Kongsberg Helsehus anmeldt for snoking i pasientjournaler – lege sluttet på dagen

KONGSBERG HELSEHUS: Anklager om snoking i pasientjournaler.
KONGSBERG HELSEHUS: Anklager om snoking i pasientjournaler.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tre anmeldelser til politiet og fire klager til Fylkesmannen inneholder anklager om at pasientopplysninger ved det private Helsehuset Kongsberg hentes ut på ulovlig vis i firmaet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Om jeg kjenner til snoking i pasientjournaler ved Helsehuset Kongsberg? Det var derfor jeg sluttet!

Ordene kommer fra en lege som i 2014-2015 var legevikar ved det private Helsehuset Kongsberg.

Legen sier til ABC Nyheter at han gikk på dagen etter forgjeves å ha forlangt garantier for at ingen snoket i journalene til pasientene hans.

Legen er nå i arbeid et annet sted, ønsker ikke å få navnet sitt offentliggjort i denne saken, men bekrefter det ABC Nyheter får fortalt fra fire personer som inntil nylig har vært pasienter:

At noen, enten autoriserte helsesekretærer eller uautoriserte regnskapsmedarbeidere som ikke engang er ansatt ved legekontoret, går inn i deres pasientjournaler – til tider tilsynelatende uten noen gyldig grunn.

De fire pasientene har klaget til Fylkesmannen i Oslo og Viken. Tre av dem har også anmeldt Helsesenteret til politiet for antatt snoking i pasientjournalene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Spørsmålet er hvorfor?

To av de som har gått til anmeldelse er tidligere helsesekretærer som samtidig brukte legetjenestene på huset, men som havnet i konflikt med sjefen og ble oppsagt.

Den tredje er «Astrid» (ikke hennes egentlige navn). Hun ligger i skiftekonflikt etter skilsmisse fra Helsehuset Kongsbergs daglige leder, styreleder og hovedaksjonær, Svein Hagen.

Alle tre har samme teori: at sjefen har brukt noen av de ansatte til å skaffe ham personlige helseopplysninger om sine motparter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

ABC Nyheter har anmeldelsen fra de tre.

Fjerdemann har så langt ikke gått til anmeldelse, men nøyd seg med å levere et varsel til Fylkesmannen, som ennå ikke har blitt behandlet.

Anklagene er alvorlige. Men Svein Hagen nekter å kommentere opplysningene og påstandene ABC Nyheter har fått.

– Ingen kommentar, okei! er alt han sier.

Les også: Lege mistet jobben etter ulovlig journalsøk

Artikkelen fortsetter under annonsen

Holder igjen logg

De impliserte har via selskapet Hove Medical fått ut loggen som viser hvem og når noen har vært inne i pasientjournalene deres. Med unntak for «Astrid», sjefens forhenværende ektefelle.

ABC Nyheter sitter med logger som blant annet viser at ansatte som ikke er helsepersonell har hatt tilgang til pasientjournaler. Foto: Thomas Vermes
ABC Nyheter sitter med logger som blant annet viser at ansatte som ikke er helsepersonell har hatt tilgang til pasientjournaler. Foto: Thomas Vermes

– Hove Medical sier de ikke kan hente ut loggen fra min pasientjournal fra den mest betente perioden uten en signatur fra Svein Hagen. Og han nekter, forteller hun.

Øvrige logger har ABC Nyheter sett. De inkluderer innlogginger fra regnskaps- og kontoransatte som ikke skal ha tilgang til pasientjournaler, og altså innlogging av helsesekretærer på pussige tidspunkter.

Men ifølge «Astrid» betyr EUs personvernforordning at verken Hagen eller Hove Medical kan nekte å utlevere hennes egen journallogg.

– Jeg har meddelt at om jeg ikke får loggen til min journal, vil jeg klage saken inn til Datatilsynet, sier hun.

– Kan ikke leve med det

– Jeg begynte som lege ved Helsehuset Kongsberg i 2014, og følte til å begynne med at det var hyggelig. Så begynte jeg å mislike situasjonen. Jeg følte meg overvåket. Jeg ble innkalt til Svein Hagen som påsto han hadde fått klager fra mine pasienter. Jeg sa at jeg ikke ville diskutere pasienter med ham, forteller legen som sluttet i 2015.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Så skjedde det: Jeg ble kalt inn til Hagen og en av de andre lederne. På møtet finner han fram utskrift av journalen til en av mine pasienter.

– Hvordan fikk dere tak i den? spurte jeg, men spørsmålet ble avfeid. Han påsto at jeg selv hadde printet ut utskriften!

