Erna Solberg fikk diagnosen dysleksi som 16-åring

Høyre-leder Erna Solberg snakker ut om dysleksien. Her er hun fotografert i stortingssalen i forbindelse med behandlingen av habilitetssakene tidligere i år.
Høyre-leder Erna Solberg snakker ut om dysleksien. Her er hun fotografert i stortingssalen i forbindelse med behandlingen av habilitetssakene tidligere i år. Foto: Javad Parsa / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Diagnosen fikk jeg på 70-tallet hos Eikelund skole for evneveike.

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Da jeg var 16 år gammel fikk jeg diagnosen dysleksi. Det var en lettelse, fordi jeg for første gang skjønte hvorfor jeg fikk så mange røde streker og rettelser i skolestilene mine», skriver Høyre-leder Erna Solberg på Facebook.

Ordene kommer i forbindelse med en podkast der den tidligere statsministeren snakker med professor i spesialpedagogikk ved Universitetet i Oslo, Monica Melby-Lervåg, om hvordan dysleksien har påvirket henne, og hva som har hjulpet henne i hverdagen.

«Heldigvis har både kunnskapen og hjelpemidlene blitt bedre siden 70-tallet», skriver hun.

– Stavingen min var litt i hytt og pine

— Diagnosen fikk jeg på 70-tallet hos Eikelund skole for evneveike, forteller Solberg i intervjuet.

Du kan lytte til hele episoden av podkasten «Det virker» med Erna Solberg på Spotify.

— Som liten var jeg glad i å lese, og jeg kunne egentlig lese da jeg begynte på skolen. Men stavingen min var litt i hytt og pine. Selv om jeg gjorde det greit på skolen ellers og var flink til å lese høyt, merket jeg at jeg strevde med lange ord, forteller 63-åringen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Siden hun greide seg såpass bra muntlig, tok det mange år før Erna fikk hjelp. Det var fransklæreren hennes som til slutt tok opp problemet, skriver Senter for spesialpedagogisk forskning og inkludering og Universitetet i Oslo (UiO) i en pressemelding via NTB.

Da var Erna 16 år gammel.

— Hun lurte på om jeg noen gang hadde blitt testet for ordblindhet, som det het den gangen. Jeg husker hun sa: «Du klarer deg bra muntlig, men du skriver nesten uforståelig».

– Den digitale verden har betydd veldig mye

Selv om Erna Solberg fortsatt skriver og staver en del feil i dag, hindrer ikke dysleksien henne i å fungere i jobben som politiker og partileder.

– For meg har den digitale verden betydd veldig mye. Jeg har gode retteprogrammer som hjelper meg, og disse har blitt mye bedre enn de var tidligere. Ofte får jeg også andre til å lese over for meg, og det fungerer bra, forteller Erna Solberg i podkasten.