Skrot skatten, ikke skattene

Med dagens skattesystem er det dyrere å ta vare på ressursene enn å sløse dem bort. Det er ofte både enklere og billigere å bestille nye varer fra andre siden av kloden enn å få reparert det vi allerede har liggende hjemme, skriver innleggsforfatterne.
Med dagens skattesystem er det dyrere å ta vare på ressursene enn å sløse dem bort. Det er ofte både enklere og billigere å bestille nye varer fra andre siden av kloden enn å få reparert det vi allerede har liggende hjemme, skriver innleggsforfatterne. Foto: Jade GAO / AFP / NTB

Dagens momsregler gjør det billigere å kjøpe nytt skrot på Temu enn å ta vare på det vi allerede har. Skal vi få ned forbruket, må dobbelbeskatningen på brukte varer og reparasjoner fjernes.

Stemmer
Nina Riibe
Administrerende direktør i Econa
Bjørn K. Haugland
Administrerende direktør i Skift Næringslivets Klimaledere
Espen Karlsen
Administrerende direktør i Movement
Frank Jaegtnes
Administrerende direktør i Elektroforeningen
Bjørn Arild Thon
Administrerende direktør i Renas
Arne Birkeland
Administrerende direktør i Rambøll
Egil Thompson
Generalsekretær i NITO
Eddie Sjølie
Administrerende direktør i FINN
Odd Arild Grefstad
Konsernsjef i Storebrand
Karoline Andaur
Generalsekretær i WWF Verdens naturfond
Stig Skjøstad
Administrerende direktør i NAF
Geir Holmgren
Konsernsjef i Gjensidige

Lag en Folkets stemmer-profil

Reager på innleggene
Svar på andres innlegg
Start en ny debatt

(Dette debattinnlegget ble først publisert på Altinget, som ABC Nyheter har et samarbeid med).

Nordmenn er i verdenstoppen på forbruk og bruker 70 prosent mer materialer enn snittet i EU. Vi lever som om vi har flere kloder å ta av – og det vises. Allerede 16. april brukte nordmenn opp sin andel av jordens ressurser for i år. Det er over tre måneder tidligere enn det globale gjennomsnittet.

Dette er Altinget

Altinget.no er Norges første rendyrkede politiske nettavis. Med 28 nisjemedier i Danmark og 11 i Sverige er Altinget allerede et etablert mediehus i Norden. Målet er å øke forståelsen for nasjonal og europeisk politikk gjennom nisjejournalistikk av høy kvalitet – med et nøytralt utgangspunkt.

Med dagens skattesystem er det dyrere å ta vare på ressursene enn å sløse dem bort. Det er ofte både enklere og billigere å bestille nye varer fra andre siden av kloden enn å få reparert det vi allerede har liggende hjemme. Den utenlandske lavprisplattformen Temu topper listen over nordmenns netthandel. Men de lave prisene har en høy kostnad: dårlig kvalitet, skadelige stoffer og produkter som ofte er så billige at de unngår toll. Samtidig må norske reparatører og bruktselgere betale full moms – både på varen og frakten.

Folket krever at skatten skal bort

Hvordan skal det bli enklere å ta bedre valg, når vi betaler like mye moms på reparasjoner og brukte varer som på nye produkter? I praksis straffer vi gjenbruk ved å legge avgift på det som allerede er produsert, brukt og betalt. Igjen og igjen.

Hvorfor må vi betale ekstra for å gjøre det riktige?

Et konkret og effektivt tiltak er å fjerne momsen på brukte varer og reparasjonstjenester. Det vil gjøre reparasjoner rimeligere, gi brukte produkter en reell prisfordel og stimulere til nye verdikjeder og arbeidsplasser, samtidig som forbruket reduseres.

Folket har talt: hele 96,2 prosent av det nasjonale folkepanelet om bærekraftig forbruk anbefaler å fjerne moms på salg av brukte varer og reparasjonstjenester. Folket vil ha endring, og nå må politikerne følge etter.

Et politisk veivalg

I Norge har også de politiske signalene begynt å komme. Tonje Brenna, nestleder i Arbeiderpartiet, uttalte nylig at det «skulle bare mangle» at momsen på brukte varer reduseres. Nå har partiet fulgt opp med et klart vedtak på landsmøtet om at de vil både kutte momsen på brukte varer og reparasjoner og styrke konkurransekraften til reparasjonstjenester. Det er gode nyheter.

I praksis straffer vi gjenbruk ved å legge avgift på det som allerede er produsert, brukt og betalt. Igjen og igjen.

Flere land i Europa har allerede innført ulike former for momsfritak på reparasjoner, og resultatene er lovende. I løpet av våren legger regjeringens ekspertgruppe for sirkulære virkemidler frem sine anbefalinger. Nå forventer vi at regjeringen griper denne muligheten til å gjøre det enklere og rimeligere for folk flest å ta bærekraftige valg i hverdagen.

Et nødvendig grep

Et momsfritak vil ikke bare senke terskelen for smartere forbruk – det vil også gjøre det mer lønnsomt å drive med reparasjon og brukthandel. Det betyr flere grønne arbeidsplasser, verdiskaping i hele landet og et mer konkurransedyktig næringsliv.

Det krever politisk vilje til å endre gamle systemer som straffer gjenbruk og belønner overforbruk.

Det er på tide å skrote skatten, ikke skattene – gjenbruk og reparasjon fortjener nytt liv, ikke en ny avgift.

Stemmer er ABC Nyheters debattseksjon. Her skriver faste og sporadiske bidragsytere om nyhetsaktuelle temaer. Vi har også et samarbeid med den politiske nettavisen Altinget.no . Brenner du inne med en mening eller analyse, kan du sende teksten til stemmer@abcnyheter.no, så vil vi vurdere den.