
Slik tar du kontroll over pensjonen – lenge før du blir gammel

Det er fortsatt overraskende mange som ikke vet hvilken pensjonsordning de har gjennom jobben.
Alt for mange ser seg blind på lønnslippen og glemmer verdien som ligger i gode pensjons- og forsikringsordninger samt øvrige personalgoder.
Flere arbeidsgivere forteller meg at de fortsatt opplever at mange unge er mer opptatt av om de får den siste IPhone-en enn hvilken pensjonsordning de vil bli omfattet av gjennom jobben.
Det er ikke uten grunn at pensjon ofte omtales som være det mest verdifulle – men minst synlige – godet utover lønn.
Å ikke velge, er også et valg. Et valg som kan bety lavere pensjon.
De fleste i privat sektor er i dag omfattet av innskuddspensjon. Arbeidsgiver betaler i så fall inn en prosentandel av lønnen din til pensjon. Lovens minimum er 2 prosent, men noen arbeidsgivere tilbyr langt mer. Og det gir utslag – store utslag – over et langt arbeidsliv.
Viktig å vite om innskuddspensjon og egen pensjonskonto
Innskuddspensjon – vanlig i privat sektor
Arbeidsgiver sparer en prosentandel av lønnen din til alderspensjon.
Hvor mye? Det avhenger både av lønnen din og pensjonsordningen på jobben.
Lovens minimum vs. maks
– Minste lovpålagte sparing: 2 % av lønn opptil 12 G
– Maks tillatt sparing innenfor skattereglene: vesentlig mer
(1 G = 124 028 kr)
Store forskjeller mellom arbeidsgivere
Innskuddssats varierer – og har stor betydning for fremtidig pensjon. Selve pensjonsordningen gjennom jobben kan ikke forhandles individuelt, men en dårlig pensjonsordning kan selvsagt kompenseres gjennom høyere lønn.
Tenk helhet: pensjon + personalgoder
Forsikringer, lønn under sykdom, mobil, avis og andre personalgoder bør også tas med i vurderingen.
Selv om du får høyere lønn hos ny arbeidsgiver, kan totalpakken altså være dårligere hvis pensjonsordningen er og øvrige personalgoder er dårligere enn hos din tidligere arbeidsgiver. Pensjonsordninger er kollektive – de må være like for alle ansatte – og noe du ikke kan forhandle på individuelt, men kan som nevnt kompenseres for eksempel med høyere lønn.
Ta grep
Er man omfattet av en innskuddsordning har man såkalt Egen pensjonskonto. I dette ligger at all innskuddspensjon i utgangspunktet samles på en konto. Du kan selv bestemme hvor og hvordan midlene skal plasseres, men ikke alle er klar over hva de kan vinne på å ta aktive valg.
Det er synd, ettersom man ved å forholde seg passivt risikerer å gå glipp av både høyere sparing og høyere avkastning.
Å ikke velge, er også et valg. Et valg som kan bety lavere pensjon.
Egen pensjonskonto – du har valgmuligheter!
Alt samlet på ett sted
All innskuddspensjon samles i utgangspunktet automatisk på én pensjonskonto.
Du velger leverandør og plassering
Du står fritt til å velge hvor og hvordan pensjonspengene dine skal forvaltes.
Passivitet kan koste deg dyrt
Mange velger ikke aktivt selv hvordan midlene plasseres og/eller lar alt bli stående hos arbeidsgivers leverandør – da risikerer man å gå glipp av høyere sparing og forhåpentligvis høyere totalpensjon.
Flytting gir muligheter – og mer sparing
Ettersom nåværende arbeidsgiver fortsatt skal dekke forvaltningskostnader på innskuddsordningen, får man med seg en standardisert kompensasjon hvis man flytter til en annen leverandør.
Flytter du pensjonen til en leverandør med lavere forvaltningskostnad enn kompensasjonen du får, går differansen direkte til økt sparing.
Lavere kostnad alene er selvsagt ikke nok, men lavere forvaltningskost gir økt sparing. Hva pensjonen blir til slutt avhenger selvsagt av avkastning etter fradrag for kostnadene.
Fagforeningene forhandler gode avtaler
Mange store fagforeninger har fremforhandlet lave kostnader og gode avtaler for sine medlemmer.
For den yngre generasjonen sier det seg selv at alderspensjon er langsiktig sparing. Med lang sparehorisont anbefales det å velge en investeringsprofil med høy aksjeandel.
Renters-rentes-effekten gir enormt effekt for unge der sparehorisonten er svært lang. Dess lengre spareperiode, dess større effekt har «renters rente».
Se video: «Svarene vi fikk, sjokkerte oss»
Ikke glem sikkerhetsnettet
Mange tenker at pensjonssparing må hete noe med pensjon. Det er feil. Alderspensjon er egentlig ren sparing til eldre dager, og det finnes mange måter å spare på.
Mens alle med offentlig tjenestepensjon også er omfattet av en uføre- og etterlattepensjonsdekning, er arbeidsgiver i privat sektor kun pålagt å ha alderspensjonsordning for sine ansatte. En del arbeidsgivere har imidlertid også risikodekninger tilknyttet alderspensjonsordningen, men slett ikke alle. Det kan dessuten være stor forskjell på hvilke forsikringsdekninger man er omfattet av gjennom jobben.
Selv om mange unge kanskje tenker «sånt skjer ikke med meg» er det utrolig viktig å også ta høyde for det uforutsette.
Dersom det «skulle smelle i morgen» er det noen ting man burde spørre seg. Hva ligger du an til å få fra Nav? Hva har du eventuelt av dekninger gjennom dine arbeidsforhold?
Trenger du mer og er organisert, er det lurt å først sjekke med fagforeningen din hvilke forsikringsordninger de har fremforhandlet gunstige priser på. De er normalt langt rimeligere enn om man som privat person skulle tegne samme dekning selv.
Det er liten tvil om at den er blitt langt viktigere enn tidligere som følge av alle endringene med pensjonsreformen. De aller fleste i den yngre generasjonen må belage seg på å spare selv dersom de skal ha en grei pensjonsøkonomi den dagen de slutter å jobbe.
Det viktigste er å komme i gang. Selv små beløp kan gjøre stor forskjell – særlig for unge som har tidens beste venn: renters rente.
Pensjon handler ikke bare om alderdom. Det handler om fleksibilitet, trygghet – og muligheten til å ta valg senere i livet. Jo tidligere du tar grep, jo større handlingsrom gir du deg selv.
Skaff deg oversikt. Gjør deg kjent med hva du har – og hva du selv kan gjøre for å påvirke egen pensjon.
Stemmer er ABC Nyheters debattseksjon. Her skriver faste og sporadiske bidragsytere om nyhetsaktuelle temaer. Vi har også et samarbeid med den politiske nettavisen Altinget.no . Brenner du inne med en mening eller analyse, kan du sende teksten til stemmer@abcnyheter.no, så vil vi vurdere den.