Skjebnedager for Julian Assange

Julian Assange utenfor Ecuadors ambassade i 2017. Tirsdag starter en ny rettssak i forbindelse med USAs krav om utlevering. Foto: Frank Augstein / AP / NTB
Julian Assange utenfor Ecuadors ambassade i 2017. Tirsdag starter en ny rettssak i forbindelse med USAs krav om utlevering. Foto: Frank Augstein / AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter 13 år i det britiske rettssystemet vil WikiLeaks-grunnleggeren Julian Assange nå få den trolig endelige avgjørelsen om hvorvidt han utleveres til USA.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Saken behandles over to dager i High Court i London, og retten settes klokka 11.30 norsk tid tirsdag.

Fakta om Julian Assange

* Født i Townsville i Australia i 1971. Australsk statsborger.

* Har bakgrunn som programmerer og nettaktivist, og i 2006 var han en av grunnleggerne av nettstedet Wikileaks.

* Wikileaks publiserte i flere omganger store mengder hemmeligstemplet materiale fra en rekke land, delvis i samarbeid med aviser som The Guardian, New York Times, Le Monde, El Pais, Der Spiegel og også Aftenposten.

* I 2010 publiserte Wikileaks dokumenter om USAs krigføring i Irak og Afghanistan, samt en video som viste hvordan to journalister og en rekke andre personer ble drept i et amerikansk helikopterangrep i Irak.

* I august samme år besøkte Assange Sverige. I november ble han ettersøkt av svenske myndigheter, mistenkt for voldtekt og seksuelle overgrep mot to kvinner. Måneden etter ble han pågrepet i Storbritannia, men løslatt mot kausjon.

* I 2012 stadfestet britisk høyesterett at han kunne utleveres til Sverige. Assange fryktet at Sverige ville utlevere ham videre til USA og søkte tilflukt i Ecuadors ambassade i London, hvor han ble værende i en årrekke.

* I 2019 trakk Ecuador tilbake beskyttelsen av Assange, og britisk politi gikk inn i ambassaden og pågrep ham. Samme dag offentliggjorde USA en tiltale om medvirkning til datainnbrudd.

* Siden da har Assange sittet fengslet i høysikkerhetsfengselet Belmarsh i London. Han ble i mai 2019 dømt til 50 ukers fengsel for å ha brutt kausjonsbetingelsene i 2012.

* Senere samme måned offentliggjorde USAs justisdepartement en omfattende tiltale på 18 punkter der Assange blant annet anklages for brudd på den amerikanske spionasjeloven.

* I november 2019 opplyste svensk påtalemyndighet at den henla voldtektssaken mot Assange, som hele tiden har avvist anklagene.

* I 2022 godkjente den britiske regjeringen USAs anmodning om utlevering av Assange. Han har siden da forsøkt å få omgjort avgjørelsen om utlevering i rettsvesenet.

Domstolen skal avgjøre om Assange skal utleveres til USA, der myndighetene vil stille ham for retten for spionasje og datatyveri.

Bakgrunnen for saken er at nettstedet Wikileaks i 2010 offentliggjorde store mengder hemmelige dokumenter om USAs krigføring i Irak og Afghanistan.

Les mer om Julian Assange her!

Brukt alle ankemuligheter

Hvis 52-årige Assange vinner denne gangen, får han en ny mulighet til å legge fram saken sin i en domstol i London. Taper han, har han brukt opp alle ankemuligheter i det britiske rettssystemet. En utleveringsprosess er i så fall ventet å starte.

Assanges advokater har imidlertid signalisert at de vil bringe saken inn for europeiske domstoler. Kona, Stella Assange, frykter for ektemannens liv dersom han blir utlevert, og hun vil be Den europeiske menneskerettsdomstolen stanse utleveringen midlertidig.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Motstand mot utlevering

Mange presseorganisasjoner og forkjempere for ytringsfrihet mener at Assange utøvde journalistikk da dokumentene ble publisert. I fjor høst ble Assange tildelt Ossietzkyprisen av organisasjonen Norske Pen.

– Å drive undersøkende journalistikk er å systematisk avdekke kritikkverdige samfunnsforhold og maktmisbruk. Det er nettopp dette Julian Assange gjorde ved å publisere avsløringer av alvorlige krigsforbrytelser, het det i begrunnelsen.

Assange er australsk statsborger, og Australias statsminister Anthony Albanese, som overtok makten i 2022, mener rettsprosessen mot Assange bør avsluttes.