Dagen etter skal legen ha ringt til Hagen og sagt han ikke kunne fortsette uten garantier mot at noen snoket i hans pasientjournaler.

– Det ble en spent stemning. Jeg sluttet på flekken. Etisk og juridisk kan jeg ikke leve med at jeg skriver ting om mine pasienter som andre leser.

– Svein Hagen har positive sider, men også andre sider. Jeg hadde en indre kamp om hva jeg skulle gjøre, slutte eller ta opp kampen? Jeg vurderte det slik at det ikke var klokt å alene gå imot Hagen, sier legen.

Hvordan visste han om det?

Mens skiftesaken mellom Hagen og «Astrid» var i retten, forteller hun at hun hadde en legetime – 7. februar – som hun ikke møtte opp på.

Artikkelen fortsetter under annonsen

En legesekretær, som vi her velger å kalle «Berit», oppdaget at Svein Hagen visste at «Astrid» ikke hadde møtt opp på legetimen den 7. februar. Men daglig leder skal ikke ha tilgang til opplysninger om timeavtaler som inngår i et journalsystem kalt System X, og «Berit» varslet «Astrid».

I ettertid har «Berit» fått sparken. Men inntil da brukte også hun legesenterets lege, og fikk sterke mistanker.

26. november anmeldte hun Helsehuset ved daglig leder Svein Hagen for brudd på helseregisterlovens paragraf 18 for snoking i hennes og andres pasientjournaler.

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Det er forbudt å lese, søke etter eller på annen måte tilegne seg, bruke eller besitte helseopplysninger som behandles etter denne loven, uten særskilt hjemmel i lov eller forskrift», heter det i loven.

Mener Hagen visste for mye

– Legesekretæren fikk høre at Svein Hagen visste at jeg ikke hadde møtt til den legetimen. Hvordan? Han har ikke adgang til System X og timeboka, sier «Astrid» til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun forteller også om sin bekymring etter skilsmissen. Det gikk så innpå henne at hun snakket med fastlegen sin om det, og kom under konsultasjonen til å kalle eksmannen for psykopat.

– Så viste det seg i ettertid at Svein Hagen fikk vite at jeg hadde sagt psykopat om ham. Legen er den eneste jeg har sagt det til. Men det var neppe legen som fortalte dette til Svein Hagen. Jeg tror Hagens medhjelpere har funnet det i journalen min, sier «Astrid».

Hun har etter langvarig dragkamp fått innsyn i loggen for hvem som har vært inne i journalen hennes, for en kort periode. Det undrer henne at en legesekretær ifølge loggen har vært inne på journalen på kveldstid uten at det var noen legekonsultasjon verken før eller etter den datoen.

Men for perioden forut har hun blitt nektet oversikt over hvem som har vært inne i pasientjournalen hennes.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Felles passord til pasientjournaler

To tidligere legesekretærer ved Helsehuset opplyser til ABC Nyheter at normen er at alle skal ha samme passord for tilgang til pasientjournalsystemet System X.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dermed er det ikke godt å vite hvem som reelt har vært inne, uansett hvilket navn som dukker opp, mener «Astrid», og viser til at ettersom det var kjent at flere hadde samme passord, så kunne man logge seg inn som en annen bruker.

Dessuten skal en person som av flere karakteriseres som Hagens høyre hånd, regnskapssekretæren, være såkalt superbruker og hatt tilgang til Super X.

Det forteller også den andre helsesekretæren som har vært ansatt samtidig som hun var pasient hos en av legene ved Helsehuset, men er blitt oppsagt.

Heller ikke hun ønsker navnet sitt offentliggjort. Vi kaller henne «Cecilie».

«Cecilie» anmeldte Helsehuset Kongsberg Meisinske Senter AS ved daglig leder Svein Hagen 25. november.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I anmeldelsen forteller «Cecilie» at da hun begynte i jobben som helsesekretær ved Helsehuset Kongsberg, var det regnskapssekretæren som lærte henne opp i bruken av System X.

«Hun forlangte at alle skulle ha samme passord i System X. Dette nektet jeg. Det er helt uhørt å forlange noe slikt», skriver hun i anmeldelsen.

«Cecilie» vedlegger loggen for sin pasientjournal med anmeldelsen. Av den framgår det at regnskapsansvarlige blant annet har vært inne i hennes journal før og etter konsultasjon hos lege.

«Hun har ingenting i min journal å gjøre», skriver hun.

