Regjeringen vil gi 300 millioner kroner til papirbøker i skolen

Regjeringen vil gi 300 millioner kroner til papirbøker i skolen i revidert nasjonalbudsjett. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
Regjeringen vil gi 300 millioner kroner til papirbøker i skolen i revidert nasjonalbudsjett. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det har blitt for mye skjermbruk i skolen, mener statsminister Jonas Gahr Støre (Ap). Nå varsler regjeringen millionsatsing på fysiske skolebøker.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– I en rad av mange land ser vi at leselyst og glede ved å lese, har falt mer i Norge enn det man har sett andre steder. Det har skjedd over år. Det er ikke noe vi bare skal si at det er naturlig. Det må snus, sa statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) da han lanserte skoleboksatsingen onsdag.

Regjeringen setter av 300 millioner kroner til papirbøker i revidert nasjonalbudsjett som legges fram i neste uke. Det skal øke antall skolebøker med over én million bøker, ifølge statsministeren.

– Det handler om å styrke kunnskapen, læringen, det som er grunnmaterialet i skolen, hvor lærebøker skal spille en viktigere rolle, sa han.

For mye skjerm

Nyheten ble presentert under statsministerens besøk til Forlagssentralen på Langhus, der det distribueres skolebøker til hele Norge.

– Det er en balanse mellom skjerm og bok, hvor det er blitt for mye skjerm. Vi trenger å styrke bok, sa han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun (Ap) og barne- og familieminister Kjersti Toppe (Sp) var også til stede.

– Vi vet at det å styrke leseferdigheten er utrolig viktig for norske barn. Og en viktig del av det er å satse på de fysiske lærebøkene, sa Nordtun.

Foreslo mobilnekt

– Hvis du ser på en sjetteklassing som har lest og leser digitalt og en fjerdeklassing som har lært med fysiske bøker, så leser de da på samme nivå. Det sier noen hvor viktig det er å lære seg å lese godt gjennom fysiske lærebøker og ha balanse mellom penn og tastatur, sa Nordtun.

Siden Nortun ble kunnskapsminister har hun gjentatte ganger uttrykt bekymring for skjermbruken i den norske skolen, og sagt hun ønsker seg «en fornuftig balanse mellom skjerm og bok, mellom penn og tastatur».

Noe av det første hun gjorde som statsråd var å fremme et forslag om å innføre mobilnekt på norske skoler.