Hage om vinterenDette bør du gjøre i hagen nå

SNØDEKKE: Pass på at plantene dine ikke brekker under sneen, og ikke vent for lenge med å beskjære trær og planter. © ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock
SNØDEKKE: Pass på at plantene dine ikke brekker under sneen, og ikke vent for lenge med å beskjære trær og planter. © ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock
Artikkelen fortsetter under annonsen

Visste du at enkelte frø skal i jorden allerede?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvis du har hage har du forhåpentlig forberedt den på vinteren. Høsten er en fin tid for planting av busker, trær og blomsterløk.

Det er sikkert flere måneder siden du rakte løv.

Men vedlikehold av hagen er en helårsjobb.

Kan knekke under snøen

Ifølge daglig leder av Hageland Rom, Per Kristiansen, er det fremdeles mye du kan gjøre for plantene dine.

- Det er typisk at vi glemmer hvilke planter som ligger under når vi måker snø. Da kan vi lett få brekkskader på grenene og planter trykkes helt flate, så de vil bruke lang tid på å komme seg til våren, sier han til Klikk Bolig.

Han nevner spesielt vintergrønne planter som er kuleformet, eller har bøyde grener. Azalia, prydbusker med sprø grenstruktur og rhododendron er også i faresonen.

For sistnevnte er det viktig å skuffe snø under busken, slik at den får støtte nedenfra.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Man kan også bygge en liten trekant med noen bord, som et telt, som vil skåne mot store snømengder på planten, sier Kristiansen.

Vestlendinger mest utsatt for uttørking

Kristiansen råder til å dekke planter som er utsatt for uttørking. Behovet for tildekking avhenger av hvor du bor, og du kan sjekke selv på klimasonekartet.

Jo lavere tall, jo mer behov har du for tildekking. Så bor du på Vestlandet bør du være oppmerksom.

- Mens telen fremdeles er i bakken kan lys og varme fra en sol som viser seg stadig mer av dagen føre til at plantene begynner å vokse, men uten mulighet til å trekke opp vann fra bakken. Dette fører til uttørking, og kan best forhindres ved å dekke utsatte bukser og trær, forklarer Tove Landstein ved Opplysningskontoret for blomster og planter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun anbefaler å bruke restene av juletreet, hvis man fremdeles har det i hagen, til dette.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Isbrann på plenen

Når snø og is fryser til og ligger i lang tid kan gressplenen lett få isbrann. Det vil si at den får store, brune områder.

- Det kan forebygges ved å løsne på isen med en greip eller strø granulert kalk over plenen. Da kalker man samtidig, og setter i gang en tidlig tiningsprosess som kan forebygge, forteller Per Kristiansen ved Hageland Rom.

Roser utsatt for barfrost

Ved barfrost, altså frost på snøbar mark, kan mange planter skades. Roser risikerer å stryke med og kan dekkes til med kukompost rundt stammen og 15-20 centimeter opp på grenen.

- Da vil rosen fryse ned til toppen av det pålagte komposten og når det dras til side på våren er grenene friske under. Kukomposten har også en gjødslene effekt på våren, sier Per Kristiansen.

Han legger til at mange glemmer å klippe ned rosene, så de enten knekker ved roten under snøtrykket eller begynner tidlig med nye skudd på de lange grenene til våren.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Rosene bruker da masse kraft av opplagsnæringen som er i planten. Når den da klippes ned sent på våren fjernes masse nye skudd, og rosen må begynne forfra med sterkt redusert styrke, sier han.

I FEBRUAR: Ikke vent for lenge med å beskjære trær og busker. Februar og mars er gode tidspunkter. © ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock

Begynn å beskjære i februar

Hageeiere bør generelt begynne å tenke på å beskjære.

- Man ønsker da å tynne ut der det er for tette busker og trær, og å skjære av syke og skadde grener, forteller Tove Landstein ved Opplysningskontoret for blomster og planter. Hun understreker at treet vil bli tett nok når grenene skyter og bladverket vokser til.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Husk det gamle tipset: Man skal kunne kaste hatten sin gjennom epletreet.

Busker som blomstrer på sensommeren kan også med fordel beskjæres på ettervinteren.

Børst snø av hagemøblene

De fleste hagemøbler har godt av å stå på et tørt og frostsikkert sted gjennom vinteren. Men etterhvert som dagene blir lysere kan man også ha mer glede av dem.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Børst snø av hagemøblene, kle deg godt og nyt kakaoen og sola som vender tilbake i hagen, råder Landstein.

Dette kan også være en anledning til å fornye møblene, for eksempel ved å sy nye trekk til putene.

I JORDA: Enkelte frø bør plantes allerede i februar, mens andre bør vente på mer dagslys i mars. © ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock

Kan begynne å så

For de som klør etter å komme i gang med graving og vanning er det en trøst at våren nærmer seg. Enkelte vanlige sådde frø, som har lang spiretid, bør i jorden allerede.

De fleste setter nysådde planter i vinduskarmen, og bør derfor vente med å så frø med litt kortere kulturtid til mars.

- Paprika, chili, enkelte stauder og kanskje også stemor bør såes først. Stemoren kan fort finne på å strekke seg litt mye, men vi ønsker den gjerne blomsterklar tidligst mulig, sier Opplysningskontorets Tove Landstein.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Utover i februar kan man begynne å tenke på tomater, løk, purre og flere sommerblomster.

- Les på frøpakken, men husk at her i Norge kommer våren senere enn mange andre land, råder hun.

Les også:

Med vanlige hageplanter kan du holde sneglene unna

Disse rosene kan selv en nybegynner klare

Ti tips til en vakker hage

Artikkelen ble først publisert på klikk.no.