SVT: – Obamas stabssjef skjelte ut Norges ambassadør for Fredsprisen

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg synes det var skrekkelig pinlig, sier daværende FN-ambassadør Morten Wetland om tildelingen av Nobels fredspris.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er svenske SVTs «Uppdrag Granskning» som nå avslører hva som utspilte seg i kulissene da Barack Obama ble tildelt den prestisjefulle Nobels Fredspris i 2009 - etter å ha vært president i bare ni måneder.

Men det var ikke bare i USA tildeling nærmest avstedkom sjokk og vantro: Kritikken haglet mot Nobelkomiteen og dens daværende leder Thorbjørn Jagland.

Ifølge Jagland & Co. fikk Obama prisen for sin «visjon om og arbeid for en verden uten atomvåpen. Obama har som president skapt et nytt klima i internasjonal politikk. Multilateralt diplomati står igjen sentralt, med vekt på den rolle FN og andre internasjonale institusjoner kan spille.», het det i komiteens begrunnelse.

Og alt det etter bare ni måneder i stolen som verdens mektigste mann.

Grenseløst pinlig

Morten Wetland var da Norges FN-ambassadør i New York, og forteller til «Uppdrag granskning» at han sto opp klokken seks for å lese norske aviser på nett. Det var like etter at Jagland hadde sluppet nyheten i Oslo.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Wetland sier at han trodde ikke sine egne øyne.

Han husker den påfallende stillheten som rådet etter at tilkjenningen ble offentlig. Ingen kommenterte det.

– Det var selvsagt en verdensnyhet den dagen, så det hadde vært helt naturlig at det hadde vært ett av dagens samtaleemner - spesielt for meg, som kom fra landet som deler ut prisen. Men det var det altså ikke. Min eneste forklaring på det, er at hele saken var så pinlig at man ikke kunne prate om det.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Wetland sier han synes det var grenseløst pinlig - også for ham personlig.

For en nyvalgt president tar det vanligvis minst seks måneder bare å få det enorme presidentapparatet på plass. Så kommer en slik pris, og kludrer til planene.

Les også: Donald Trump nominert til Nobels fredspris

– Fikk en ordentlig overhøvling

Ifølge Wetland fikk Norges ambassadør i hovedstaden Washington besøk av Obamas stabssjef - den nest mektigste i Det hvite hus etter presidenten - like etter tildelingen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Han fikk en ordentlig overhøvling av Barack Obamas stabssjef Rahm Emanuel for det, hevder Morten Wetland til «Uppdrag Granskning».

Og forklarer:

– For en stabssjef er det viktig å ha oversikt over presidentens agenda. Det forstyrrer Det hvite hus' omgivelser å få en slik pris. Det var ingen gledens dag, sier Wetland.

Morten Wetland fra den gang han var ambassadør i Berlin. Foto: Knut Falch / NTB scanpix
Morten Wetland fra den gang han var ambassadør i Berlin. Foto: Knut Falch / NTB scanpix

Wetland har lang fartstid både som diplomat, byråkrat og politiker. Han har vært statssekretær i Jens Stoltenberg, Thorbjørn Jagland og Gro Harlem Brundtlands regjeringer.

Prisvinneren selv kastet seg ikke på telefonen for å ringe komitéleder Thorbjørn Jagland.

Det tok nær 10 timer før den nåværende lederen av Europarådet fikk verdens mektiste mann i tale. Etter flere utsettelser fra presidentens stab i Det hvite hus, ringte omsider Jaglands mobil utpå kvelden.

Til NRK sa Jagland den gang at han synes det var en ære å få snakket med vinneren, men at det viktigste var å få begrunnet Nobelkomitéens valg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg sa at jeg setter pris på hans innsats for å få redusert temperaturen og spenninger i verden. Det arbeidet han har gjort med dette så langt er nok til å få fredsprisen, sa Jagland til NRK.

Les også: Jagland på Obamas bryllupsdagsfoto

Obama skjønner det ennå ikke

Barack Obama selv har ennå ikke skjønt hvorfor han fikk det som regnes som en av verdens gjeveste priser. I et intevju med komikeren Stephen Colbert i hans «The Late Show», ble presidenten spurt om han hadde vunnet noen priser.

– Vel, jeg har 40 æresprofessorater fra ulike universiteter. Og så vant jeg Nobels fredspris, svarer Obama på Colberts spørsmål, ifølge Aftenposten.

– Hva fikk du den for? spurte Colbert.

– For å være helt ærlig: Det vet jeg fortsatt ikke, svarte Obama.

Kritikere av tildelingen mente at Obama fikk Fredsprisen for å markere at åtte år med George W. Bush som USAs president var over.

Programmet «Circus Nobel» er nå tilgjengelig i SVT Play.

Hovedfokus er prosessen da Fremskrittspartiets vararepresentant til Stortinget, Carl I. Hagen, ønsket å bli medlem av komiteen.

Les også: Norge har klaget på Jagland til Europarådet

- Nobel-flertallet argumenterte mot Obama