TV-eksperten ble lei av å snakke om VAR: – Fungerte ikke som forventet

Tidligere eliteseriespiller Yaw Amankwah håper VAR ikke stjeler fokus fra spillerne i årets sesong. Foto: Cornelius Poppe / NTB
Tidligere eliteseriespiller Yaw Amankwah håper VAR ikke stjeler fokus fra spillerne i årets sesong. Foto: Cornelius Poppe / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fotballekspert Yaw Amankwah forstår supporternes frustrasjon rundt videodømming, men håper det blir færre VAR-diskusjoner i 2024-sesongen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forrige sesong debuterte VAR i Eliteserien, og det skjedde ikke uten blemmer, debatt og tidvis stor ståhei. I opptakten til årets sesong har supporternes VAR-motstand vært blant de heteste temaene i norsk fotball.

TV 2-ekspertene Yaw Amankwah og Morten Langli sier de ikke har problem med å forstå fansens frustrasjon, særlig når det gjelder tidsbruken rundt VAR-situasjoner på banen. Førstnevnte forteller at han ble lei av å sitte i studio og snakke om VAR i 2023.

– Jeg kan forstå supporterne veldig godt. Jeg synes ikke VAR fungerte som forventet i 2023. Og jeg synes det er veldig sunt at supporternes stemmer blir hørt, og at de har en arena for å bli hørt. Og det er ryddig at det er demokratiske prosesser som avgjør hvordan veien blir videre, sier Amankwah til NTB og fortsetter:

– Jeg er nok en av de som er lei av å snakke om VAR i studio. Jeg synes det er synd hvis VAR skal stjele oppmerksomheten fra spillerne og deres gode prestasjoner.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Stort forbedringspotensial

Det meste tyder på at den videoassisterte dømmingen er kommet for å bli, også i Norge. TV 2-ekspertene har klare formeninger om hva som kan gjøres for at VAR skal bli bedre.

– Det er jo å få ned tidsbruken og å heve bunnivået. At de aller svakeste avgjørelsene blir bedre, sier Amankwah.

Morten Langli, fotballekspert TV 2, har konkrete forslag til hvordan VAR kan brukes bedre i norsk fotball. Foto: Cornelius Poppe / NTB
Morten Langli, fotballekspert TV 2, har konkrete forslag til hvordan VAR kan brukes bedre i norsk fotball. Foto: Cornelius Poppe / NTB

Kollega Langli utdyper:

– Jeg skjønner at publikum mener at det ødelegger momentumet når det tar seks minutter på det meste (å ta en VAR-avgjørelse). Jeg tror det var tidsbruken som irriterte folk på stadion mest. Jeg tror VAR er kommet for å bli, men at det er stort forbedringspotensial, kanskje spesielt med tanke på hvilke situasjoner det brukes i.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg liker at det brukes i svart/hvitt-situasjoner, som for eksempel offside, om ballen er inne eller ute eller om fellingen er innen- eller utenfor 16-meteren. Og å bruke fem sekunder på det. Når det gjelder skjønnsvurderinger får du ikke utelukket feil med VAR.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Per nå brukes VAR i fire typer situasjoner i norsk fotball: Mål (inkludert offside), straffespark, direkte rødt kort og feil identitet på spiller som gis gult eller rødt kort.

NFF tar grep

I vår har tilhengerne av mange av klubbene i norsk toppfotball fremmet forslag til årsmøtene om at det skal jobbes for en avvikling av VAR. En oversikt VG har laget, forteller at ti av de 32 klubbene i Eliteserien og 1. divisjon vil fjerne videodømmingen, mens de øvrige 22 enten er nøytrale til eller ønsker å beholde VAR.

Samtidig jobbes det fra dommerhold med å gjøre VAR bedre. Dommersjef Terje Hauge i Norges Fotballforbund har godt nytt til dem som synes nyvinningen fungerte for dårlig i 2023.

Nylig fortalte Hauge NRK at det skal jobbes for å få ned tidsbruken, samtidig som det gjøres to konkrete endringer: Det blir krav om minimum seks kameraer på hvert stadion, og storskjermene på arenaene skal kunne vise bildene som ligger til grunn for en avgjørelse, slik at publikum også får det med seg.

– Vi er overbevist om at tidsbruken blir mindre enn i 2023. Samtidig er det viktig at vi har kvalitet, at det ikke går så fort at vi overser vinkler og situasjoner som er nøkkelavgjørelser på fotballkamper. Så kvalitet må komme før bruk av tid, sa Hauge.