74 nye coronadødsfall i Sverige

Dødstallene i Sverige fortsetter å stige. Her fra intensivavdelingen på Danderyds sykehus i Stockholm.
Dødstallene i Sverige fortsetter å stige. Her fra intensivavdelingen på Danderyds sykehus i Stockholm.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Svenske helsemyndigheter har registrert 74 nye coronarelaterte dødsfall det siste døgnet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

40.803 har fått påvist coronasmitte i Sverige, og dette er en økning på 2.214 fra dagen før. Den store økningen skyldes blant annet at det har kommet inn tall fra et laboratorium i Stockholm som har hatt dataproblemer.

– Det har derfor kommet inn nesten 1.400 nye tilfeller som har blitt testet i ulike studier. Alle disse jobber i helse- og omsorgssektoren, men ingen av dem har vært veldig syke eller dødd, forklarer statsepidemiolog Anders Tegnell.

4.542 av de smittede er døde. Sverige ligger nesten i verdenstoppen målt i antall coronarelaterte dødsfall per innbyggere, med 44 per 100.000.

Tegnell: For mange har dødd for tidlig i Sverige

Sverige burde iverksatt flere tiltak for å bremse koronasmitten allerede fra begynnelsen, sier den svenske statsepidemiologen Anders Tegnell.

– Hvis vi skulle støtt på samme sykdom med nøyaktig det vi vet om den i dag, tror jeg at vi ville landet på å gjøre en mellomting mellom det Sverige gjorde og det som resten av verden har gjort, sier Tegnell i et intervju med Ekot på Sveriges Radio.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

På spørsmål om hva han mener med en mellomting, svarer han:

– Ja, jeg tror det finnes forbedringspotensial i det vi har gjort i Sverige, helt klart. Og det ville vært bra å vite mer nøyaktig hva man skal stenge for å hindre smittespredningen bedre.

Samtidig stiller han spørsmål ved om det ville vært lurt å stenge ned alt på en gang, slik flere andre land har gjort.

– I bakspeilet

Overfor nyhetsbyrået TT sier han at han ikke tar mer selvkritikk i intervjuet med Sveriges Radio enn han har gjort tidligere.

– Selvfølgelig hadde vi ikke gjort akkurat det samme om vi da visste alt det vi vet i dag. Det hadde vært rart. Men sånn er det alltid når man ser i bakspeilet, sier han.

Han sier imidlertid at det ville vært bra å teste flere, særlig beboere på pleiehjem.

Mange har stilt spørsmål ved om det høye dødstallet i Sverige skyldes myndighetenes strategi om ikke å innføre like inngripende tiltak som mange andre land. Tegnell mener det er vanskelig å svare på.

– Også land som har hatt total lockdown har hatt mange tilfeller i eldreomsorgen.

VIDEO: Stefan Löfven: – Bildet av Sverige er ikke bare negativt