Vitamin D og kalsium reduserte risikoen for enkelte krefttyper, viser ny forskning

Illustrasjonsfoto: Kan kosttilskudd redusere kreftrisikoen?
Illustrasjonsfoto: Kan kosttilskudd redusere kreftrisikoen? Foto: Gumbariya / Shutterstock / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men det økte risikoen for hjerte- og karsykdommer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kreftforsker og kostholdsekspert Cynthia Thomson har gjennom flere tiår studert effekten av kosttilskudd på titusenvis av mennesker.

Hennes nyeste studie, publisert i Annals of Internal Medicine, har sett en sammenheng mellom det å få i seg nok vitamin D og kalsium og redusert risiko for krefttyper som brystkreft og tykktarmskreft.

Men det dukket derimot opp en annen risiko, skriver Business Insider.

Økte sjansen for hjerte- og karsykdommer

Det antas at kostholdet er ansvarlig for omtrent 30 prosent av kreftrisikoen, men Thomson, som selv har opplevd å få kreft, vet at man ikke alltid kan diettere eller supplere deg ut av å få kreft.

– Det er mye kreft som vi ikke kan forhindre, som vi ikke aner hvorfor folk får, sier forskeren.

Likevel fant hennes kostholdsstudie en sju prosents reduksjon i kreftrelaterte dødsfall blant kvinner som tok vitamin D og kalsiumtilskudd. For brystkreft var tallet 19 prosent, og for tykktarmskreft var tallet 31 prosent.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men samtidig som det reduserte risikoen for enkelte kreftformer, økte det sjansen for å utvikle hjerte- og karsykdommer med seks prosent.

Trolig på grunn av kalsiumtilskuddet

Thomson og teamet er usikker på hva som ligger bak denne økningen. De mistenker derimot at kalsiumtilskuddet kan ha oppmuntret til noe mer forkalkning av kranspulsårene.

– Jeg vil ikke at kardiologer skal si «ingen bør ta kalsiumtilskudd», eller at onkologer skal si «alle bør ta dem». Vi må se hvert tilfelle individuelt, sier Thomson, og legger til:

– Jeg tror det er her vi skal i medisin. Det kommer ikke til å være en størrelse som passer alle.