Han er sjefen

Trump og Orban møttes fredag på luksuriøse boligen Mar-a-Lago i Palm Beach i Florida.

– Han er en ukontroversiell fyr fordi han sier: «Det er slik det skal det være», og så er det ikke mer med det. Han er sjefen, sa Trump etter møtet.

I en uttalelse sier Trumps team at de to mennene diskuterte «et bredt spekter av spørsmål som berører Ungarn og USA, inkludert viktigheten av sterke og sikre grenser for å beskytte hver nasjons suverenitet».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge Orban har Trump en detaljert plan for å få slutt på krigshandlingene i Orbans naboland Ukraina, og denne planen skal også stemmer overens med Ungarns interesser.

Orban er en av få europeiske ledere som har fortsatt å holde kontakten med Russlands president Vladimir Putin etter fullskalainvasjonen inn i Ukraina i 2022.

Se video:Største øvelsen siden den kalde krigen

– Europeerne må forvente å betale

Orban hevder også at Trump vil fortsette å forvente mer av sine europeiske samarbeidspartnere i Nato og at de ikke kan forvente at USA vil ta regningen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hvis europeere er redde for russerne eller ønsker et høyt sikkerhetsnivå generelt, så la dem selv betale for det. Enten bør de bygge sin egen hær, lage sitt eget utstyr eller om de vil bruke amerikanerne til dette, så skal de betale den amerikanske prisen, prisen for sikkerhet, gjengir Orban fra møtet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Han snakker direkte og tydelig, utdyper han.

Zelenskyj-rådgiver: Å strupe støtten vil føre til tredje verdenskrig

Den ukrainske presidentrådgiveren Anton Herasjtsjenko sier i en reaksjon på X at «å stoppe støtten til Ukraina og late som det fører til fred, er å stake en kurs mot tredje verdenskrig»

– Dette vil være et tegn på amerikansk svakhet og sårbarhet. Det er akkurat slik Russland, Kina, Iran og andre land vil se på det, sier Herasjtsjenko.