
Flyreise: «Flyktningekspressen» til Sveits økes kraftig

Den norske «flyktningstrømmen» til Sveits gjør at SAS setter inn flere fly til Zürich mens Norwegian øker det totale tilbudet med 40 prosent til Sveits. Trafikkveksten er enorm de seneste fem årene.
– Vi har i dag én rute til Sveits, nemlig fra Oslo til Genève. På den ruten har vi hatt rundt 20 prosent økning i passasjertallet i år, sammenlignet med i fjor. Denne ruten har også hatt en økning i antallet reisende som starter turen sin i Sveits, sier kommunikasjonsdirektør Esben Tuman i Norwegian til Finansavisen.
SAS har tidligere flydd ruten, men vil nå doble til fire ukentlige avganger.
– Vi fløy den med to ukentlige avganger før pandemien, i 2018 og 2019, men da i «skulderperioden» på sommeren og ikke midt på høysommeren, sier pressesjef Tonje Sund i SAS.
Om det er strømmen av skatteflyktninger eller et ønske om å besøke alle de eksklusive og flotte skistedene i Sveits vites ikke, men tallene er klokkeklare: Nordmenn reiser til Sveits som aldri før.
Statistikk fra Avinor viser at økningen i passasjerer fra november 2019 er på 50 prosent, med 36 prosent økning det seneste året. Det igjen underbygges i antallet flybevegelser, som i samme periode er opp 36 prosent siden november 2019 og 31 prosent det seneste året. Tallene indikerer at flyselskapene har godt belegg på turene til Sveits.
Og det får konsekvenser.
(Artikkelen fortsetter under bildet).

Flere avganger
– På grunn av økt etterspørsel etter reiser til denne regionen, vil vi sette opp en ny rute fra Oslo til Basel neste sommer. Dette betyr at vi øker antallet billetter til Sveits neste år med 40 prosent sammenlignet med i år, fortsetter Tuman.
Finansavisen var selv passasjerer på en SAS-flight fra Oslo til Zürich i midten av desember, hvor flyet hadde et kabinbelegg på rundt 80 prosent på turen ned. Men på returen til Oslo var det knapt nok plass til en ekstra bærepose.
SAS har i tillegg til Zürich-flighten en rute til Genève, hvor Lufthansa-eide Swiss også flyr.
Pressesjef Tonje Sund i SAS bekrefter indirekte at det er en stor etterspørsel etter Zürich-flighten med følgende kommentar:
– Vi kan ikke gi ut detaljert statistikk per rute, men kan bekrefte at vi øker antall avganger på OSL–ZRH-ruten for året som kommer, sier Sund til Finansavisen.
(Artikkelen fortsetter under bildet).

Ni direkteruter
I tillegg til flyvninger til Sveits, hvor det kun er tre direkteruter mellom Oslo og Genève og to ruter mellom Oslo og Zürich, har det i følge Norwegian også vært pågang etter flybilletter til Nord-Italia. Flyplassen i Milano blir ofte brukt av skatteflyktninger som bor syd i Sveits, for eksempel Lugano.
– Vi har i tillegg merket en stor økning i etterspørselen på flyvninger til Milano. Derfor flyr vi fra våren av også til Bergamo, som en alternativ flyplass i Milano-regionen. Også fra Milano noterer vi oss en økning i reiser som starter der. Selv om det er vanskelig for oss å spekulere i hvilke disse passasjerene er, så kan det jo tenkes at en viss andel er nordmenn som reiser motstrøms, sier Tuman.
Av konkurrenter er det Swiss som flyr til Oslo, fra både Genève og Zürich. Fra Bergen er det kun én flight med Edelweiss Air som tar deg til Zürich. Det samme flyselskapet, som for ordens skyld eies av Lufthansa, har også en direkteflyvning til Zürich fra Svalbard. Edelweiss flyr også som eneste aktør fra Tromsø til Zürich.
Det sveitsiske flyselskapet Helvetic Airways er alene om å tilby flyvninger mellom Evenes og Zürich.
Denne artikkelen ble først publisert i Finansavisen.