Tolletaten beslagla over 4 millioner svenske kroner: – Ett av norgeshistoriens største

I bilen fant tollerne flere plastposer inneholdende bunker med svenske sedler. Beslaget er et av norgeshistoriens største.
I bilen fant tollerne flere plastposer inneholdende bunker med svenske sedler. Beslaget er et av norgeshistoriens største.  Foto: Tolletaten / Handout / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tolletaten beslagla om lag 4,2 millioner svenske kroner andre helgen i april. Pengene kobles til organiserte kriminelle nettverk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Beslaget er ett av norgeshistoriens største valutabeslag, ifølge Tolletatens beslagsoversikt. Kun tre andre beslag har vært større de siste ti årene, hvorav det største var på 30 millioner i 2022.

Det var andre helgen i april at et norskregistrert kjøretøy med to personer ble stanset av tollere etter å ha innplassert en grenseovergang på Østlandet.

Bilen og personene ble tatt med til lokalt tollsted for kontroll. I bilen fant tollere flere plastposer som inneholdt bunker med svenske sedler.

Se video fra arkivet: Monty luktet ulovlige penger i underbuksa

– Nettverk med stort hvitvaskingsbehov

Til sammen ble det avdekket cirka 4,2 millioner svenske kroner.

– Modusen og størrelsesordenen på beslaget tyder på at det er organiserte kriminelle nettverk som står bak smuglingen, sier tolldirektør Øystein Børmer i en pressemelding.

Personene ble pågrepet, og forholdet er anmeldt til politiet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tolletaten opplyser at det i hovedsak er kriminelle nettverk med stort hvitvaskingsbehov som står bak valutasmugling i landet. Disse pengene blir ofte brukt til å opprettholde kriminell virksomhet eller begå nye kriminelle handlinger.

Andre store beslaget på kort tid

– Slike valutabeslag bidrar til å gjøre det mindre lukrativt å drive narkotikahandel eller annen kriminalitet mot Norge. Jo mer vi klarer å avdekke av slik valutasmugling, jo mindre attraktivt blir Norge for utenlandske kriminelle, forklarer Børmer.

Tollbeslaget er det andre store valutabeslaget på kort tid. I mars stoppet tollere på Ørje en person som forsøkte å smugle til sammen 1,4 millioner kroner gjemt i en pakke med bleier. Også denne saken er under etterforskning hos politiet.

Tolletaten anslår at det i Norge smugles kontanter for flere milliarder kroner hvert eneste år.