Tsarnajev kjent skyldig i Boston-angrepet

Under den drøyt fire uker lange rettssaken erklærte Dzjokhar Tsarnajev seg ikke skyldig i samtlige 30 tiltalepunkter mot ham etter bombeangrepene i Boston. Men det tok ikke juryen hensyn til. Foto: Reuters
Under den drøyt fire uker lange rettssaken erklærte Dzjokhar Tsarnajev seg ikke skyldig i samtlige 30 tiltalepunkter mot ham etter bombeangrepene i Boston. Men det tok ikke juryen hensyn til. Foto: Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dzjokhar Tsarnajev (21) risikerer å bli dømt til døden etter at han ble kjent skyldig i terrorangrepet i Boston. Tre personer ble drept og over 200 såret i terrorangrepet i 2013.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Juryen i domstolen i Boston fant onsdag Tsarnajev skyldig på samtlige 30 tiltalepunkter, og han risikerer dødsstraff for 17 av dem.

Juryen vil nå avgjøre hvorvidt Tsarnajev skal dømmes til døden eller livstid i fengsel uten mulighet for prøveløslatelse. Straffeutmålingen ventes å komme en gang i neste uke.

Delstaten Massachusetts, der Boston ligger, avskaffet bruk av dødsstraff for mange år siden. Men saken mot Tsarnajev er blitt ført i en føderal rett, blant annet fordi han var tiltalt for bruk av masseødeleggelsesvåpen. Og i føderale rettssaker kan det idømmes dødsstraff.

Timelang vurdering

Dzhokhar Tsarnaev, den yngste av de to brødrene som sto bak bombene i Boston under Boston Maraton i 2013, er nå dømt for handlingene. Hans eldre bror, Tamerlan, ble drept i en skuddveksling med politiet fire dager etterangrepet. Arkivfoto: FBI (Reuters)Dzhokhar Tsarnaev, den yngste av de to brødrene som sto bak bombene i Boston under Boston Maraton i 2013, er nå dømt for handlingene. Hans eldre bror, Tamerlan, ble drept i en skuddveksling med politiet fire dager etterangrepet. Arkivfoto: FBI (Reuters)

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

De syv kvinnene og fem mennene som utgjør juryen, vurderte tiltalepunktene i over 11 timer før de var klar med kjennelsen.

Tre personer ble drept og 264 såret i bombeangrepene 15. april for snart to år siden. I tillegg ble en politimann drept i jakten på gjerningsmennene i etterkant av angrepene mot maratonløpet, som er det arrangementet i byen med flest deltakere.

Tsarnajevs forsvarere har erkjent at han begikk forbrytelsene, men har argumentert for at den da 19 år gamle mannen ble manipulert av sin langt mer radikale storebror Tamerlan Tsarnajev til å delta i angrepet.

Broren ble drept under brødrenes flukt fra politiet etter angrepet.

Hevn

Aktoratet har lagt frem beviser for at den tiltalte leste og hørte på jihadist-materiale, og for at han skrev et notat der det antydes at angrepene var hevn for USAs militæroperasjoner i muslimske land.

Tsarnajev, som er etnisk tsjetsjener og kom til USA fra Russland i 2003, erklærte seg under rettssaken ikke skyldig i samtlige tiltalepunkter.

Bombeeksplosjonene i Boston:

  • 15. april 2013 ble to kraftige bomber utløst med sekunders mellomrom under Boston maraton, like ved mållinjen.
  • Tre personer ble drept i angrepet, deriblant en åtte år gammel gutt. 264 mennesker ble såret.
  • 30 nordmenn var påmeldt løpet, men ingen ble såret.
  • Brødrene Dzjokhar (da 19 år) og Tamerlan Tsarnajev (26) ble raskt identifisert som de antatte gjerningsmennene. Under en storstilt politijakt ble en politimann drept av de to brødrene.
  • Tamerlan ble drept i en skuddveksling med politiet fire dager etter angrepet.
  • Dzjokhar Tsarnajev (nå 21 år) ble onsdag kjent skyldig i angrepet. Han risikerer enten dødsstraff eller livstids fengsel uten mulighet til prøveløslatelse.

(Kilder: NTB, Reuters, DPA, AFP, CNN, NBC)

Fakta om Tsarnajev-brødrene:

  • Dzjokhar Tsarnajev ble 8. april i år kjent skyldig i bombeangrepet i Boston 15. april 2013. Angrepet kostet tre mennesker livet og såret 264 andre.
  • Dzjokhar gjennomførte angrepet sammen med sin eldre bror Tamerlan. De to var henholdsvis 19 og 26 år gamle da angrepene skjedde.
  • Brødrene er av tsjetsjensk opprinnelse. Tamerlan var født i Russland, mens lillebroren er født i Kirgisistan. De to hadde bodd i USA i mer enn ti år. Dzjokhar ble amerikansk statsborger 11. september 2012.
  • Tamerlan var i FBIs søkelys i 2011 etter tips fra Russland om at han skulle ha planer om å forlate USA for å slutte seg til en islamistisk gruppe. FBI fant ingen beviser for dette og la saken til side.
  • En massiv politijakt etter bombeangrepet ledet til at Tamerlan ble drept. Dzjokhar ble pågrepet et døgn senere.