
Trump og Hitler

Er det virkelighetsfjernt hat og «hitling» å sammenligne USAs 47. president med Adolf Hitler? Eller har avdøde Frank Aarebrot rett, og det er lov å lære av historien?
«Det ville vært grotesk å sammenligne Trump med den Hitler som begikk selvmord i Berlin i 1945 etter å ha drept millioner av sivile, og som hadde kastet verden ut i storkrig. Men om vi ser på Adolf Hitler som leder for et politisk parti (Det nasjonalsosialistiske tyske arbeiderparti – NSDAP, red.anm) i 1928, da han drev valgkamp i et demokratisk flerpartisystem, så begynner det å bli ganske mange skremmende likheter », sa den nå avdøde valgforskeren Frank Aarebrot til TV 2 i mai 2016, noen måneder før Donald Trump vant over Hillary Clinton og ble president første gang.
Så hva var det Aarebrot mente var likt mellom valgkamp-Trump 2016 og valgkamp-Hitler 1928?
«Det aller viktigste er situasjonen»
Aarebrot viste til mindre forhold som at Hitler brukte fly, som Trump. At Hitler hadde en utmerket propaganda-person i Joseph Goebbels, som Trump hadde Steve Bannon, og som gjorde at de kunne fremføre doble budskap.
«Men det aller viktigste er situasjonen», mente Aarebrot.
«I 1928 var Tyskland på vei ut av den økonomiske krisen, altså det gikk bedre i Tyskland. Den verste krisen etter krigen (første verdenskrig, red.anm) var over. Og i den situasjonen så var det ganske mange tyskere som følte at de hadde blitt etterlatt, slik at det var to partier som gikk fram. Det var kommunistene på venstresiden og det var Hitlers parti på høyresiden, og de hadde situasjonsbeskrivelsen til felles. Det var elendighetsbeskrivelsen. Men forskjellen var at kommunistene ville ha sosial revolusjon mens Hitler ville ha noe annet. Han var enig i situasjonsbeskrivelsen. Men det var jødene sin skyld. Det var de utenlandske stormaktene som sto bak Versailles-traktaten sin skyld, og han ville gjøre Tyskland stort igjen, han ville gjøre Tyskland stort og mektig igjen».
Aarebrot peker på likheten i situasjonen med store befolkningsgrupper som ikke har fått være med på den økonomiske oppturen. Han peker på likheten mellom den delte populariteten mellom Hitler og kommunistene i Tyskland i 1928 og Trump og Bernie Sanders i USA i 2016. Han viser til det sammenlignbare i Hitlers forbannelse og brudd med Versailles-traktaten, og Trumps angrep på internasjonale handelsavtaler. Og så peker han på likheten mellom Hitlers utpekte indre og ytre fiender (jøder i landet og de slemme stormaktene utenfor) – og 2016-Trumps indre og ytre fiender (muslimer i landet og kinesere og meksikanere utenfor).
«Og så vil han gjøre Amerika stort igjen. Retorikken ligner veldig».

Trump Hitler anno?
I dag er Donald Trump i gang med sin andre presidentperiode. Han har allerede gått til handelskrig med halve verden, svekket Nato og kastet vrak på Europa. Plutselig står vi i en situasjon der vi lurer på om vi bør begynne å frykte at Russland og USA skal gå til krig mot Europa sammen.
Så hvilken årgang Hitler er eventuelt Trump i 2025?
1933, da han ble rikskansler?
Nja, vi er vel forbi det.
1934, da han ble Tysklands fører?
Tja…
1935, da han brøt Versailles-traktaten og startet opprustning av Tyskland?
Nå er vi kanskje der. Vi stopper iallfall der, for herfra blir det virkelig ille.
I 1936 inngikk han anti-kommunist-pakt med Japan, i 1937 var hatet hans mot Storbritannia og Frankrike blitt så intenst at han begynte å legge planer for å erobre Øst-Europa for å stå sterkere i en krig mot vestmaktene. I 1938 avviste han å gi Storbritannia en forsikring om at Tyskland aldri skulle gå til krig. I 1939 invaderte han Polen. I 1940 invaderte han Norge. I 1941 kom den «den endelige løsningen».
Fire år senere var seks millioner jøder drept.
«Hitling»?
Totalt krevde andre verdenskrig om lag 70 millioner menneskeliv, flertallet sivile.
Sammenligningene mellom Donald Trump i dag og Adolf Hitler på 1930 og 40-tallet skaper gjerne enten hurrarop eller fordømmelse. Det er «hitling», Trump-hat og fullstendig virkelighetsfjernt.
Heller ikke Aarebrot så for seg at Trump skulle bli like farlig som Hitler, men forsvarte sammenligningen slik:
«Det må være lov å lære av historien. Hitler gikk ikke til valg i 1928 på å drepe millioner av jøder og starte en verdenskrig».
(Stemmer er ABC Nyheters debattseksjon. Her skriver faste og sporadiske bidragsytere om nyhetsaktuelle temaer. Vi har også et samarbeid med den politiske nettavisen Altinget.no . Brenner du inne med en mening eller analyse, kan du sende teksten til stemmer@abcnyheter.no, så vil vi vurdere den).