Lege ved Helsehuset: – Kan ha skjedd

– At ukvalifisert personell har hatt tilgang til pasientjournaler, kan ha skjedd. Men jeg vet ikke. Jeg har også i egenskap av privat allmennlege påpekt det, sier Gunnar Hjorth, som er allmennlege tilknyttet Helsehuset Kongsberg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– En økonomiansvarlig har jobbet i resepsjonen, men har også blitt satt i arbeid som legesekretær og har da tilgang til pasientjournalene i noen grad. Noe er jo reservert for legene. Om hun har vært ulovlig inne eller ikke, vet jeg ikke, fortsetter Hjorth.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Selv har han ikke blitt oppfordret til å ha felles passord med andre på huset.

– Noe jeg har kritisert noen ganger, er kaotiske forhold med aksjeselskaper hist og pist og ulike roller. Den økonomiansvarlige som til tider blir brukt som helsesekretær, har ikke ansettelsesforhold i legekontoret. Det påpekte jeg for et par år siden, da jeg hadde administrative oppgaver, noe jeg ikke lenger har, forteller Hjorth.

ABC Nyheter sitter på referatet skrevet av Gunnar Hjorth fra et personalmøte på Helsehuset Kongsberg 1. november 2017, med en lang liste av bekymringspunkter.

«Økonomimedarbeider kan ikke uten videre fylle oppgavene helsesekretærene har, hverken når det gjelder blodprøvetaking, analyser, rådgivning pr telefon eller i luka. Hun mangler formalkompetanse. », heter det i ett av mange punkter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det blir også påtalt at samme økonomimedarbeider ikke har lov til å arbeide i Legekontoret når hun ikke har noen ansettelsesavtale der.

Ny klage til Fylkesmannen

De tre personene som har anmeldt Helsehuset, har også meldt inn sine klager til Fylkesmannen i Oslo og Viken.

En fjerde pasient som ABC Nyheter har snakket med, klager også til Fylkesmannen, men har ikke fått sin sak behandlet der ennå.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg mener det er grunn til å frykte at opplysninger fra journalene bringes videre og at dette er helt ute av kontroll. Bemanning som brukes i resepsjonen er ikke godkjent helsepersonell. Det er brudd på helsepersonelloven, sier vedkommende til oss.

Fylkesmannen startet ifølge postjournalen sin behandling av klagen på Helsehuset Kongsberg 15. oktober. Etter et par utvekslinger med ledelsen av Helsehuset, sendte Fylkesmannen 11. desember beskjed til klagerne om at de avslutter saken uten noen reaksjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fylkesmannen: Ikke opp til oss

– Det er ikke funnet spor av uautorisert innlogging, og saken er avsluttet fra Fylkesmannens side, noe vi for få dager siden har fått skriftlig varsel om, slår lege Gunnar Hjorth fast.

På bakgrunn av denne henleggelsen ba ABC Nyheter ba Fylkesmannen avklare om organet tillater at ikke-helsepersonell gis tilgang til pasientjournaler.

«Det er ikke opp til Fylkesmannen å gi tillatelse eller ikke når det gjelder tilgang til pasientjournaler. Vi forholder oss til gjeldende regelverk, og vurderer hver enkelt sak konkret», svarer fungerende seksjonssjef Eskil Lobben i en epost, og legger til:

«I aktuelle sak fant vi ikke grunnlag for videre tilsynsmessig oppfølging etter gjennomgang av mottatt dokumentasjon. ... Vi har i etterkant av dette mottatt nye opplysninger som vi vil ta stilling til».

– Uforstand i tjenesten hos Fylkesmannen

En av de oppsagte helsesekretærene, hun vi har kalt «Berit», mener at firmaet begynte å kikke på hennes pasientjournal fordi hun med å påpeke gale rutiner, ble betraktet som en plage.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Allerede i mars varslet hun kommuneoverlegen i Kongsberg, som videresendte saken til Fylkesmannen i månedsskiftet august/september.

Fylkesmannen sendte så et brev til daglig leder Svein Hagen, et brev som Berit har vedlagt anmeldelsen til politiet.

«Slik det går frem av brevet, ber saksbehandler hos Fylkesmannen om at han som med sine medhjelpere er mistenkt i saken, skal undersøke forholdene rundt uberettiget innsyn i min journal», skriver hun i anmeldelsen.

«Etter min oppfatning grenser dette til uforstand i tjenesten», konkluderer Berit.

Sivilombudsmannen konkluderte for ett år siden i en klagesak om snoking i pasientjournaler ved et annet foretak, med at Fylkesmannen har plikt til å gjennomføre egne undersøkelser.

Astrid vil nå klage Fylkesmannens håndtering av denne saken inn for Sivilombudsmannen.

--

22. desember kl 13.04: Korrigert en opplysning i opprinnelig tekst