Senk kolesterolet uten medisin: Åtte enkle grep

Høyt kolesterol handler ikke bare om kosthold, sier svensk ekspert. Han kommer med åtte grep du kan ta for å senke kolesterolnivået ditt, uten medisiner.
Høyt kolesterol handler ikke bare om kosthold, sier svensk ekspert. Han kommer med åtte grep du kan ta for å senke kolesterolnivået ditt, uten medisiner. Foto: fizkes / Shutterstock / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er flere ting enn å endre kostholdet som kan hjelpe deg på veien mot et lavere kolesterol, sier svensk hjerte-ekspert.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Seks av ti nordmenn har forhøyet kolesterolnivå, ifølge LHL.

Det er funnet sammenheng mellom høyt kolesterol og risikoen for hjerte- og karsykdommer som for eksempel hjerteinfarkt og hjertekramper.

Enkelte må ta medisiner for å holde nivået i sjakk, men det finnes mange grep du selv enkelt kan gjøre for å påvirke kolesterolet og generell hjertehelse.

Les hvilke grep det er snakk om lengre ned i saken.

Dette er vanlige symptomer

Kolesterol er et fettstoff og en viktig byggestein i kroppen, skriver NHI.

Totalkolesterol er total mengde kolesterol i blodet og inkluderer både det gode kolesterolet HDL, og det farlige LDL-kolesterol.

Det gode kolesterolet HDL bør som regel ikke være under 1,1-1,3, og LDL-kolesterolet bør være under 2,5 mmol/L (millimol per liter).

Ved et forhøyet kolesterolnivå og forkalkning i blodårene kan du lett bli andpusten, kjenne press på brystet uten anstrengelse, være unormalt trøtt, få gule flekker på øyelokkene eller få hevelser i senene ved for eksempel anklene. Men det vanlige er at du ikke får noen symptomer i det hele tatt – og høyt kolesterol kan ramme hvem som helst – uansett vekt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Totalkolesterol finner man ved hjelp av en blodprøve.

Mer enn bare kosthold

Peter M. Nilsson, hjerte-ekspert og seniorprofessor ved Lunds universitet, påpeker at slike blodprøver kan være upresise og at flere tester må til. I tillegg er ikke et høyt kolesterol alene som regel et problem, sier han til svenske Expressen

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hva du spiser, hvordan du trener, alkohol- og tobakksvanene dine og om du er overvektig også en viktig rolle når det gjelder risikoen for hjerte- og karsykdommer.

Men det gjør også tidligere sykdomshistorie, arv og sosiale forhold sier professoren.

Det fleste har god oversikt over hva som er bra for kroppen og ikke. Men for folk med dårlig råd kan det for eksempel være vanskelig å prioritere sunn mat av høy kvalitet.

– Rådene fra myndighetene kan også henge etter. Aktuell forskning peker for eksempel på at vi har hatt et litt for fettfiendtlig budskap tidligere. Det er viktigere med en god fettbalanse der man tar utgangspunkt i det nordiske kostholdet med gunstig fett, men hvor det også er lov å nyte mindre mengder mettet fett, sier Nilsson til avisen.

8 grep du kan ta for å få kontroll på kolesterolet

Nilsson sier det ofte er enklere og mer bærekraftig å gradvis legge inn nye gode vaner og gjøre endringer, enn å kontant slutte helt med alt som er usunt.

Til Expressen lister hjerte-eksperten opp åtte ting man kan gjøre, uten å ta medisiner, for å

  1. Slutte å røyke, eller i det minste kutte ned.
  2. Vær fysisk aktiv. 30-50 minutter om dagen er ideelt, men det hjelper også å bare øke intensiteten på den du allerede gjør som å gå litt raskere når man først går. Eller gjøre små endringer som å ta trappa og stå litt på jobb fra tid til annen.
  3. Velg sunnere alternativer når du kan. Spiser du nok sunt, så tåler du også resten bedre, sies det. Nilsson foreslår et «nordisk kosthold» med mye plantebasert som linser, bønner, grønnsaker, frukt og nøtter, i tillegg til fet fisk og magert kjøtt.
  4. Kutt ned på alkoholforbruket.
  5. Stress mindre og sov nok. Finn din måte å balansere stresshormonet, og ta grep som får deg til å få nok søvn.
  6. Finn noe som oppholder deg. Folk som er religiøse, engasjerer seg politisk eller lignende, og dermed ikke har for mye fokus på velvære og helse viser seg å være mer robust mot påkjenningene man møter på i livet, og får også en bedre buffer mot stress.
  7. Prøv å hold vekten stabil. Jojo-slanking anbefales altså ikke. I tillegg mener Nilsson det kan være farligere å være tynn og stillesittende enn litt rund og fysisk aktiv.
  8. Følg med på hormonene. Dette er særlig rettet mot kvinner. Høyt blodtrykk under graviditet, svangerskapsdiabetes eller tidlig overgangsalder kan alle påvirke risikoen for hjerte- og karsykdommer senere i livet. Sliter du med dette kan hormonprevensjon som p-piller hjelpe.