Kampsportprofil dømt til fengsel for coronasvindel – utnyttet regjeringens støtteordning

Johan Løken var aktor i svindelsaken i Søndre Østfold tingrett. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
Johan Løken var aktor i svindelsaken i Søndre Østfold tingrett. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

En tidligere styreleder i en norsk kampsportforening er dømt til 90 dager ubetinget fengsel for å ha lurt til seg coronapenger.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Straffen fremgår av en fersk dom fra Søndre Østfold tingrett. Økokrim opplyser at mannen, som også er dømt for falsk forklaring, i tillegg må betale tilbake rundt 126.000 kroner.

Bakteppet for saken er støtteordningene norske myndigheter opprettet for å hjelpe idretten og frivilligheten under coronapandemien.

Kultur- og likestillingsdepartementet åpnet blant annet for å kompensere bortfalte inntekter tilknyttet arrangementer som måtte avlyses eller nedskaleres som følge av regjeringens tiltak.

Økokrim opplyser at den domfelte mannen, som var styreleder i en kampsportforening, utnyttet en av krisepakkene som ble lansert i 2020.

Utnyttet tilliten

I kraft av rollen som styreleder søkte mannen om pengestøtte via den nevnte ordningen. Han oppga at det forelå planer om å avholde kampsportarrangementer. Disse var imidlertid ikke reelle, ifølge dommen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I forbindelse med søknadene sendte han blant annet inn fiktive budsjetter og fakturaer.

Mannen erkjente straffskyld for forholdene kort tid før saken skulle opp i Søndre Østfold tingrett.

– Domfelte utnyttet tilliten som var ment å redde frivillighets- og idrettssektoren på et spesielt tidspunkt i historien. Slike handlinger kan føre til at lignende ordninger i fremtiden må være strengere, og dermed blir mindre effektive, sier politiadvokat Johan Løken, som var aktor i saken, i en uttalelse.

– Det vil gå ut over de reelle ildsjelene. Derfor er det nødvendig å reagere strengt på dette, legger han til.

Oppga egen bankkonto

I tilknytning til de aktuelle søknadene oppga den domfelte mannen sitt private bankkontonummer, og fikk dermed utbetalt penger til seg selv.

Tingretten fastslo at dette utbyttet skulle inndras. Mannen må således betale tilbake rundt 126.000 kroner.

Det var Lotteri- og stiftelsestilsynet som administrerte støtteordningene til idretten og frivilligheten under pandemien på vegne av regjeringen. Tilsynet behandlet innkomne søknader og utbetalte penger.

Den aktuelle dommen mot kampsportlederen er ikke rettskraftig.