Kerry: USA blir best på klima uansett president

USAs avtroppende spesialutsending for klima John Kerry lover at USA vil være klimaledende uansett president. Foto: Ørn E. Borgen / NTB
USAs avtroppende spesialutsending for klima John Kerry lover at USA vil være klimaledende uansett president. Foto: Ørn E. Borgen / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

USAs avtroppende klimautsending John Kerry bedyrer at landet kommer til å ha den beste klimapolitikken uansett hvem som vinner valget, skriver E24.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Demokratenes klimapolitikk har ringvirkninger som en ny eventuell president ikke kan gjøre noe for å stanse, mener Kerry, som nylig deltok på Oslo Energy Forum.

Det skyldes ikke minst Inflation Reduction Act (IRA), en tiltakspakke som skal fremme grønn omstilling og utslippskutt i USA. Rundt 4.000 milliarder norske kroner i subsidier skal gå til grønn teknologi, og dette har ført til et energiskifte i USA, skriver avisa.

Blant annet har pakken bidratt til stor utbygging av vindkraft og hydrogen i republikanske stater som Texas og Utah, skriver The Economist.

Dette kommer altså til å fortsette, uansett hvilken president landet får, mener Kerry. Mange frykter at Donald Trump vil dra landet i en mindre klimavennlig retning dersom han overtar igjen.

– 85 prosent av pengene fra IRA går inn i røde stater. Tror du at disse senatorene og kongressmedlemmene vil ta vekk fabrikker og arbeidsplasser? spør Kerry.

Han tror heller ikke at bilprodusenter som Ford vil gå tilbake til å lage diesel- og bensinbiler nå som de har valgt å satse mer på elbiler.