SVs Andersen: – Regjeringen gambler med asylsøkere

SVs Karin Andersen mener at regjeringen skremmer bort mennesker som har krav på beskyttelse. Foto: Fredrik Varfjell (NTB scanpix)
SVs Karin Andersen mener at regjeringen skremmer bort mennesker som har krav på beskyttelse. Foto: Fredrik Varfjell (NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Stortingsrepresentant Karin Andersen (SV) mener at regjeringen «gambler med reelle krigsflyktninger for å skremme dem med beskyttelsesbehov fra å komme til Norge».

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) og statsminister Erna Solberg (H) vet at Russland ikke er til å stole på i de sakene der folk ikke har en varig tillatelse til å bli i Russland. Russland ble dømt i Den europeiske menneskerettighetsdomstolen senest i oktober 2015 for ikke å gi asyl til en krigsflyktning fra Syria, skriver Karin Andersen i en epost til NTB.

Les også: Advokater vil stanse utsending av asylsøkere

Hun mener at Solberg og Listhaug «må slutte å late som om dette handler om mennesker uten behov for beskyttelse». Hvorvidt asylsøkerne oppfyller kravene til asyl, vet vi kun når sakene blir behandlet på seriøs måte, mener Andersen.

Rundt 70 personer ble i løpet av helgen fraktet fra andre asylmottak til Ankomstsenter Finnmark i Sør-Varanger, ifølge NRK. Det skjedde etter at det torsdag siste uke ble klart at asylsøkere kan returneres til Russland med busser.

Fredag ble det kjent at FNs høykommissær for flyktninger mener Norge bryter Flyktningkonvensjonen ved å sende asylsøkerne tilbake til Russland på denne måten. Minst 30 av asylsøkerne startet søndag sultestreik, men denne besluttet de å avbryte mandag kveld.

Les også: Listhaug vil vurdere kontrakt for asylsøkere