
Donald Trump ignorerer Ronald Reagans advarsel

80-tallets mest ruvende politiske skikkelse malte et bekmørkt bilde av et USA som tyr til proteksjonisme.
Ronald Reagan (1911–2004) regnes som en av historiens aller største republikanske presidenter. Donald Trump har selv sammenlignet seg med ham, ved å vise til at de begge skiftet fra å være demokrater til å bli republikanere – en sannhet med modifikasjoner ettersom Reagen beveget seg jevnt mot høyre, mens Trump har vinglet mer gjennom livet.
Trump har også stjålet slagordet «Make America Great Again» fra Ronald Reagan.
Men hva ville Ronald Reagan syntes om Donald Trump?
Akkurat nå tror jeg han vrir seg i graven.
Reagan var nemlig en nærmest prinsipiell tilhenger av frihandel, og like sterk motstander av tollmurer. I det lange løp vil tollbarrierer skade amerikanske arbeidere og forbrukere, mente han. Ikke bare litt.
«For de av oss som opplevde den store depresjonen, er minnet om lidelsen den skapte dypt og sviende. Og i dag mener mange økonomiske analytikere og historikere at lovgivning med høy toll vedtatt tilbake i den perioden, kalt The Smoot-Hawley Tariff, i stor grad forverret depresjonen og hindret økonomisk bedring », fortalte Reagan i en radiotale 25. april 1987.
Talen omhandler og forklarer en pågående handelstvist med Japan, men resten av segmentet om tollmurer og er så interessant lesning i disse dager at jeg gjengir hele:
«Du må forstå, først, når noen sier ‘la oss innføre toll på utenlandsk import’, så ser det ut som de gjør det patriotiske riktige, ved å beskytte amerikanske varer og arbeidsplasser. Og noen ganger, for en kort periode, så virker det.
Men kun for en kort periode.
Det som til slutt skjer, er at først begynner innenlandsk industri å lene seg på statlig beskyttelse i form av høye tollmurer. Så slutter de å konkurrere og å gjøre de innovative endringene som trengs for å lykkes i verdensmarkedene.
Og så, mens alt dette pågår, skjer det noe enda verre:
Høye tollsatser fører uunngåelig til gjengjeldelse fra andre land, og utløsningen av harde handelskriger. Resultatet er flere og flere tollmurter, høyere og høyere handelsbarrierer, og mindre og mindre konkurranse.
Så, innen en tid, på grunn av priser som er kunstig høye som følge av toll som subsidierer ineffektivitet og dårlig ledelse, slutter folk å kjøpe.
Da skjer det verste:
Markeder krymper og kollapser. bedrifter og industrier legges ned, og millioner av mennesker mister jobbene sine.
Minnene om da alt dette skjedde på 30-tallet, gjorde at jeg, da jeg kom til Washington, var bestemt på å skåne det amerikanske folket for den proteksjonistiske lovgivning som undergraver velstanden.
Det har ikke alltid vært lett, det er folk i kongressen, slik det også var på 30-tallet, som vil gå for den raske politiske gevinsten, som vil risikere amerikanernes velstand for en kortlevde appellering til enkelte interessegrupper, som glemmer at fem millioner amerikanske arbeidsplasser er direkte knyttet til amerikansk eksportnæring, og ytterligere millioner er knyttet til import.
Vel, jeg har aldri glemt de jobbene».
Onsdag kveld annonserte Donald Trump USAs nye tollsatser. Varer fra Kina, som kommer verst ut, får 54 prosent topp. Varer fra EU får 20 prosent. Norske varer 16.
Amerikanerne oppfordrer landene til ikke å gjengjelde, og det er her nøkkelen ligger. Gjengjeldelser vil fort avstedkomme nye gjengjeldelser. Det vil også ramme amerikansk økonomi.
Det spørs uansett om utsiktene til å tape amerikanske arbeidsplasser er nok til å skremme Trump.
Ikke fordi han glemmer. Men fordi han ikke bryr seg like mye.
Stemmer er ABC Nyheters debattseksjon. Her skriver faste og sporadiske bidragsytere om nyhetsaktuelle temaer. Vi har også et samarbeid med den politiske nettavisen Altinget.no . Brenner du inne med en mening eller analyse, kan du sende teksten til stemmer@abcnyheter.no, så vil vi vurdere den.