Sommerferie 2024: Slik kan du spare penger

Mallorca er en populær feriedestinasjon blant nordmenn.
Mallorca er en populær feriedestinasjon blant nordmenn.  Foto: Reuters / NTB

Selv om det blir dyrt å dra sørover i sommerferien, har forbrukerøkonomene flere tips til hvordan du kan gjøre ferien billigere. 

Sommerferien nærmer seg og nylig meldte turoperatøren TUI at nordmenn har reisefeber etter en lang vinter.

Inflasjon og stigende rente har påvirket lommeboka til nordmenn de siste årene. En sommerferie til sydligere strøk har heller ikke blitt noe billigere.

Bransjenettstedet flysmart24 skriver at «kostnadene både på fly og opphold har eksplodert». I tillegg er den norske krona svak.

Valutaanalytiker i Handelsbanken, Nils Kristian Knudsen, sier de kun forventer en moderat styrking av kronekursen mot både euro og amerikanske dollar inn mot sommeren.

– Mot euroen venter vi at krona kan stige til 11,3, mens mot den amerikanske dollaren ser vi for oss en kurs rundt 10,2, sier han til ABC Nyheter.

Knudsen understreker at et tungtveiende premiss for at forventningene skal inntreffe er at de store vestlige sentralbankene i løpet av 2. kvartal begynner å kutte styringsrentene, som en konsekvens av at inflasjonen beveger seg i retning av målsettingen på 2 prosent.

– Skulle inflasjonsutviklingen bli mer usikker, og rentekuttene la vente på seg, vil trolig dette bidra til at kronestyrkingen blir satt på vent, eller at krona svekker seg inn mot sommeren, sier Knudsen.

Se video fra arkivet: Drukner i søppel: – Vi vil angre på dette

Lag feriebudsjett

Forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl, oppfordrer nordmenn til å ta høyde for at kronen kan svekke seg hvis de planlegger å dra utenlands.

– DNBs makroøkonomer anslår at kronekursen vil svekke seg videre utover året. De anslår at en euro vil koste 12 kroner ved årsslutt. Fordi danske kroner er tett knyttet til euroen vil den norske kronen sannsynligvis svekke seg ytterligere mot den også, sier hun til ABC Nyheter.

Sandmæl påpeker at levekostnadene og prisene på hotell, leiebil og flyreiser har steget de fleste steder de siste årene, mens noen land er fortsatt billigere enn andre.

Silje Sandmæl er forbrukerøkonom i DNB. Foto: Stig B. Fiksdal / DNB
Silje Sandmæl er forbrukerøkonom i DNB. Foto: Stig B. Fiksdal / DNB

– Ifølge SSBs sammenligning ligger prisnivået i Sveits, Island, Norge, Danmark, Irland, Sverige og Tyskland over gjennomsnittet i EU-landene, mens prisnivået i de resterende EU-landene ligger under gjennomsnittet. Hvis du har begrenset feriebudsjett, velg destinasjon ut fra hvor du kan reise billig og få mer for pengene, sier hun.

Norge er det tredje dyreste av EU-landene med et prisnivå som ligger 43 prosent over gjennomsnittet, ifølge SSB.

Sandmæl anbefaler disse landene i Europa hvis du vil shoppe billige klær og sko:

  • Tyrkia
  • Nord-Makedonia
  • Bulgaria
  • Ungarn
  • Romania
  • Spania


Skulle du derimot være mer opptatt av billige matvarepriser, anbefaler Sandmæl følgende land:

  • Tyrkia
  • Nord-Makedonia
  • Romania
  • Polen
  • Albania
  • Bosnia-Hercegovina
  • Bulgaria


Sandmæl oppfordrer til å lage et feriebudsjett og planlegge godt.

– Velger du leilighet fremfor hotellrom kan dere lage mye av maten selv, i tillegg til at boutgiftene kan bli billigere.

Hun kommer også med disse generelle tipsene:

  • Betal alltid i lokal valuta
  • Skal du shoppe, gjør det i butikker med taxfree slik at du kan få igjen momsen på flyplassen på vei hjem.
  • Før du handler, bruk en valutakalkulator for å finne ut hva varen koster i norske kroner
  • Sørg for å ha gyldig reiseforsikring


– Det er ikke verdt det

Magne Gundersen, forbrukerøkonom i SpareBank 1, tror nordmenn prioriterer og setter av penger til en ferie utenlands denne sommeren. Han viser til en undersøkelse Respons Analyse har gjort blant nordmenn på vegne av SpareBank 1.

Ifølge undersøkelsen er nordmenns sommferiebudsjett rekordhøyt, 18 prosent høyere enn i 2023.

Forbrukerøkonom Magne Gundersen ber folk ikke dra på ferie hvis de ikke har råd. Foto: NTB
Forbrukerøkonom Magne Gundersen ber folk ikke dra på ferie hvis de ikke har råd. Foto: NTB

– Folk har råd. Ferie betyr for nordmenn. Men hvis du har et lavt budsjett, så lønner det seg å jakte billige billetter. Eventuelt går det an å kjøre bil i stedet for å fly. Det er lønnsomt hvis man fyller opp bilen, sier han til ABC Nyheter.

Hvis du er sent ute med å bestille ferien, kan man alltids finne gode restplass-tilbud, oppfordrer Gundersen.

– Tommelfingeregelen er jo at de siste plassene er de dyreste. Er du ute i siste liten må du faktisk følge med og gjøre grundig reserach, det er nøkkelen. Tenk også alternativt ved å se om du kan reise fra en annen flyplass enn den du egentlig pleier. I tillegg kan man spare penger på mellomlandinger.

Gundersen kommer også med en advarsel avslutningsvis:

– Folk må være villig til å si stopp, hvis de ser at det blir for dyrt. Det er ikke verdt å ha en eller to uker ferie med kos, før du vender hjem til ødelagt økonomi.

– Mange er ikke klar over dette

Nordeas forbrukerøkonom Derya Incedursun mener det er mye penger å spare på overnatting.

– Det utgjør ofte en stor del av feriebudsjettet, men med litt planlegging kan man finne gode sparemuligheter. Airbnb tilbyr overnatting i alle prisklasser, og å bo et sted med kokemuligheter kan redusere utgiftene betraktelig, sier hun til ABC Nyheter.

Incedursun kommer også med et tips til alle, uavhengig av budsjett:

Derya Incedursun sier man kan spare mye penger på overnatting i ferien. Foto: Nordea
Derya Incedursun sier man kan spare mye penger på overnatting i ferien. Foto: Nordea

– Når du skal ta ut penger i en minibank i utlandet, får du to alternativer: valget mellom å ta ut penger med eller uten «konvertering», det vil si å veksle til norske kroner der og da. Dette er en kostbar løsning, og det er viktig å aktivt velge bort «konvertering». Gjør du ikke det, aksepterer du en dårlig valutakurs og betaler merkbart mer enn det din egen bank ville tatt for vekslingen, sier forbrukerøkonomen

– Mange er ikke klar over dette og velger derfor den dårligste valutakursen. Disse minibankene i utlandet gir inntrykk av at du ikke har annet valg enn å akseptere deres vekslingskurs, men det har du faktisk, legger Incedursun til.