Hvorfor mafia hjelper befolkningen gjennom pandemien

En kvinne går forbi et veggmaleri i Los Angeles, California.
En kvinne går forbi et veggmaleri i Los Angeles, California. Foto: AFP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mens folk fortsatt ventet på det de trodde skulle bli en influensa, forberedte mafia i flere land på noe langt større. For organisert kriminalitet er en global krise en gave.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kunsten å gjøre profitt er basert på å utnytte og tilfredsstille folks behov. Ingen gjør det bedre og mer kynisk enn den organiserte kriminaliteten, mafia.

Det har allerede det globale utbruddet av covid-19 demonstrert.

Eier det verden trenger

Mafiavirksomheter har tatt kontroll over de virksomhetene som det viser seg å være størst behov for gjennom corona-krisen; rengjøring, transport, avfallshåndtering, begravelsesbyrå og helsesektoren.

Samtlige samfunnsområder er blitt livsviktige de siste uken, og kommer trolig til å være det i lang tid fremover.

I Italia advarer politiet mot karteller som investerer i produksjon og leveranse av såkalte «epidemi-kits», skriverfor eksempel den britiske avisen The Guardian.

Denne pakken består av munnbind, antibakteriell og latekshansker. I dag er dette nærmest umulig å finne i hardt rammede Italia, og det plutselig økende behovet har ført til at prisene har skutt i været.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Over 300 pågrepet i aksjon mot italiensk mafia

Et ekko fra 1800-tallet

I tillegg har den napolitanske mafiaen Camorra i Italia begynt med levering på døren. De leverer nødvendige daglige produkter til de mest utsatte områdene i og rundt Napoli.

Mange står nå uten jobb og kartellene trer inn for å tilby hjemmelevering av mat og medisin.

I tillegg gir kartellene nå lån med lavere rente enn normalt. Ifølge The Guardian er etterspørselen langt høyere i det corona-rammede Italia enn det var før epidemien.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Å tilby lån i kriseperioder er klassisk mafia-virksomhet, og oppleves som et ekko fra fortiden i området. På tidlig 1800-tallet – i vakuumet mellom Den franske revolusjon og restaurasjonen – etablerte mafiaen Camorra seg ved å tilby folk hjelp som de senere dro nytte av.

Påminnelse om «El Chapo»

Et «virus-kit› bestående av mat og antibakteriell bærer bilde av narkobaronen Joaquín “El Chapo” Guzmán. Foto: REUTERS/Fernando Carranza
Et «virus-kit› bestående av mat og antibakteriell bærer bilde av narkobaronen Joaquín “El Chapo” Guzmán. Foto: REUTERS/Fernando Carranza

Den meksikanske mafiaen har tatt i bruk samme strategi som Camorra.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I grensebyen Matamoros har kartellene langs gulfen begynt å levere mat, livsviktige medisiner og virus-pakker til eldre og syke i området.

Pakkene bærer bilde av den berømte narkobaronen Joaquín «El Chapo» Guzmán.

Pandemiens neste fase

Ifølge The Guardian vil mafiaens grep bli enda sterkere i neste fase av pandemien. Mange bedrifter står i fare for å gå konkurs, og for hver handelsmann i nød, står det er kartell klar til å investere. Hvis myndigheter venter til krisen er over med å tilby hjelp til kriserammede bedrifter vil det være for sent.

Flere land, deriblant Norge, har allerede lansert økonomiske krisepakker. Men mange frykter at å tilby økonomisk hjelp til Italia nå vil være som å gi penger til mafiaen, skriver The Guardian.

Dette ble blant annet omtalt i den tyske avisen Die Welt tidlig i april. Dette stemmer imidlertid ikke, skriver The Guardian. Jo mindre økonomisk hjelp kriserammede land får, jo fastere grep får mafiaen rundt folket.

Les også: Trumps sammensvorne prøvde å stanse presidenten etter skandale-uttalelser

Video: Kampen mot Den store depresjonen gjentar seg: